FlyforYou

Εθισμός στην ευκολία: Γρίφος για ικανούς λύτες

Home »  αλλαγή »  Εθισμός στην ευκολία: Γρίφος για ικανούς λύτες

Εθισμός στην ευκολία: Γρίφος για ικανούς λύτες

Ζεις στην εποχή που όλα πρέπει να είναι τέλεια και αποδοτικά, με την ελάχιστη δυνατή προσπάθεια. Ισχύει για όλα γύρω σου και φυσικά για τις σχέσεις. Πρέπει να είναι ευχάριστες, χαλαρές και χωρίς πολλές δεσμεύσεις. Εάν κάτι απαιτεί περαιτέρω εξέταση, προσωπικό χρόνο ή επιπλέον προσπάθεια, αντιμετωπίζεται με δισταγμό ή αναβάλλεται για αόριστο χρόνο. Οι σκέψεις και τα συναισθήματα εξοστρακίζονται, χωρίς να ληφθούν υπόψη. Η απόσπαση της προσοχής είναι συνηθισμένο φαινόμενο. Όχι μόνο λόγω των πολλαπλών ερεθισμάτων, αλλά και γιατί μέσα από την απόσπαση προσοχής αποφεύγονται “άβολες” καταστάσεις που δεν παρέχουν άμεση ικανοποίηση και ευχαρίστηση. Υγιείς και παραγωγικές συνήθειες, όπως ο αυτοέλεγχος και αποτελεσματικότητα, έχουν αντικατασταθεί με γρήγορες και μη κοπιαστικές ενέργειες. Κίνητρο ζωής των περισσοτέρων, έχει γίνει η ευκολία, ο πλούτος και η απόλαυση. Η ευχαρίστηση θεωρείται κορυφαία αξία. Όλα αυτά μαζί, αντιπροσωπεύουν την άνεση, άρα και την ευτυχία. Η φράση “ τα αγαθά κόποις κτώνται” , είναι μία ξεπερασμένη φιλοσοφία.

Πλέον τα πάντα είναι φτιαγμένα για να εξυπηρετούν τις ανθρώπινες παρορμήσεις. Γι’ αυτό και η αντίσταση του κόσμου σε αυτές, συνεχώς φθίνει. Εύκολες ανθρώπινες σχέσεις, γρήγορες δίαιτες, έτοιμο φαγητό. Όλοι θέλουν να έχουν αυτό που θέλουν, γρήγορα, εύκολα και κυρίως χωρίς να ζορίζονται. Μόνο που οι συνήθειες αυτές είναι εθιστικές και δύσκολα ελέγχονται. Οραματίζεσαι και εσύ μία εύκολη ζωή χωρίς προβλήματα, αγωνία, στρες και με όλες τις ανέσεις; Τότε διάβασε αυτό το άρθρο και μάθε πως να αποτρέψεις τον εαυτό σου, από το να δημιουργήσει τέτοιες συνθήκες ζωής.

Τι είναι η ευκολία;

“Η ζωή είναι δύσκολη” γράφει ο Σκοτ Πεκ στο best seller βιβλίο του “Ο δρόμος ο λιγότερο ταξιδεμένος.”  και ναι, η ομορφιά της ζωής δεν βρίσκεται στην ευκολία. Μην σου ακούγεται περίεργο ή “δυσάρεστο”. Οι δυσκολίες είναι κομμάτι της εξέλιξης και μπορούν να λειτουργήσουν υπέρ σου, αρκεί να τις αποδεχτείς σαν και να τις κατανοήσεις σε βάθος.

Μία προσωπικότητα που επιλέγει την εύκολη λύση δεν σημαίνει πως επενδύει και στην καλύτερη λύση. Δρα γρήγορα και εύκολα, πριν αναλογιστεί το αποτέλεσμα που φέρει η επιλογή της. Ευκολία σημαίνει να ζεις σαν να έχεις υπερνικήσει τις δυσκολίες, τις στερήσεις, τα δεινά και δεν χρειάζεται να αλλάξεις τίποτα! Φαντάσου τώρα και το υπόλοιπο περιβάλλον σου να πιστεύει το ίδιο. Αργά και σταθερά διαμορφώνεται μία πραγματικότητα που μοιάζει περισσότερο με απόδραση από δύσκολες σκέψεις και συναισθήματα.

Δεν αποκλείεται να είσαι εθισμένη στην ευκολία όταν:

-Επαναλαμβάνεις αυτά που ακούς, δίχως να τα επεξεργάζεσαι.

-Προτιμάς να παίρνεις δύναμη από τους άλλους και να μην αναζητάς την δική του.

-Αρνείσαι να αλλάζεις συνήθειες ή νοοτροπία.

-Αποφεύγεις κάθε είδους επαφή με τους φόβους σου.

-Επενδύεις υπερβολικά σε υλικά αγαθά, απολαύσεις και ανέσεις.

-Θεωρείς την πνευματική σου ανάπτυξη περιττή.

-Προσποιείσαι πως είσαι κάτι άλλο από αυτό που πραγματικά είσαι.

-Αποφεύγεις ευθύνες και δεσμεύσεις.

-Έχεις όλο και περισσότερους γνωστούς κι όλο και λιγότερους φίλους.

-Πιστεύεις πως όλα τα παραπάνω είναι φυσιολογικά και αποδεκτά από όλους.

Επιλέγοντας ασυνείδητα την δυσκολία

Υπάρχει περίπτωση να νικήσεις έναν αγώνα χωρίς να προπονηθείς; Να πετύχεις σε εξετάσεις χωρίς να διαβάσεις; Θεωρώ πως κάτι τέτοιο είναι σπανίως εφικτό. Όταν αποφεύγεις να βελτιώσεις τον εαυτό σου, να βάλεις σημαντικούς στόχους και να τους δεις να πετυχαίνουν, τότε προσελκύεις στην ζωή σου μεγάλες δυσκολίες. Ζεις στον αυτόματο και αυτό ναρκώνει την συνείδηση σου. Όταν προσκολλάσαι σε δεδομένα και απόψεις άλλων, είναι σαν να στριμώχνεις τον εαυτό σου μέσα σε ένα πρόχειρο περιτύλιγμα. Φλερτάρεις με συμβιβασμούς. Έχεις εύκολες τις δικαιολογίες.

Οποιαδήποτε επιλογή σε καθιστά παθητικό θεατή της ζωής σου, χωρίς σαφή κατεύθυνση και μακροπρόθεσμους στόχους με νόημα δεν σε βοηθά να νιώσεις αυτοσεβασμό. Αν αφεθείς σε έτοιμες ιδέες, απόψεις και λύσεις, είναι πιθανό να υποστεί αλλοίωση η δική σου πραγματικότητα. Μην αρνείσαι να αντιμετωπίσεις πιθανές αλλαγές χάρη ευκολίας. Μην επιλέγεις να αποφύγεις τα εμπόδια που αποτελούν κομμάτι του μονοπατιού ανεύρεσης της δικής σου πηγής ευημερίας.

Ψευδαισθήσεις ευτυχίας

Έτοιμη συνταγή ευτυχίας και επιτυχίας δεν υπάρχει. Και όμως κυκλοφορούν τόσες όσες και οι συνταγές μαγειρικής. Όλοι θέλουν να ευημερήσουν και να συν-ταιριάξουν με τους άλλους. Αυτό οδηγεί κάποιους σε μία επίπλαστη αίσθηση αυτοεκτίμησης και ασφάλειας. Αισθάνονται πως αρκεί να αντιγράψουν την ευτυχία των άλλων για να νιώσουν αυτο-επικύρωση. Πολλοί πάσχουν από κρίσεις άγχους γιατί προσπαθούν να πείσουν τον εαυτό τους πως για να αρέσει πρέπει να αισθάνεται πράγματα που δεν μπορεί να νιώσει. Έτσι διαμορφώνουν μια περίπλοκη κατάσταση που τους εγκλωβίζει. Χάρη μιας καλής εικόνας, επισκιάζουν το βαθύτερο εαυτό τους, κρύβοντας περίτεχνα αμφιβολίες, ανησυχίες και φόβους. Συχνά μοιάζει σαν να ζουν μία μυθοπλασία, παρά την πραγματική δική τους ζωή. Ασυνείδητα πρότυπα διευθύνουν τις ζωές τους, ενώ το εγώ τους γίνεται κυρίαρχο και επικριτικό.

Το νόημα της ζωής δεν βρίσκεται στην ευκολία

Ο άνθρωπος θα έκανε τα πάντα για να αποφύγει τον συναισθηματικό πόνο. Έτσι εφηύρε την ευκολία για να το καταφέρει!

Η αναζήτηση της ευκολίας είναι μία αγχωτική και επιβαρυντική διαδικασία. Υπάρχουν μοναδικά μονοπάτια για σένα, που σε περιμένουν να τα κατακτήσεις. Αν σου δινόντουσαν όλα απλόχερα, θα ζούσες μία ανιαρή πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που δεν θα μπορούσες να εκτιμήσεις.

Να θυμάσαι πως:

_ Η ανθεκτικότητα σε “άβολες” καταστάσεις είναι ο μόνος τρόπος να βιώσεις την αξία σου.

– Η εύκολη ζωή δεν βοηθάει στην ανάπτυξη αίσθησης σκοπού. Και η αίσθηση σκοπού είναι ένα ισχυρό κίνητρο ζωτικότητας.

– Η ανθρώπινη φύση είναι ανήσυχη. Έχει ανάγκη να ανανεώνει τους λόγους της ύπαρξης της. Η “αποχαύνωση” που επιφέρει η εύκολη ζωή, δεν διευκολύνει την ανθρώπινη φύση να εκτεθεί σε νέες καταστάσεις.

– Δεν είναι όλοι εξίσου δημιουργικοί η εξ ίσου ολοκληρωμένοι. Όμως όλοι μπορούν να γίνουν πιο επιδέξιοι. Αρκεί να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της ζωής και όχι να τις αποφεύγουν.

Σταυρούλα Χριστοπούλου

Συμβουλευτική κατεύθυνση και επίτευξη στόχων

Δημοσιεύτηκε και στο beautemagazinegreece

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *