FlyforYou

Γιατί να αγαπάς τον εαυτό σου.

Home »  αυτοβελτίωση »  Γιατί να αγαπάς τον εαυτό σου.

Γιατί να αγαπάς τον εαυτό σου.

Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται να δείξουνε αυτό που είναι πραγματικά. Μπορεί να ντρέπονται ή να νιώθουν ανασφάλεια με τον εαυτό τους. Δεν τους είναι εύκολο να δουν την όμορφη πλευρά τους και τις αδυναμίες τους. Σκεπτόμενοι τις ατέλειες τους, δίνουνε μεγαλύτερη σημασία σε εξωτερικά πράγματα που αυξάνουν το αίσθημα της αυτο-αξίας τους. Η αγάπη του εαυτού ή αλλιώς η αυτο-αγάπη βασίζεται στην αυτοεκτίμηση που αναπτύξαμε στην παιδική μας ηλικία. Εάν μεγαλώσαμε σε ένα περιβάλλον που επικρατούσε η κριτική, θα έχουμε δημιουργήσει την συνήθεια της αυτοκριτικής και θα είναι πιο δύσκολο να αγαπήσουμε τον εαυτό μας. Αν μεγαλώσαμε σε ένα περιβάλλον που μας καλλιέργησε την αγάπη για τον εαυτό μας, το αίσθημα της αυτο-αγάπης και της αποδοχής του εαυτού μας έρχεται σαν φυσική αντίδραση και μας επιβεβαιώνει. Νιώθουμε πως αξίζουμε. Πως χωρίς αμφιβολία μας αξίζουν πολλά και σπουδαία πράγματα.
Οι άνθρωποι μπορεί να είναι μοναδικοί, έχουν όμως αρκετά κοινά. Μυστικά για τα οποία ντρέπονται, πράγματα που τους στεναχωρούν, ανθρώπους στους οποίους προσκολλώνται. Οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν εμπόδια στην προσπάθεια τους να αγαπήσουν και να αποδεχτούν τον εαυτό τους, ένα χαρακτηριστικό που συχνά τους απομονώνει γιατί αν δεν ξέρεις τι να αγαπήσεις στον εαυτό σου δεν ξέρεις τι να αγαπήσεις και στους άλλους.
Η δική μας έντονη ανάγκη για αγάπη μας κρατάει παγιδευμένους και μας αναγκάζει να κάνουμε τα πάντα για να την πάρουμε. Αν δεν αγαπήσουμε τον εαυτό μας θα αγαπάμε και θα αγαπιόμαστε ως φυλακισμένοι. Πολλά από τα δεινά μας οφείλονται σε αυτή την ανοιχτή εκκρεμότητα που έχουμε όλοι! Να αγαπήσουμε τον εαυτό μας!
Η αγάπη του εαυτού είναι μία διαδικασία διαρκείας. Όσους κύκλους και να κάνεις, πάντα στο κέντρο τους θα βρεις εσένα, με το ίδιο αίτημα. Να κατανοήσεις και να συμπονέσεις τον εαυτό σου. Ο κόσμος είναι ατελής, γιατί όχι και εσύ;


Ο τρόπος που έχουμε μάθει να φροντίζουμε τον εαυτό μας, χρειάζεται σίγουρα επανεξέταση. Αυτά που θεωρούμε σημαντικά, συχνά είναι δευτερεύοντα και συνεχίζουν να τηρούνται χωρίς επίγνωση της πραγματικής τους αξίας. Βιώνουμε ολοένα και περισσότερη έλλειψη επαφής με την ανθρώπινη δομή μας. Με άλλα λόγια αγνοούμε τι είναι σημαντικό για εμάς. Αντίθετα συντηρούμε έναν λανθασμένο τρόπο διαβίωσης, δημιουργώντας μία θυμωμένη και αποδυναμωμένη προσωπικότητα.
Επαναλαμβάνουμε το ίδιο αίτιο που μας δίνει το ίδιο αποτέλεσμα!
Αν δεν μας ένιωσαν, δεν μάθαμε να νιώθουμε τον εαυτό μας. Αν δεν ακολουθήσαμε τις παρορμήσεις μας με τον φόβο τι θα μας κοστίσει, δεν μπορούμε να εντοπίσουμε τις επιθυμίες μας. Αν δεν μας αναγνώρισαν, δυσκολευόμαστε να αναγνωρίσουμε τον εαυτό μας. Αν νιώθουμε κατώτεροι, δεν έχουμε την δύναμη να επενδύσουμε στον εαυτό μας. Άλλωστε η κατωτερότητα είναι η αίσθηση πως δεν έχουμε αγαπηθεί αρκετά. Το τίμημα που πληρώνουμε όταν δεν αγαπάμε τον εαυτό μας είναι η έλλειψη ευτυχίας που απορρέει από χαμένες ευκαιρίες , λάθος επιλογές , χάσιμο χρόνου. Αγαπώ τον εαυτό μου σημαίνει επιθυμώ να ζω!
Βιώνουμε την εμπειρία της θυματοποίησης στην ζωή αρκετές φορές πριν μάθουμε να αποφασίζουμε για το καλό μας! Η αγάπη για τον εαυτό μας είναι η δύναμη μας. Δυναμώνουμε όταν δεν εγκαταλείπουμε τον εαυτό μας. Αγαπάμε τον εαυτό μας όταν αναλαμβάνουμε την ευθύνη της ζωής μας και της ευτυχίας μας.
Η αγάπη άνευ όρων που ψάχνεις γύρω σου, είναι ένα ασυνείδητο κομμάτι του εαυτού σου που κρύβεις μέσα σου.

*Για ακόμη περισσότερα, μην παραλείψεις να ακούσεις την παρακάτω ραδιοφωνική εκπομπή με θέμα: «Αναγνωρίζεις ποιος πραγματικά είσαι;»

*Για περισσότερη έμπνευση ,διάβασε την στήλη Fly Tips http://flyforyou.gr/fly-tips-2/

Σε ευχαριστώ που ήσουν εδώ. 

Σταυρούλα Χριστοπούλου

 Life-Coaching / Συμβουλευτική κατεύθυνση και επίτευξη στόχων.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *