FlyforYou

Πάλι διάλεξες τον λάθος σύντροφο;

Home »  σχέσεις »  Πάλι διάλεξες τον λάθος σύντροφο;

Πάλι διάλεξες τον λάθος σύντροφο;

Όπως στις ταινίες.

Ποια είναι η θεμελιώδης ανάγκη που μας δημιουργεί την διάθεση να σχετιστούμε με κάποιον; Γιατί έχει τόση αξία για εμάς να μην είμαστε μόνοι; Γιατί νιώθουμε τόσο ωραία όταν είμαστε ερωτευμένοι; Και τέλος, γιατί αυτό το τέλειο σκηνικό συχνά χαλάει και μένουμε μόνοι; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, τότε που η αθωότητα υπερίσχυε και ο εξωτερικός μας κόσμος δεν ήταν τόσο πολύπλοκος. Όταν ξεκινούσαμε σιγά-σιγά να ζούμε ακούγοντας την καρδιά μας και το μόνο που χρειαζόμασταν ήταν λίγο θάρρος για να υπερβούμε τα όρια μας. Τότε που ψάχναμε μία καθαρή καρδιά να σμίξει με την δική μας.

Από νωρίς ονειρευόμασταν πως βρίσκαμε το άλλο μας μισό και η ζωή μας γέμιζε δημιουργικότητα, ομορφιά και ενθουσιασμό. Αναζητούσαμε ένα ταίρι και όταν το βρίσκαμε του φορούσαμε τον πιο ωραίο μανδύα με όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που θεωρούσαμε πως ταίριαζαν περισσότερο στην εικόνα που είχαμε ονειρευτεί. Ο ισχυρός δεσμός με έναν άνθρωπο που θα μας προσέφερε κατανόηση, αποδοχή και αγάπη άνευ όρων, ήταν ικανός να μετατρέψει την ζωή μας σε έναν παράδεισο με δυνατά συναισθήματα και εμπειρίες που θα μπορούσαν να μας συντονίσουν σε βάθος με τον αθέατο εαυτό μας που δεν είχαμε ακόμα κατακτήσει. Η ευτυχία που νιώθαμε ήταν αποτέλεσμα της αίσθησης ολοκλήρωσης. Αυτή η έντονη σχέση με το άλλο μας μισό, μας βοηθούσε να επικοινωνούμε με τις ασυνείδητες πλευρές μας, να τις εκφράζουμε, να τις μοιραζόμαστε με αμοιβαιότητα και να νιώθουμε ολόκληροι.

» Συνήθως μας έλκουν δικά μας αθέατα χαρακτηριστικά, δικές μας ιδιότητες που προσπαθούμε να  βγάλουμε στην επιφάνεια. » 

Όταν ο μανδύας άρχιζε να φθείρεται, ανακαλύπταμε ένα άλλο πρόσωπο που δεν αναγνωρίζαμε, δεν θαυμάζαμε και σε πολλές περιπτώσεις δεν μας άρεσε, γιατί είχαμε επενδύσει σε αυτόν όλα αυτά τα υποσυνείδητα στοιχεία του χαρακτήρα μας που μας έκαναν να νιώθουμε αγαπητοί, αλλά στην ουσία δεν είχε. Και τότε το ταξίδι της αναζήτησης του εαυτού συνεχιζόταν.

Κάνοντας κύκλους.

Συχνά οι σχέσεις καταλήγουν σε απογοήτευση γιατί δεν τους δόθηκε εξ αρχής αρκετός χρόνος να αναπτυχθούν. Δημιουργούνται σύντομα με μεγάλες προσδοκίες και δεν επιτρέπουν στα άτομα να είναι ο εαυτός τους. Πολλές φορές ο φόβος της μοναξιάς οδηγεί τους ανθρώπους σε λάθος επιλογές. Η πεποίθηση πως το κλειδί της ευτυχίας είναι μία σχέση, δημιουργεί άγχος και πίεση στην εξεύρεση του σωστού ατόμου. Αν δεν καταφέρεις να βρεις έναν άνθρωπο που να σου ταιριάζει απόλυτα, παραμένεις ολόκληρος. Μπορεί στις ταινίες και τα βιβλία αυτή η θεωρία να φαίνεται ιδανική, αλλά στην πραγματική ζωή αποδεικνύεται μύθος. Οι άνθρωποι παίρνουν μεγάλο συναισθηματικό ρίσκο όταν μπαίνουν στην ζωή κάποιου, για να καλύψουν τα κενά τους και όχι από επιλογή. Το αίσθημα της ανάγκης και ο φόβος της απόρριψης δημιουργούν βαριές, αλληλοεξαρτώμενες σχέσεις.

» Αν δεν εκτιμήσεις την αξία σου, θα υπερεκτιμάς την αξία των άλλων.»

 

Ανέλαβε την ευθύνη της ευτυχίας σου.

Αν είσαι από αυτούς που πιστεύουν πως δεν υπάρχουν οι κατάλληλοι άνθρωποι να σχετιστείς, τότε σκέψου την δική σου συμμετοχή στην επαναλαμβανόμενη ταλαιπωρία σου. Άντρες υπάρχουν, γυναίκες επίσης, όμως εσύ ίσως ψάχνεις κάποιον πολύ συγκεκριμένο τύπο και δεν βλέπεις τους υπόλοιπους! Αναζητάς κάποιον που να μοιάζει με τον προηγούμενο, ή κάποιον που να μην του μοιάζει καθόλου ( ούτε να το ακούσεις) και όμως αυτόν ψάχνεις. Την επανάληψη ενός ίδιου σεναρίου!

Αν καταχράστηκαν την καλοσύνη σου και την υπομονή σου, είσαι έτοιμος να ξαναδώσεις πολλά σε όποιον δείξει ότι τα έχει ανάγκη, αν σε ξεγέλασαν θα σε έλξει πάλι ένα αμφίβολο άτομο, αν ήταν συνεχώς απασχολημένο θα επιλέξεις κάποιον που θα σου διαθέτει λιγοστό χρόνο. Αν ήταν εγωιστής θα επιλέξεις έναν ελκυστικό πλην αδιάφορο τύπο, προσπαθώντας πάλι από την αρχή να του τραβήξεις την προσοχή. Αυτή την φορά θα τα καταφέρω σκέφτεσαι, αυτή τη φορά θα είναι αλλιώς γιατί είναι διαφορετικός, αλλά πάντα καταλήγει να είναι ο ίδιος !

» Ένα γνώριμο σενάριο είναι πάντα πιο ασφαλές από ένα νέο και άγνωστο, με βαρύ αντίτιμο την στασιμότητα σου.»

Η πεποίθηση ότι όλοι οι άνθρωποι είναι ίδιοι δεν μπορεί να αλλάξει όσο εμείς παραμένουμε κολλημένοι σε ένα αρνητικό πρότυπο. Ωστόσο μπορεί να αναλάβει την ευθύνη της δυσκολίας μας να ανακαλύψουμε ένα νέο και καλύτερο και συνήθως αυτό κάνει!

» Όταν δεχόμαστε μόνο ότι ενισχύει τις απόψεις μας, δεν είμαστε ανοιχτοί σε μία νέα κατάσταση.»

Όλοι επιθυμούμε να αγαπηθούμε και να αγαπήσουμε. Η αίσθηση ότι είμαστε σημαντικοί για κάποιον, ότι απασχολούμε την σκέψη του, ότι τον φροντίζουμε και μοιραζόμαστε πράγματα μαζί του, είναι στην ανθρώπινη φύση μας. Αυτό που δεν είναι φυσιολογικό είναι να εξοικειώνεσαι με την δυσαρέσκεια μίας σχέσης που δεν σε βοηθάει να νιώθεις καλά.

Μήπως ήρθε η στιγμή να δεις πιο καθαρά τα πράγματα;

  • Κατανόησε το παρελθόν σου και απελευθερώσου από πρότυπα που δεν βοηθούν στην εξέλιξη σου.
  • Παραιτήσου από την ανάγκη σου να αυτοεπιβεβαιώνεσαι. Τα πράγματα δεν είναι πάντα έτσι όπως πιστεύεις.
  • Διέκρινε την επανάληψη των λαθών σου. Ποιες καταστάσεις επαναλαμβάνονται;
  • Απομακρύνσου για λίγο από την καθημερινότητα και δες τον εαυτό σου από απόσταση.
  • Αφουγκράσου τις πραγματικές σου ανάγκες και επιθυμίες.
  • Αντιμετώπισε την επόμενη γνωριμία σαν ένα εντελώς νέο άτομο, για να μπορέσεις να διακρίνεις ποιος πραγματικά είναι.
  • Θυμήσου, οι σχέσεις έχουν διάρκεια όταν τα άτομα αλληλοσυμπληρώνονται.

*Η ικανότητα να σχετιζόμαστε με άλλους δεν είναι εύκολη υπόθεση και αυτό αφορά σε όλες τις σχέσεις. Μπορεί όμως να επιτύχει αν αποκτήσουμε μία πιο ολοκληρωμένη και ξεκάθαρη εικόνα του εαυτού μας!

 

Σε ευχαριστώ που ήσουν εδώ. 

Σταυρούλα Χριστοπούλου

 Life-Coaching / Συμβουλευτική, κατεύθυνση και επίτευξη στόχων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *