FlyforYou

Το μεγάλο εγώ.

Home »  αλλαγή »  Το μεγάλο εγώ.

Το μεγάλο εγώ.

Ποια είναι αυτή η δύναμη που μας κινητοποιεί, αλλά ταυτόχρονα μας ακινητοποιεί;

Εγώ ονομάζεται και μοιάζει σαν ένα απαιτητικό παιδί που ζητάει συνεχώς την προσοχή μας. Το εγώ αναπτύσσεται σε πολύ μικρή ηλικία, την εποχή που ο έπαινος είχε πολύ μεγάλη σημασία για εμάς. Σε αυτή την τρυφερή ηλικία η γνώμη των άλλων ήταν πολύ σημαντική γιατί υποδείκνυε την αγάπης τους. Το αντίθετο σήμαινε συναισθηματικό τραυματισμό και απορροφούσε όλη μας την ενέργεια. Έτσι μάθαμε να είμαστε αυτό που θέλουν οι άνθρωποι γύρω μας.
Η ταυτότητα μας, η εικόνα μας, είναι άκαμπτη και απαιτεί από εμάς να την εξυπηρετούμε συνεχώς. Μας ζητάει επιβεβαιωτικές νίκες και ορίζει πως πρέπει να είμαστε και τον τρόπο που πρέπει να ζούμε.
Είναι η βιαστική μας επιθυμία και η άμεση ικανοποίηση.
Το εγώ δεν δέχεται το όχι, ούτε την αποτυχία γιατί θέλει συνεχώς να κατακτά. Τα λάθη είναι σημαντικά και επηρεάζουν την ψυχολογία του γιατί ορίζουν την σπουδαιότητα του. Καταλαβαίνουμε πως ο τρόπος που σκεφτόμαστε, αισθανόμαστε και συμπεριφερόμαστε δεν συμβαίνει από το πουθενά, αλλά κατευθύνεται από τις προσκολλήσεις μας. Από όσα επιθυμούμε να έχουμε και όσα δεν θέλουμε να χάσουμε. Τα οφέλη μας ή αλλιώς τα συμφέροντα μας είναι αυτά που επηρεάζουν όλες μας τις αποφάσεις. Δεν είμαστε ελεύθεροι να σφάλουμε ή να χάσουμε, η ήττα και η κριτική είναι πολύ επιζήμια για το εγώ και δεν χαλαρώνει ποτέ για να μπορεί να τα ελέγχει.
Πόσο χώρο έχουμε κάνει όλοι για να εισβάλλει στην ζωή μας κάτι τόσο περιοριστικό;
Που θα ήμασταν άραγε τώρα χωρίς αυτόν;
Σε ποιους δρόμους θα είχαμε βαδίσει;
Tι κατεύθυνση θα είχαμε πάρει;
Θα ήμασταν καλύτερα ή χειρότερα;

Τα αρνητικά του εγωικού εαυτού.
Oι άνθρωποι κάνουν αυτό που πιστεύουν πως τους κάνει να αισθάνονται καλά. Πως όμως γνωρίζουν πως να είναι πραγματικά καλά; Tο εγώ τα βλέπει όλα φουσκωμένα. Νιώθει πως είναι μεγάλο, άρα όλα είναι τέλεια ή πως δεν είναι τίποτα και όλα είναι χάλια. Έχει μία ιδέα για τον εαυτό που προσπαθεί να συντηρεί και αυτό τον απομακρύνει από αυτό που πραγματικά είναι. Στην πραγματικότητα δεν γνωρίζει τι είναι αυτό που του θρέφει την ψυχή, όσο αυτό που του καλύπτει τον νου. Αυτός ο τρόπος ζωής δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια να αποκτήσει επίγνωση του εαυτού του και αυτό είναι κάτι που δημιουργεί φόβο. Αν δεν είναι αυτό που πρέπει να είναι, τότε τι άλλο μπορεί να είναι; Χρειάζεται να πειθαρχήσει τις παρορμήσεις του, να μάθει να παρατηρεί τον εαυτό του, αλλά δεν υπάρχει χρόνος για αυτό όταν τρέχει πίσω από την εικόνα του. Έτσι φυλακίζεται μέσα στο εγώ του, γιατί πολλές φορές καταλήγει να ζει κάτι εντελώς αντίθετο από αυτό για το οποίο είναι προορισμένος.
Είναι δυνατό για να βγει κανείς από αυτόν τον φαύλο κύκλο της πρόσκαιρης ικανοποίησης; Είναι!

Δεν είσαι το εγώ σου, αλλά κάτι ανώτερο από αυτό.

Απομακρύνεσαι από αυτό που είναι σημαντικό για σένα όταν συνεχώς τον ευχαριστείς, όταν προσφέρεις άμεση τόνωση στην αυτοπεποίθηση σου. Το εγώ έχει μόνο απαιτήσεις, δεν έχει διάθεση να σε αφήσει να δεις καθαρά τις προτεραιότητες σου. Σε καταδυναστεύει με τις συνεχόμενες απαιτήσεις του για υπεροχή. Στέκει αμετακίνητο και αμετανόητο ακόμα και όταν οι σκοπιμότητες του φανερώνονται. Σου ροκανίζει τον χρόνο του, σπαταλάει την ενέργεια σου και μεγεθύνει την ανάγκη σου να κατέχεις πάντα το μεγαλύτερο μερίδιο του δικαίου. Ο χρόνος παγώνει όταν αρνείσαι να προχωρήσεις στο επόμενο κεφάλαιο της ζωής, οι σχέσεις σου διαλύονται,γιατί γίνονται αδιάφορες και επιφανειακές, το ίδιο και η σχέση με τον εαυτό σου. Η διατήρηση του εγωισμού δηλώνει φόβο, αδυναμία, χαμηλή αυτοεκτίμηση και έλλειψη σεβασμού στην ύπαρξη σου. Είναι μία απατηλή προστασία ανίκανη να σου δώσει αυτό που πραγματικά χρειάζεσαι γιατί δεν αντιλαμβάνεται τις ανάγκες του βαθύτερου εαυτού σου. Δεν σου λύνει τα προβλήματα, σου προσθέτει και άλλα!
Η ευημερία δεν επιτυγχάνεται με τον εγωισμό ,αλλά με την άνευ όρων αγάπη του εαυτού μας!

Σε ευχαριστώ που ήσουν εδώ.
Σταυρούλα Χριστοπούλου
Coaching / Συμβουλευτική, κατεύθυνση και επίτευξη στόχων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *