FlyforYou

Πως να σταματήσεις να πέφτεις θύμα εξαπάτησης.

Home »  αλλαγή »  Πως να σταματήσεις να πέφτεις θύμα εξαπάτησης.

Πως να σταματήσεις να πέφτεις θύμα εξαπάτησης.

Ένα από τα μεγαλύτερα μαθήματα που καλούμαστε να πάρουμε στην ζωή, είναι να μάθουμε να διακρίνουμε σωστά τις καταστάσεις που βιώνουμε και τους ανθρώπους που συναναστρεφόμαστε. Είναι μία γνώση μακράς διάρκειας που μας ακολουθεί στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας, μιας και όλοι σε κάποιον τομέα δυσκολευόμαστε να δούμε σωστά. Σε όλους σχεδόν τους τομείς είμαστε επιρρεπείς στην αυτο-εξαπάτηση, αλλά για τον καθένα από εμάς κάποιος από όλους είναι πιο ενισχυμένης σημασίας. Η αυτο-εξαπάτηση ή αλλιώς η δημιουργία λανθασμένης οπτικής προέρχεται από την μεγάλη μας ανάγκη ή επιθυμία για κάτι. Όσο περισσότερο το επιθυμούμε, τόσο περισσότερο εξιδανικεύουμε το αντικείμενο της λατρείας μας και άλλο τόσο φοβόμαστε να μην το χάσουμε. Μία πλευρά του εαυτού μας γνωρίζει ήδη πως δεν βλέπει σωστά ενώ η άλλη τρέφεται με προσδοκίες.

Στον βαθμό που ο καθένας συνηθίζει να εξαπατά τον εαυτό του, μπορεί να εξαπατηθεί και από οποιονδήποτε άλλον. Αυτό σημαίνει πως μπορούμε να εξαπατηθούμε και από τους πιο στενούς μας φίλους, κυρίως αν και οι ίδιοι εξαπατούν τον εαυτό τους. Ο καθένας από εμάς μπορεί να πέσει θύμα μίας κατάστασης γιατί όλοι σε κάποιον βαθμό εξαρτώνται από κάποιον ή κάτι. Η εξάρτηση από μόνη της κρύβει εξαπάτηση και ουδεμία σχέση έχει με την αίσθηση εμπιστοσύνης που όλοι χρειάζονται να αναπτύσσουν για να νιώθουν ασφάλεια.
Είμαστε κανάλια επικοινωνίας που αλληλεπιδρούν με τους άλλους και κάποια από αυτά είναι υπεύθυνα για τα επαναλαμβανόμενα παθήματα μας. Αυτό σημαίνει πως αν αναλύσουμε τα περιστατικά και δώσουμε προσοχή στις λεπτομέρειες, τις λέξεις, τις πράξεις, τις υποσχέσεις, θα δούμε ποιο κανάλι μας είναι πιο απροστάτευτο σε αυτές τις εισβολές. Θα ανακαλύψουμε την πηγή του προορισμού του και πως αυτό παραμορφώνεται στην πορεία.

Διάλυση

Συνήθως το ξύπνημα από μία ψευδαίσθηση γίνεται με ξαφνικό ή βίαιο τρόπο, καθώς διαλύεται με γεγονότα που έρχονται να μας ταρακουνήσουν. Ως αποτέλεσμα νιώθουμε αποδυναμωμένοι, αποπροσανατολισμένοι και θυμωμένοι μιας και έχουμε κρατηθεί για πολύ καιρό μακριά από τις πρωταρχικές μας ανάγκες και την αυτοκυριαρχία μας. Η πλάνη είναι μία εκδήλωση αποφυγής της πραγματικότητας που τις περισσότερες φορές μας ενοχλεί και επιλέγουμε να την παραμορφώσουμε αντί να την μεταμορφώσουμε. Η διάκριση της αλήθειας απαιτεί εκπαίδευση, παρατηρητικότητα, ταπεινότητα και πειθαρχία. Πρέπει να επιθυμείς να μάθεις από τα λάθη σου, να είσαι ανοιχτός να δεις τα πράγματα με έναν διαφορετικό τρόπο από αυτόν που έχεις συνηθίσει, να φροντίζεις να  μην είσαι εύπιστος και υπεραισιόδοξος και να πειθαρχείς τις εμμονές σου. Η πραγματικότητα μας έχει και αγκάθια και όταν αποδεχόμαστε την ύπαρξη τους, αντιλαμβανόμαστε σωστά την υπόσταση τους και παύουμε να ανησυχούμε για αυτά.

Εν μέσω της εξαπάτησης.

Αν αυτή την στιγμή βιώνεις εξαπάτηση ίσως παρατηρείς πως συχνά νιώθεις έναν απροσδιόριστο εκνευρισμό. Ενδόμυχα καταλαβαίνεις ποιο είναι το λάθος και το σωστό για σένα. Μπορεί να μπερδεύουν το μυαλό σου αλλά όταν ανακατεύουν και τα συναισθήματα σου, αισθάνεσαι μία ξαφνική απροθυμία ως σημάδι της άμυνας σου.

 Όταν αγνοείς την πραγματικότητα, εκείνη σε ενοχλεί υποσυνείδητα. 

Αν νιώθεις ότι έχεις σπαταλήσει αρκετό χρόνο σε μία κατάσταση που δεν σου δίνει τα επιθυμητό αποτέλεσμα ,τότε σκέψου:

  • Τι είναι αυτό που θέλεις από τον εαυτό σου και τους άλλους; Είναι αντικειμενικό;
  • Μήπως είσαι υπερβολικά αισιόδοξος ή απαισιόδοξος, παραπάνω από ότι τα γεγονότα το επιτρέπουν.
  • Μήπως πιστεύεις ότι η ικανοποίηση έρχεται μετά από πόνο;
  • Θεωρείς ότι η αληθινή ευτυχία βρίσκεται στην τελειότητα;
  • Πιστεύεις πως θα πραγματοποιηθούν τα όνειρα σου;

Μία άλλη μορφή αποφυγής της πραγματικότητα είναι η ονειροπόληση. Εκεί που οι άνθρωποι περισσότερο φαντάζονται παρά δρουν. Εκεί όπου όλα μοιάζουν μαγικά και τακτοποιημένα ενώ ο καθένας μπορεί να έχει τον ρόλο που του αρέσει και όλοι να είναι αυτό που επιθυμούν.

 Ο σκοπός της υπεραισιοδοξίας είναι να μας κάνει έστω για λίγους άτρωτους και τις απαισιοδοξίας, να νιώσουμε υπερβολικά ευάλωτοι. Την πραγματικότητα όμως δεν θα την συναντήσουμε στα άκρα.

 

Σε ευχαριστώ που ήσουν εδώ.
Σταυρούλα Χριστοπούλου
Coaching / Συμβουλευτική κατεύθυνση και επίτευξη στόχων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *