FlyforYou

Ευτυχία και πως να την κατακτήσουμε

Home »  αυτοβελτίωση »  Ευτυχία και πως να την κατακτήσουμε

Ευτυχία και πως να την κατακτήσουμε

Περί ευτυχίας.

«Ευτυχισμένος είναι αυτός που έχει ότι θέλει…ή όχι; »
Αν αυτό είναι η ευτυχία, τότε πολύ λίγοι άνθρωποι γύρω μας είναι ευτυχισμένοι. Η ευτυχία μας αφορά όλους, για αυτό παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ζωή μας, αν σκεφτεί κανείς πως όλοι την κυνηγούν χωρίς να είναι ξεκάθαρο τι ακριβώς ψάχνουν και τι κάνουν για να είναι ευτυχείς. Πολλές είναι οι θεωρίες που την συνδέουν με τo ικανοποιητικό αποτέλεσμα ενός μεγάλου στόχου που χαρακτηρίζει την ζωή των ανθρώπων επιτυχημένη και τους ίδιους ευτυχισμένους.
Είναι φορές που τους παρακολουθούμε να ζουν μία ολόκληρη ζωή χωρίς επαρκή ικανοποίηση, περιμένοντας την στιγμή που θα νιώσουν εκπληρωμένα τα όνειρα τους και θα αφήσουν το συναίσθημα της ευτυχίας να εισβάλλει στην ζωή τους. Ωστόσο και πάλι θα συνεχίσουν να ζουν με άγχος, μιας και υπάρχει βαθιά μέσα τους η πεποίθηση πως η ευτυχία είναι σχεδόν πάντα σύντομη. Παρόλα αυτά θα συνεχίσουν να την κυνηγούν με επιμονή, γιατί οτιδήποτε είναι δύσκολο να αποκτηθεί και ακόμα πιο δύσκολο να διατηρηθεί, τεστάρει δεξιότητες, αντοχές, ευκαιρίες που μπορούν να οδηγήσουν σε νίκη. Έτσι νιώθουν πως κερδίζουν την ζωή.
Συμπέρασμα: Η ευτυχία για τους περισσότερους είναι υλιστική, είναι προσωρινή και επιτυγχάνεται όταν επιτύχουν κάτι.

Τι είναι ευτυχία;

Ο Αριστοτέλης και ο Πλάτωνας 2.500 χρόνια πριν, πίστευαν πως η ευτυχία έρχεται στο τέλος της ζωής όταν αθροίζεις τα πράγματα που έχεις κάνει, τα πράγματα που έχεις δώσει, την ισορροπία που έχεις κερδίσει από τα ενάρετα πράγματα που έκανες.
Ενώ οι Βουδιστές πιστεύουν πως η ευτυχία και η ειρήνη βρίσκεται όταν δεν έχουμε πια ανάγκη τα λάθος πράγματα.
Η δυτική νοοτροπία λέει ότι βρίσκουμε την ευτυχία στα επιτεύγματα και την προσωπική ικανοποίηση και η ανατολική πιστεύει πως την βρίσκουμε μέσα από την ένωση με το σύνολο.
Στο μυαλό των περισσότερων ανθρώπων υπάρχει η σκέψη πως η ευτυχία δεν είναι το ίδιο εφικτή για τους ίδιους όσο για άλλους και αυτό γιατί η ζωή τους πολλές φορές ταλαντεύεται πάνω και κάτω. Αυτό σημαίνει πως δεν μπορούν να έχουν αυτά που επιθυμούν όλες τις φορές ή δεν μπορούν να επιδιώκουν συνεχώς την ευτυχία. Οι εικόνες που λαμβάνουν καθημερινά τους υποδεικνύουν πως για να είναι κάποιος ευτυχισμένος πρέπει να ευημερεί σχεδόν σε όλους τους τομείς. Αυτό ισοδυναμεί με ατελείωτο βάρος και καθημερινή προσπάθεια για να μπορέσει κανείς να κατακτήσει μία τελειότητα που επί της ουσίας αφορά μόνο στην ολοκλήρωση μίας επιτυχημένης εικόνας και όχι στην εκπλήρωση σαν συναίσθημα που είναι το ζητούμενο για να νιώθουμε ευτυχισμένοι. Όμως δεν ασχολούμαστε με το τι μας κάνει ευτυχισμένους, αντίθετα υποστηρίζονται περισσότερο οι τομείς που έχουν να κάνουν με την καταξίωση μας και σε μεγάλο ποσοστό με την  κοινωνική μας εικόνα .
Δεν μπορούμε να νιώθουμε συνεχώς ευτυχισμένοι, όπως δεν μπορούμε να νιώθουμε και συνεχώς δυστυχισμένοι. Αυτό δεν σημαίνει πως η ευτυχία πρέπει να θεωρείται αυτοσκοπός, όσο η ηρεμία του νου και ο θετικός τρόπος ζωής. Η χαρά είναι το βασικό συστατικό της ζωής που δεν μας εμποδίζει να οδηγηθούμε στην ευτυχία. Ο χαρούμενος άνθρωπος γνωρίζει ποιες εμπειρίες του δεν τον κάνουν ευτυχισμένο και έτσι δημιουργεί έναν σταθερό και αμερόληπτο περιβάλλον που μπορεί να έλξει την ευτυχία πιο εύκολα.
Η ευτυχία είναι άρρητα συνδεδεμένη την ευγνωμοσύνη. Οι στιγμές που υπήρξαμε ευτυχισμένοι ήταν αυτές που τις ζήσαμε λιτά, κάνοντας ένα διάλειμμα από τις σκοτούρες και τα περιττά άγχη σε μία παραλία παρακολουθώντας το ηλιοβασίλεμα, σε μία διαδρομή με το αυτοκίνητο ακούγοντας το αγαπημένο μας τραγούδι, βλέποντας το παιδί μας να παίζει, τρώγοντας ένα ωραίο γεύμα.  Ήταν στιγμές που νιώσαμε το αίσθημα της ευγνωμοσύνης να ξεχειλίζει και δεν άφηνε χώρο σε αρνητικά συναισθήματα να εισχωρήσουν στο μυαλό μας.
Η ευτυχία έρχεται κυρίως από μέσα και για να έχει την διάρκεια και την δυναμική που επιθυμούμε πρέπει να απορρέει από ένα βαθύτερο νόημα και σκοπό στην ζωή. Είναι η ισορροπία που διατηρεί ο εσωτερικός μας κόσμος με τον εξωτερικό. Αυτό κάνει την ζωή μας σημαντική και εμάς ευτυχισμένους.

*Για περισσότερη έμπνευση ,διάβασε την στήλη Fly Tips http://flyforyou.gr/fly-tips-2/
Σε ευχαριστώ που ήσουν εδώ.
Σταυρούλα Χριστοπούλου
Personal Life-Coach / Συμβουλευτική κατεύθυνση και επίτευξη στόχων.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *