FlyforYou

Πως να είσαι ο καλύτερος φίλος του εαυτού σου.

Home »  αυτοβελτίωση »  Πως να είσαι ο καλύτερος φίλος του εαυτού σου.

Πως να είσαι ο καλύτερος φίλος του εαυτού σου.

Είμαστε προορισμένοι να εξελιχτούμε και για να το επιτύχουμε πρέπει να μάθουμε να διατηρούμε μία καλή σχέση με τον εαυτό μας. Πρόκειται για την πιο σταθερή, την πιο αυθεντική σχέση της ζωής μας, εφάμιλλη με εκείνη που διατηρούν οι γονείς με τα παιδιά τους. Είναι η επένδυση με τα μεγαλύτερα οφέλη και όμως συχνά την θεωρούμε δεδομένη και την προσπερνάμε, πιστεύοντας πως άλλες επιθυμίες μας είναι πιο βασικές γιατί έχουν μεγαλύτερη πρακτική αξία. Άλλες φορές δίνουμε προτεραιότητα σε τρίτους πιστεύοντας πως η αφοσίωση μας σε αυτούς είναι πιο σημαντική. Είναι και αυτός ένας τρόπος να ασχοληθούμε έμμεσα και με τις δικές μας ανάγκες.

Η μεγαλύτερη ευτυχία βρίσκεται στην επαφή με τον εαυτό μας, αλλά συχνά την ψάχνουμε σε άλλους. Νιώθουμε ανίσχυροι να κατανοήσουμε τα συναισθήματα μας και να βρούμε ισορροπία με τον εαυτό μας. Διατηρούμε βλαβερές σχέσεις και συντηρούμε λανθασμένες συμπεριφορές που υπονομεύουν την δύναμης μας και εμποδίζουν τον εσωτερικό διάλογο.

Μπορείς να ρωτήσεις τον εαυτό σου αν είναι ευτυχισμένος χωρίς να φοβάσαι την απάντηση;

Είναι δύσκολο να είμαστε ευτυχισμένοι όταν κρυβόμαστε από τον εαυτό μας.

Πολλές φορές επιτρέπουμε σε κάτι δυσλειτουργικό να υπάρχει στην ζωή μας, χωρίς να είμαστε ειλικρινείς ως προς τα συναισθήματα μας. Όμως αυτό δεν διασφαλίζει την ηρεμία του μυαλού μας και δεν μας επιτρέπει να βιώσουμε την αξιοπρέπεια που πηγάζει από την αίσθηση πως είμαστε ειλικρινείς απέναντι στον εαυτό μας. Πιο συνηθισμένο παράδειγμα είναι αυτό μίας δυσλειτουργικής σχέσης που στα μισά της διαδρομής ανακαλύπτεις πως έλεγες ψέματα στον εαυτό σου και παρέβλεπες τα σημάδια. Οι άνθρωποι χάνουν πολύ χρόνο και πολύ ενέργεια στην προσπάθεια τους να μην δουν αυτό που βρίσκεται μπροστά τους, πόσο μάλλον αυτό που βρίσκεται μέσα τους. Δεν θέλουν να δουν την αλήθεια για να μην αντιμετωπίσουν τις συνέπειες.

Η διαδικασία της κατανόησης του που βρισκόμαστε κάθε φορά θα μας βοηθήσει να κινηθούμε πιο εύκολα από το ένα στάδιο στο άλλο, ενώ η εξαπάτηση του εαυτού μας είναι επικίνδυνη, γιατί το να μην συνειδητοποιείς την πραγματικότητα σου έχει κόστος! Οι συνειδητοποιημένοι άνθρωποι δεν είναι αυτή που βλέπουν τα πράγματα πεζά ,αλλά αυτοί που αγαπούν την ζωή και θέλουν να την ζουν χωρίς τις παρεμβολές ενός αόρατου φόβου, που είναι η συνέπεια μίας αλήθειας που θέλεις να αγνοείς.

Η συμφιλίωση με τον εαυτό μας είναι μονόδρομος αν δεν θέλουμε να μείνουμε στάσιμοι και το ξεκίνημα μίας σύνδεσης μαζί του, είναι να αρχίσουμε να του λέμε την αλήθεια! Η ειλικρίνεια είναι αυτή που μας επιτρέπει να διατηρούμε καλή επαφή μαζί του. Είναι λάθος να πιστεύεις πως οι μάσκες θα σε προφυλάξουν. Ο αληθινός σου εαυτός είναι ότι καλύτερο μπορείς να επινοήσεις. Λέγοντας του την αλήθεια σημαίνει πως είσαι πρόθυμος να εξετάσεις τις επιλογές σου, να επουλώσεις τις πληγές σου και να ξαναπροσπαθήσεις γνωρίζοντας πως αξίζει τον κόπο. Αυτό σημαίνει κίνηση και πρόοδο.

         Είμαστε οι μόνοι υπεύθυνοι για την αποκατάσταση της ασφάλειας μας.

Η παραδοχή της αλήθειας στον εαυτό μας για τα λάθη και τις ατέλειες μας, αλλά και η συμπόνοια και η ταπεινοφροσύνη, είναι η μόνος τρόπος να κοιτάξουμε μέσα μας και να εξετάσουμε με ειλικρίνεια τις προτεραιότητες μας. Αντίθετα όταν είμαστε ανειλικρινής μαζί του προσκαλούμε τον πόνο στην ζωή μας .

*Για ακόμη περισσότερα, μην παραλείψεις να ακούσεις την παρακάτω ραδιοφωνική εκπομπή με θέμα: «Γιατί δυσκολεύομαι να αγαπήσω τον εαυτό μου»

Σε ευχαριστώ που ήσουν εδώ. 

Σταυρούλα Χριστοπούλου

 Life-Coaching / Συμβουλευτική, κατεύθυνση και επίτευξη στόχων.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *