FlyforYou

Βρες τη θέληση για δράση

Home »  αυτοβελτίωση »  Βρες τη θέληση για δράση

Βρες τη θέληση για δράση

Ίσως αισθάνεσαι συγκλονισμένη με τις τελευταίες εξελίξεις και τώρα που διαβάζεις αυτές τις γραμμές, να αγωνίζεσαι να κάνεις σωστές επιλογές και να πάρεις αποφάσεις που θα επιταχύνουν και πάλι το ρυθμό της ζωής σου. Αρκετοί νιώθουν κολλημένοι ή απογοητευμένοι αυτή την περίοδο και ψάχνουν τρόπους να βγουν από το αδιέξοδο και να βρουν σωματική και συναισθηματική ισορροπία. Είσαι κομμάτι ενός συνόλου και επηρεάζεσαι από αυτό, όμως μπορείς να υποστηρίξεις τον εαυτό σου, να βρει μία πιο ισχυρή πορεία δράσης, που να δώσει και πάλι νόημα στην ζωή του. Τελευταία η ενέργεια των ανθρώπων φθίνει και σταματούν να είναι παραγωγικοί. Όμως εσύ δεν χρειάζεται να την κάνεις χειρότερη, πλέοντας σε πελάγη άρνησης και ανησυχίας. Η παγωμένη δράση σε συνδυασμό με την υπερανάλυση των γεγονότων και την κατασκευή σεναρίων σε στιγμές που η πραγματικότητα ξεπερνάει την φαντασία, είναι μία καλή δικαιολογία για να παραμείνεις σε αδράνεια. Αντί να νιώθεις αδύναμη και άχρηστη, αντί να λες: ”Δεν ξέρω με ποιον τρόπο να επανέλθω σε ικανοποιητικούς ρυθμούς, γι’αυτό θα περιμένω», νιώσε δυνατή και χρήσιμη. Είσαι τυχερή, που έχεις αυτή την επιλογή!

Το κίνητρο σου, είναι η δύναμη σου

Αν νιώθεις πως η θέληση σου σε εγκαταλείπει, μην σε πιάνει πανικός. Δες αυτή την συγκυρία σαν μία ευκαιρία να επαναπροσδιορίσεις την αίσθηση του σκοπού της ζωής σου. Έχεις κάποιον στόχο που μπορεί να επηρεάσει θετικά και παραγωγικά την ζωή σου; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η προθυμία σου ή αλλιώς η επιθυμία σου να δημιουργήσεις μία αποτελεσματική ζωή, καθοδηγείται από το περιβάλλον που ζεις, τις πεποιθήσεις σου, τα βιώματα σου, τις ικανότητες σου, όμως παρακινείται και από κάτι άλλο πέρα από όλα αυτά. Από ένα ισχυρό κίνητρο. Για κάποιους η όρεξη για ζωή παραμένει αναλλοίωτη ακόμα και σε δύσκολους καιρούς, ενώ για άλλους η φλόγα του θάρρους και της διεκδίκησης, αρχίζει να τρεμοπαίζει με τον πρώτο άνεμο. Η έμφυτη δύναμη, δεν είναι θέμα τύχης, αλλά το αποτέλεσμα ενός αυθεντικού τρόπου σκέψης, δράσης και τελικά, ζωής. Στο μυαλό πολλών, ένα δυναμικό και δραστήριο ατόμο μοιάζει με κάποιον που κυνηγάει τις προκλήσεις. Άρα εξωτερικούς στόχους που μοιάζουν δελεαστικοί και υπόσχονται ίσως επιτυχία, καταξίωση και ευτυχία. Αυτή η αντίληψη είναι η αιτία που όταν τα εξωτερικά ερεθίσματα λιγοστεύουν, αυτόματα μειώνεται και η δράση των ανθρώπων. Αντί να ξεδιπλώνει κανείς την ζωή από μέσα του, καθορίζεται εξ΄ ολοκλήρου από τις εκάστοτε συνθήκες. Αν αυτές δημιουργούν έλλειψη εμπιστοσύνης, τότε ασκούν αρνητική επιρροή και στους στόχους του. Αν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία, ευτυχώς μπορείς να παρέμβεις και να το αλλάξεις.

 

Άνθρωποι με όραμα

Οι άνθρωποι που διαθέτουν σταθερές πηγές ζωτικότητας, γνωρίζουν σε βάθος τον εαυτό τους και λειτουργούν με την διαίσθηση. Το ένστικτο τους καθοδηγεί να παίρνουν αποφάσεις χωρίς να επηρεάζονται τόσο από τις εκάστοτε «τάσεις». Αυτοί που είτε σε δύσκολες συνθήκες, είτε σε ιδανικές μπορούν να επιδεικνύουν μεγάλη θέληση, είναι άνθρωποι που θέτουν ημερήσιους βραχυπρόθεσμους στόχους που τελικά θα οδηγήσουν σε μακροπρόθεσμη επιτυχία. Είναι εκείνοι που κατανοούν και σέβονται τον εαυτό τους και τις ανάγκες του. Τολμούν να ζουν με μεγαλύτερη γνησιότητα, σε σχέση με εκείνους που οι επιθυμίες τους παραμένουν «βυθισμένες» και ανεξερεύνητες. Η εσωτερική δύναμη που διαθέτουν, είναι η αιτία που τους καθιστά συχνά πιο ενεργητικούς και εφευρετικούς από το σύνολο των ανθρώπων γύρω τους και η βεβαιότητα πως για να έχει αξία η ζωή τους, χρειάζεται να είναι γενναίοι, αληθινοί, απελευθερωμένοι και δημιουργικοί. Με μία λέξη, ζωντανοί!

Έρευνες δείχνουν πως οι άνθρωποι με υψηλά επίπεδα σκοπού στην ζωή τους, σωματικά είναι τέσσερα χρόνια νεότεροι. Η ζωή τους έχει προοπτική και αυτό τους παρακινεί να φροντίζουν περισσότερο τον εαυτό τους. Άλλες μελέτες υποστηρίζουν πως το άγχος δεν επηρεάζει τόσο πολύ τους ανθρώπους με σκοπό.

Ρόλοι και αποδυνάμωση

Σε αυτή την ζωή έρχεσαι μόνη σου και με το βάρος της μοναδικότητας σου που καλείσαι να ανακαλύψεις. Όταν αυτό συμβαίνει, κυριολεκτικά πετάς από χαρά! Κατά την διάρκεια της προσπάθειας, μπορεί να χαθείς, με κύρια αιτία την λανθασμένη ταύτιση σου με τους άλλους. Πολλές φορές η ανάγκη σου να ανήκεις κάπου, σε συνδέει με τις ανάγκες και τον ρυθμό άλλων. Όμως κάτι τέτοιο τις περισσότερες φορές είναι καταστροφικό, κυρίως όταν δεν συμπεριλαμβάνει κάποιο κοινό σχέδιο δράσης. Οι μάσκες ή αλλιώς οι ρόλοι που συχνά αναγκάζεσαι να υιοθετήσεις για να νιώθεις ασφαλής, δεν σε βοηθούν να εξερευνήσεις τι είναι αυτό που δίνει θέληση με διάρκεια στην ζωή σου. Έτσι είσαι επιφυλακτική με κάθε ευκαιρία νέας εμπειρίας που παρουσιάζεται στην ζωή σου ή παραδίδεσαι στο γνώριμο και απτό αποτέλεσμα, αυτό που διαμόρφωσε το παρελθόν σου, αλλά δεν εγγυάται πως θα ευεργετήσει το μέλλον σου.

 

9 μαγικές ερωτήσεις που εγγυώνται να σε βάλουν σε διαρκή δράση

Καμιά φορά χρειάζεται να γίνεις εσύ ο μέντορας του εαυτού σου για να τον βοηθήσεις να δει πιο καθαρά.
Μπορείς να τον ρωτήσεις:
-Νιώθεις πως το δημόσιο πρόσωπο που έχεις υιοθετήσει, ταιριάζει πραγματικά με το άτομο που είσαι μέσα σου;
-Πότε ήταν η τελευταία φορά που ενθάρρυνες τον εαυτό σου να ενισχύσει τους στόχους του;
-Νιώθεις πως ζεις τις επιλογές σου;
-Ποιες από τις καθημερινές σου συνήθειες αυξάνουν την θέληση σου;
-Πως θα ήθελες να είσαι σε έξι μήνες από τώρα; Σε ένα χρόνο;
-Τι μπορεί πραγματικά να σε αποθαρρύνει;
-Έχεις κάποιες ιδιαίτερες ικανότητες; Πως θα μπορούσες να τις μοιραστείς με τους άλλους;
-Θυμήσου πότε εισέπραξες θετικά σχόλια από τους γύρω σου και γιατί;
-Αν μπορούσες να αντιληφθείς την ζωή σου σε μεγαλύτερο μήκος, τι θα ήταν αυτό που δεν θα κουραζόσουν ποτέ να κάνεις;

Θυμήσου! Μόνο ότι είναι σημαντικό για σένα, έχει την δύναμη να σε σηκώνει κάθε πρωί από το κρεβάτι σου. Μία ζωή με περισσότερη ενέργεια, είναι αυτή που σε κάνει να μην νιώθεις εσωτερικό κενό.

Ενίσχυσε τη θέληση σου

1. Μην καταδικάζεις τον εαυτό σου, για την μειωμένη του απόδοση. Αποσαφήνισε τους φόβους του και έλα σε διαπραγμάτευση μαζί τους. Μέχρι να το καταφέρεις, ασχολήσου με ένα πρότζεκτ που σε ευχαριστεί. (διακόσμησε το σπίτι, ζωγράφισε, μάθε μία ξένη γλώσσα. Γιατί όχι!)
2. Η συναναστροφή σου με ανθρώπους που σαμποτάρουν την ψυχική σου ευεξία είναι ανώφελη σε περιόδους που δεν νιώθεις δυνατός και ενοχλητική όλες τις υπόλοιπες!
3. Μην συγκρίνεις τον εαυτό σου με την απόδοση των άλλων. Προσπάθησε να επικεντρωθείς στην δικό σου τρόπο και λόγο αυτοέκφρασης.
4. Μην βιάζεσαι να μπεις σε γρήγορους ρυθμούς, αν πρώτα δεν έχεις εστιάσει στον εντοπισμό στόχων. Η βιασύνη είναι δείγμα φόβου και δηλώνει αβεβαιότητα για το αρχικό σου όραμα.
5. Προσπάθησε να μην ακυρώνεις τις καθημερινές σου δραστηριότητες, εκτός και αν τις αντικαταστήσεις με κάτι πιο σημαντικό. Υπάρχει ο κίνδυνος να συνηθίσεις στις «ξεκούραστες» ασχολίες.
6. Να επιτρέπεις στον εαυτό σου να ξεκουράζεται. Μην ξεχνάς πως η ανάπαυση είναι σημαντικός παράγοντας σωματικής και ψυχικής ευεξίας, αλλά και ένας τρόπος ανταμοιβής για εσένα, που προκαλεί ευχάριστα συναισθήματα.

Ναι, δεν είσαι πλέον παιδί, όμως «μεγαλώνω», δεν σημαίνει πως σκοτώνω εκείνο τον παιδικό ενθουσιασμό που βοηθάει την έμπνευση και την εφευρετικότητα μου, αλλά συντηρώ οτιδήποτε την βοηθά να ευδοκιμεί.

 

Σταυρούλα Χριστοπούλου

Life-Coaching – Συμβουλευτική, κατεύθυνση και επίτευξη στόχων.

Δημοσιεύτηκε στο www.beautemagazine.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *