FlyforYou

Συμβουλές για την μοναξιά.

Home »  ενδυνάμωση »  Συμβουλές για την μοναξιά.

Συμβουλές για την μοναξιά.

Αναρωτιέσαι συχνά τι φταίει και είσαι μόνος και άλλες φορές γιατί δεν μπορείς να βρεις την ησυχία σου. Φαίνεται πως δύσκολα βρίσκουμε ισορροπία  στην ζωή μας και πάντα χρειαζόμαστε κάτι παραπάνω ή κάτι λιγότερο από αυτό που έχουμε.

 

Η ΜΟΝΑΞΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΥΑΛΟΥ

Η μοναξιά είναι μία κατάσταση του μυαλού. Δημιουργεί το πνιγηρό δυσάρεστο συναίσθημα που αισθανόμαστε κάθε φορά που δεν μπορούμε να δούμε ένα πιο φωτεινό μέλλον. Όταν νιώθουμε πως δεν μας καταλαβαίνουν, πως δεν είμαστε επιθυμητοί, όταν μας λείπει η χαρά και οι εναλλαγές στην καθημερινότητα.

Ο χρόνος επιβραδύνεται όταν είμαστε μόνοι. Οι σκέψεις γίνονται πιο δυνατές και οι αρνητικές είναι αυτές που καταλαμβάνουν μεγαλύτερο χώρο.

Η μοναξιά μοιάζει με την απαισιοδοξία που μας παρασέρνει, όταν ψηλοί τοίχοι υψώνονται μπροστά μας και δεν βλέπουμε τι υπάρχει πίσω από αυτούς. Τότε νιώθουμε κενοί, απομονωμένοι και αποκομμένοι με ότι και όποιον μας περιβάλλει, μιας και η μοναξιά δεν έχει να κάνει με το πόσο κόσμο έχουμε γύρω μας αλλά με το πόσο σκοτάδι υπάρχει μέσα μας την δεδομένη στιγμή.

Η αίσθηση πως είμαστε μόνοι είναι κυρίως εσωτερική και βασίζεται στην προδιάθεση που έχει ο καθένας να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες της ζωής .

Η ΜΟΝΑΞΙΑ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ

Στις μέρες μας οι άνθρωποι βιώνουν κοινωνική απομόνωση και αυτό γιατί είναι πολύ πιο δύσκολο πλέον να βρεις συντροφιά, λόγω μεγάλης χιλιομετρικής απόστασης, μακράς ημερήσιας αυτο απασχόλησης, έλλειψης εμπιστοσύνης και επένδυσης σε άλλους, έλλειψη διάθεσης λόγω οικονομικών προβλημάτων και πολλών άλλων καθημερινών και κοινωνικών εμποδίων.

Μοναξιά σημαίνει να έχω χάσει την εσωτερική πηγή χαράς με τον εαυτό μου .

Μία κλειστή καρδιά ,δεν μπορεί να νιώσει τις χαρές της ζωής, δεν μπορεί να λειτουργήσει με εν συναίσθηση, δεν δίνει και δεν λαμβάνει. Σιγά αλλά σταθερά αρχίζει να μουδιάζει και να μην νιώθει σύνδεση με το περιβάλλον.
Όταν χάσουμε την ταυτότητα μας, η επικοινωνία μας με τους άλλους δεν έχει νόημα γιατί δεν μπορούμε να αλληλεπιδράσουμε με τα συναισθήματα και τις πράξεις τους. Σκέψεις όπως :

Τι έχω κάνει λάθος; Γιατί δεν με θέλουν οι άνθρωποι; Γιατί δεν μου αρέσουν οι άλλοι; Μήπως αξίζω αυτή την απομόνωση;

Φοράω τα σκούρα μου γυαλιά και όλα δείχνουν μουντά.

 

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που πολλοί καταφεύγουν για να νιώσουν καλύτερα, πολλές φορές δεν βοηθούν, αντίθετα κάνουν τα πράγματα χειρότερα όταν συγκρίνουμε την δική μας διάθεση με την τέλεια εικόνα των άλλων. Παρακολουθώντας τα χαρούμενα ευδιάθετα πρόσωπα που δεν φαίνεται να έχουν κάτι κοινό με εμάς, βλέπουμε την αυτοεκτίμηση μας να βουλιάζει.

Η μοναξιά σκοτώνει, γιαυτό και πρέπει να λαμβάνουμε μέτρα νωρίς. Έρευνες δείχνουν πως είναι το ίδιο βλαβερή όπως το κάπνισμα γιατί μπορεί να δημιουργήσει μέχρι και πρόωρο θάνατο. Επηρεάζει την σωστή λειτουργία της καρδιάς μας που τρέφεται από την χαρά και την αγάπη.

Οι ανάγκες των ανθρώπων είναι διαφορετικές, μερικοί χρειάζονται λίγους και καλούς φίλους για να νιώθουν καλά και άλλοι πολλούς και διαφορετικούς για να ικανοποιηθούν. Σε κάθε περίπτωση αυτό που θα βοηθήσει, είναι να βγούμε έξω να γνωρίσουμε ανθρώπους και να επικοινωνήσουμε μαζί τους με αυθεντικότητα .

Μην παραμένεις στην σιωπή .

Όταν είσαι μόνος θλίβεσαι όλο και περισσότερο και όσο πιο θλιμμένος είσαι τόσο πιο μόνος θα νιώθεις.
Άρχισε να κινείσαι ελεύθερα, άρα ενστικτωδώς . Κάνε το πρώτο βήμα να ανοιχθείς σε νέες γνωριμίες και θα ανακαλύψεις πως δεν είσαι τόσο μόνος όσο πίστευες.
Μην συγκρίνεσαι με άλλους, κυρίως μέχρι να μπορέσεις να σταθείς γερά στα πόδια σου. Δεν γνωρίζεις πως νιώθει ο καθένας όταν είναι μόνος του. Όταν όμως αποκτήσεις επαφή με τον εαυτό σου, τότε μπορείς να κατανοήσεις καλύτερα την κατάσταση των άλλων.

*Για περισσότερη έμπνευση ,διάβασε την στήλη Fly Tips http://flyforyou.gr/fly-tips-2/

Σε ευχαριστώ που ήσουν εδώ. 

Σταυρούλα Χριστοπούλου

Personal Life-Coach / Συμβουλευτική κατεύθυνση και επίτευξη στόχων.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *