Η κριτική και οι συνέπειες της στην ζωή μας.
Περί κριτικής.
Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι γύρω μας που έχουν την διάθεση να στέκονται απέναντι μας και να μας κατηγορούν, ενώ θα μπορούσαν να είναι δίπλα μας και να μας κατανοούν. Είναι οι άνθρωποι που τους αρέσει να επικεντρώνονται στα λάθη μας και να μας διορθώνουν συστηματικά, βρίσκοντας τρόπους να θίξουν τις ανασφάλειες μας. Πρόκειται για ανθρώπους θυμωμένους και δυσαρεστημένους από τον εαυτό τους και την ζωή, που δεν μπορούν να έρθουν σε επαφή με τα αρνητικά τους συναισθήματα, για αυτό τον λόγο τα εκτοξεύουν. Ζούμε σε έναν κόσμο όπου η κριτική υπάρχει παντού, όπως και οι επικριτικοί άνθρωποι και δεν είναι εύκολο να ξεφύγουμε από αυτήν και αυτούς που την ασκούν.
Όλοι κατά την διάρκεια της ζωής μας θα έρθουμε αντιμέτωποι τουλάχιστον με ένα επικριτικό γεγονός που θα μας δημιουργήσει αρνητικά συναισθήματα. Η κριτική αν και είναι μία αγχωτική διαδικασία, ωστόσο με σωστή παρατήρηση μπορεί να αποδειχτεί εποικοδομητικό μέσω βελτίωσης, αρκεί να μην εξισωνόμαστε με τα σχόλια που ακούμε για να μπορούμε να τα μελετάμε αντικειμενικά. Η εστίαση στον τρόπο που ένας συνομιλητής μας προσεγγίζει μπορεί να μας υποτάξει αντί να δυναμώσει την παρατήρηση μας. Αυτά που ακούμε μπορεί να επικυρώνουν τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας και να μας δημιουργήσουν σύγχυση. Η πραγματικότητα πολλές φορές είναι σκληρή, αλλά δεν χρειάζεται να μας την κάνουν πιο σκληρή με συμπεριφορές που μας απογοητεύουν και μας λυπούν, αντί να βοηθούν την εξέλιξη μας. Αν όμως το κάνουν, ας το αντιμετωπίσουμε ποιο σοφά.
Τι γίνεται όταν οι ίδιοι είμαστε επικριτικοί ;
Υπάρχουν στιγμές που παρακολουθούμε τον εαυτό μας να κάνει πράγματα για τα οποία δεν είμαστε υπερήφανοι. Μία τέτοια στιγμή είναι όταν πιάνουμε τον εαυτό μας να θέλει να διεισδύσει στα μελανά σημεία κάποιου άλλου και να τα χαρακτηρίσει αρνητικά, τοποθετώντας άδικες ταμπέλες, πρόχειρα κουτάκια και άλλα αποθηκευτικά μέσα, για να καταλήξει γρήγορα και ασυνείδητα βεβιασμένα συμπέρασμα.
Είναι εύκολο να επικρίνω κάποιον, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως τον διακρίνω σωστά.
Η αρνητική κριτική συνήθως περιλαμβάνει κατασκευασμένους χαρακτήρες που ορίζονται με μερικά επίθετα χωρίς να προσδιορίζουν τα άτομα στην ολότητα τους. Με βάση αυτές τις γρήγορες εκτιμήσεις, οι άνθρωποι αξιολογούν συνήθως τις θετικές ή τις αρνητικές παρουσίες τους δημιουργώντας διάσπαση και με εκείνους και μέσα τους.
Ποιον κριτικάρουμε στα αλήθεια;
Στην ουσία όταν κριτικάρουμε κάποιον κάνουμε έναν διάλογο με τον εαυτό μας προσπαθώντας να έρθουμε σε συμφωνία με τις δικές μας αξίες και πεποιθήσεις, ενώ την ίδια στιγμή ερχόμαστε σε ασυμφωνία, γιατί όσο πιο αρνητικός είσαι με τους άλλους, τόσο πιο πολύ ακυρώνεις και περιορίζεις τον εαυτό σου. Αυτό που εκδηλώνουμε δεν είναι τίποτα άλλο από προβολές δικών μας συμπεριφορών, που προσπαθούμε να τις εντοπίσουμε πάνω μας.
Με την κριτική η ανακούφιση μας είναι πάντα προσωρινή γιατί μέσα μας γνωρίζουμε πως παρόλο που πολλές φορές δεν το συνειδητοποιούμε, αποφεύγουμε να αναλάβουμε δικές μας ευθύνες και να αλλάξουμε τις προβληματικές μας. Οι άνθρωποι που κρίνουν και κατηγορούν, είναι άνθρωποι που δεν τους αρέσει ο εαυτός τους. Φαίνεται πως αυτό που κρίνεται πιο αυστηρά είναι θέματα ηθικής και εικόνας. Παρόλο που ο κόσμος έρχεται πλέον πιο συχνά σε επαφή με τα δικά του λάθη γιατί τολμάει περισσότερο απ’ όσο παλαιότερα, ακόμα έχει ανάγκη να ελέγχει τα λάθη των άλλων με βάση τις ιδανικές ιδιότητες που ορίζει η κοινωνία μας, αλλά κυρίως για τις ικανότητες και τα επιτεύγματα τους.
Πριν ασχοληθείς με τα αρνητικά του διπλανού σου, Σκέψου:
- Όταν απορρίπτεις τους άλλους, ένα κομμάτι σου φυλακίζεσαι.
- Δεν χρειάζεσαι την τελειότητα των άλλων, αλλά την αξιοπιστία και την ειλικρίνεια τους.
- Κατανόησε τις ατέλειες των ανθρώπων γύρω σου για να αποδεχθείς και τις δικές σου.
- Νιώσε συμπόνοια και κατανόηση για τους ανθρώπους και απελευθέρωσε τον εαυτό σου από τις ενοχές. Γίνε πιο ευγενικός με τις ανάγκες σου για να νιώθεις πιο ασφαλής με τον εαυτό σου. H ευγένεια τονώνει την αυτοεκτίμηση σου.Βλέπουμε τον κόσμο μέσα από τον δικό μας συναισθηματικό φακό, το ίδιο κάνουν και οι άλλοι.
*Για ακόμη περισσότερα, μην παραλείψεις να ακούσεις την παρακάτω ραδιοφωνική εκπομπή με θέμα:«Κουτσομπολιό»
Σε ευχαριστώ που ήσουν εδώ.
Σταυρούλα Χριστοπούλου
Life-Coaching / Συμβουλευτική, κατεύθυνση και επίτευξη στόχων.