FlyforYou

Αξιοποίησε τα κίνητρα σου πραγματοποίησε τους στόχους σου.

Home »  αυτοβελτίωση »  Αξιοποίησε τα κίνητρα σου πραγματοποίησε τους στόχους σου.

Αξιοποίησε τα κίνητρα σου πραγματοποίησε τους στόχους σου.

Η ζωή προχωρά μπροστά. Kι από κοντά ακολουθούμε και εμείς, φροντίζοντας να συντονίσουμε, όσο γίνεται περισσότερο τις απαιτήσεις της με την δυναμική μας. Πολλές φορές η ανάγκη μας για μία πιο γενναιόδωρη πραγματικότητα, μας ωθεί να απομακρυνόμαστε για λίγο από το παρόν και να αφουγκραζόμαστε το μέλλον. Η πιο συχνή σκέψη που κάνουμε είναι: Πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε καλύτερα τους εαυτούς μας και να εδραιώσουμε την ταυτότητα μας; Μάλιστα κάποιες φορές η επιθυμία μίας καλύτερης προοπτικής είναι τόσο πιεστική, που όλα μοιάζουν βαρετά μέχρι να προσδιορίσουμε με ακρίβεια τους τρόπους με τους οποίους θα επεκταθούμε. Οι αλλαγές που όλοι βιώνουμε, όταν δεν μας πανικοβάλλουν, δημιουργούν την απαραίτητη πρόκληση για περαιτέρω ανάπτυξη της προσωπικότητας μας. Οι αλλαγές δημιουργούν κίνητρα. Αρκεί να αντλούμε τα σωστά διδάγματα από τις προηγούμενες εμπειρίες μας και να μην καταλήγουμε πιο μπερδεμένοι από αυτές.

Τι γίνεται όμως όταν η έμπνευση και η αισιοδοξία, απουσιάζουν από την ζωή μας; Όταν ο σκοπός και το όραμα προσδιορίζονται από άλλους και το κίνητρο δεν είναι ισχυρό να μας μεταμορφώσει; Πολλοί από τους στόχους μας ξεχνιούνται ή αθετούνται, μετά την εμφάνιση των πρώτων δυσκολιών.

Φαίνεται πως η πρόθεση για αλλαγή και εξέλιξη δεν είναι αρκετή εάν δεν ξέρουμε τι επηρεάζει τα κίνητρα μας και αν τελικά αυτά, είναι αξιοποιήσιμα. Όλοι θέλουμε μία νίκη. Αλλά είμαστε αρκετά πρόθυμοι να παλέψουμε για αυτή; Η ανταμοιβή είναι πάντα πιο θελκτική σε σχέση με τον αγώνα της προσπάθειας. Μία νέα χρονιά ξεκινάει και για άλλη μία φορά καλούμαστε να αισθανθούμε τι σκιάζει την αποφασιστικότητα μας. Ας εξερευνήσουμε τους τρόπους μετάβασης από την θεωρία στην πράξη.

“Είναι δύσκολο να αποχωρίζεσαι την ζώνη της ασφάλειας σου. Αλλά είναι ακόμα πιο σκληρό να δένεσαι πάνω της για πάντα.”

Προσωπική δύναμη και αδυναμία

Υπάρχουν παραδείγματα ανθρώπων που ζουν σε πλήρη ευθυγράμμιση με τον χρόνο. Σαν να γνωρίζουν κάποιο μυστικό που τους βοηθάει να βρίσκονται σε λειτουργία μαζί του. Αν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία, ήδη απολαμβάνεις τους καρπούς των στόχων σου. Αν όχι, τα όνειρα σου περιμένουν ακόμα να γίνουν πραγματικότητα. Η αναβολή της εξέλιξης σου δεν είναι ποτέ τυχαία. Εκπέμπει πολλά μηνύματα ικανά να σε ξυπνήσουν από τον λήθαργο της απραξίας. Εκείνο που σε παρακινεί, συνήθως σε κάνει και ευάλωτο, γιατί μέσα σε αυτό που αποφεύγεις κρύβεται η δύναμη σου. Το ζητούμενο είναι τι από τα δύο υπερισχύει και διαμορφώνει την τελική ψυχολογία σου. Η θέληση για δράση ή η παθητικότητα και η παραμονή στα ίδια;

Η αυθόρμητη και θεμελιώδης ανάγκη για ανάπτυξη, ίσως να συνοδεύεται από αρνητικές σκέψεις που έχουν περάσει στο υποσυνείδητο σου από παλαιότερες επιλογές και αποτυχίες. Αν έχεις μάθει να κρύβεις τις ανησυχίες σου και να μην τις παραδέχεσαι, τότε αυτές δυναμώνουν περισσότερο και γίνονται παγιωμένες βεβαιότητες για την ζωή ή  την αυτοεκτίμηση σου. Η ζωή κάνει κύκλους και τις άσχημες εμπειρίες διαδέχονται πάντα οι καλές. Όταν αυτο- σαμποτάρεσαι κάνεις τη ζωή να μοιάζει τετράγωνη, κουρασμένη και πολύπλοκη. Όταν τα θέλω σου συγκρούονται με τα πρέπει σου, παγιδεύουν τον ενθουσιασμό σου.

Χωρίς κίνητρα

“Οι άνθρωποι δυσκολεύονται να δείξουν προσοχή σε πράγματα που δεν τους ενδιαφέρουν.” Αυτή είναι μία διαπίστωση που αξίζει να σημειωθεί γιατί δίνει απάντηση σε πολλούς που στην προσπάθεια τους να πιέσουν τον εαυτό τους προς μία κατεύθυνση που δεν τους ενθουσιάζει, μετά από λίγο παραιτήθηκαν και απέτυχαν. Κοστολογώντας αυτή την αποτυχία ως προσωπική αδυναμία και έλλειψη αυτοπειθαρχίας. Φαίνεται πως οι δημιουργικοί και πολυμήχανοι άνθρωποι δεν ελέγχουν πιεστικά τον εαυτό τους, αλλά περισσότερο πιστεύουν σε αυτόν. Έτσι έχουν την δύναμη να επηρεάζουν την ζωή τους και την ευτυχία τους, ελεύθερα. Μελετούν που αισθάνονται πιο σίγουροι και ικανοί, για να ξεκλειδώσουν τις δεξιότητες τους. Παίρνουν βοήθεια όποτε το χρειάζονται και διευρύνουν τις ικανότητες τους και την αυτονομία τους. Τέλος η ανακατεύθυνση είναι κομμάτι της ζωής τους. Ο σκοπός της ζωής ή αλλιώς το κίνητρο, είναι η ανακάλυψη και η χρήσιμη εφαρμογή των κρυφών και φανερών ταλέντων. Και μόνο όσοι έχουν την περιέργεια να ανακαλύψουν ποιοι είναι, γεύονται την λεγόμενη εκπλήρωση.

“Ο καλύτερος ρυθμός εξέλιξης είναι αυτός που επιτρέπεις στον εαυτό σου όταν τον πιστεύεις και τον υποστηρίζεις. Αυτός είναι ένας τέλειος συνδυασμός γιατί δεν χαρακτηρίζεται από βιασύνη και τελειομανία, αλλά υπευθυνότητα και σταθερότητα.”

Αξιοποίηση τώρα

Αν θέλεις να μην τα παρατήσεις για μια ακόμη φορά αλλά να ενεργοποιήσεις τα κίνητρα σου, τότε:

  • Άλλαξε τον τρόπο που μιλάς στον εαυτό σου. Ο αληθινός σου εαυτός είναι κάτι παραπάνω από μία προσωπικότητα. Μην τον υποτιμάς όταν δεν είναι βιαστικός, ανταγωνιστικός ή αρκετά εγωιστής. Μην τον μαστιγώνεις όταν δεν εκτελεί τα καθήκοντα του και πολύ περισσότερο μην τον “γερνάς” λέγοντας του πως δεν έχει αρκετό χρόνο για να ξαναπροσπαθήσει.
  • Τα επιτεύγματα σου να μην τα “φοράς”, αλλά να τα βιώνεις. Και είναι αυτά που θα σε επαινούν περισσότερο καθώς θα τα υποστηρίζεις.
  • Σταμάτα την ονειροπόληση και υποστήριξε τις επιλογές σου. Ακολούθησε τις προκλήσεις που σου δίνονται και δοκίμασε!
  • Κάνε λάθη αλλά μην τα ονομάζεις αποτυχία. Κίνητρο σου κάνε την προσπάθεια και αυτή θα παράξει την αντοχή και το αποτέλεσμα. Πάρε μικρές αποφάσεις που όμως θα διαμορφώσουν μεγάλες αλλαγές.
  • Ναι να κάνεις όνειρα και σχέδια. Να έχεις κίνητρα.Να βάζεις υγιείς στόχους. Όμως να μην γίνεσαι σκλάβος τους. Να μην καθορίζουν την γνώμη που έχεις για τον εαυτό σου. Γιατί τότε θα περιμένεις με αγωνία να πραγματοποιηθούν για να αναγνωρίσεις την αξία σου και να εκτιμήσεις τον εαυτό σου.
  • Να θυμάσαι πως ότι σε βάζει σε αναμονή δεν είναι φιλικό προς εσένα, γιατί σε κρατάει μακριά από την καρδιά σου, άρα και την αισιοδοξία σου.

Η προσήλωση είναι το κλειδί για κάθε κίνητρο

Αν θέλεις να παρακινηθείς, τότε ζήσε ευεργετικά στο παρόν! Πως;

Αγάπησε τον εαυτό σου: ‘Ακουσε τον!

Εκτίμησε την προσπάθεια σου. Μάθε από αυτή!

Θαύμασε το αποτέλεσμα. Νιώσε ικανοποίηση!

Η ζωή είναι αυτό που σου συμβαίνει όσο εσύ την προγραμματίζεις. Μην χάνεις ούτε λεπτό!

Σταυρούλα Χριστοπούλου

Συμβουλευτική κατεύθυνση και επίτευξη στόχων

Δημοσιεύτηκε και στο beautemagazinegreece

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *