FlyforYou

Ευτυχία χωρίς ενοχές

Home »  αυτοβελτίωση »  Ευτυχία χωρίς ενοχές

Ευτυχία χωρίς ενοχές

Η ευτυχία είναι ο τρόπος που επιλέγουμε να ζούμε για να είμαστε ικανοποιημένοι από την ζωή. Να την απολαμβάνουμε και να γευόμαστε τους καρπούς της. Είναι η σύνδεση με την θετική πλευρά της πραγματικότητας μας. Ναι υπάρχει. Πάντα υπάρχει. Μας αρέσει να την φανταζόμαστε παντοτινή και φροντίζουμε να εξασφαλίσουμε την διάρκειας της. Ψάχνουμε ασταμάτητα την συνταγή της, αλλά τις περισσότερες φορές την ζούμε στα άκρα. Υπάρχουν στιγμές που γεμίζουμε από χαρά με μία μόνο λέξη και άλλες που η ευτυχία μας χαμογελάει πλατιά και την κοιτάζουμε με δυσπιστία. Γιατί την φοβόμαστε;

Διαρκεί αν το πιστεύεις

Ο φόβος της ευτυχίας ακούγεται παράλογος. Ωστόσο υπάρχει. Γεννιόμαστε με μία φυσική ανάγκη να ζούμε χαρούμενοι και το επιδιώκουμε με κάθε τρόπο. Μεγαλώνοντας συνεχίζουμε να λαχταράμε την χαρά, όμως φοβόμαστε πως δεν θα έχει διάρκεια. Ανησυχούμε πως αν αναπτύξουμε αισιόδοξα συναισθήματα θα μας προδώσουν και τα κρατάμε υπό έλεγχο. Χαιρόμαστε με μέτρο, αφηνόμαστε στο άγνωστο με καχυποψία. Από νωρίς μαθαίνουμε να ορίζουμε την ευτυχία μας προεπιλέγοντας τον τρόπο που θα θέλαμε να την ζήσουμε. Έτσι μειώνουμε τις πιθανότητες να ανακαλύψουμε τι μας κάνει πραγματικά ευτυχισμένους. Αν είσαι ένας από αυτούς που αναρωτιούνται γιατί μετά από τόσα προσωπικά επιτεύγματα είσαι ακόμα δυσαρεστημένος, ίσως το πρόβλημα να είναι ο τρόπος που αντιλαμβάνεσαι την ευτυχία. Μπορεί να μην την αναγνωρίζεις και να την απομακρύνεις.

Η ευτυχία δεν εξαγοράζεται

Καθημερινά ερχόμαστε σε επαφή με χιλιάδες ερεθίσματα που μας υπόσχονται ωραίες στιγμές. Με πολλά από αυτά δημιουργούμε εξαρτητική σχέση. Τα αξιολογούμε σημαντικά για την αυτοεκτίμηση μας. Είναι οι προϋποθέσεις που θέτουμε για να μας αρέσει ο εαυτός μας. Οι άνθρωποι έχουν μεγάλη δύναμη να καταστρέφουν την ευτυχία τους. Σκέφτονται περισσότερο και ζουν λιγότερο. Επιλέγουν αυτό που θεωρούν σωστό, ακόμα και αν δεν τους επιτρέπει να είναι ο εαυτός τους. Κυρίως προσπαθούν να απεικονίζουν την καλύτερη εκδοχή του, αδιαφορώντας αν πιέζονται να δείχνουν κάτι διαφορετικό από αυτό που νιώθουν. Κάνοντας τα πράγματα να φαίνονται πετυχημένα, καταφέρνουν αρκετά συχνά να νιώθουν ικανοποιημένοι. Στην συνέχεια αφιερώνονται σε συγκεκριμένες συνήθειες και βασίζουν την ευτυχία τους σε αυτές. Έτσι δημιουργούν ένα χαρούμενο πρότυπο ζωής σαν αυτόν που βλέπουμε συχνά στα μέσα δικτύωσης. Όταν η ευτυχία βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στον τρόπο ζωής, η ανησυχία έρχεται φυσικά γιατί κάτι μπορεί να την αλλάξει.

Απαλλαγή από τον αρνητισμό

Η συνταγή μιας χαρούμενης ζωής βρίσκεται στην ισορροπία. Είναι η πληρότητα που νιώθουμε, όταν μπορούμε να ισορροπούμε τον εαυτό μας με την ζωή. Η βαθύτερη κατανόηση των επιθυμιών μας, θα μας φέρνει σε συμφιλίωση μαζί της. Όταν ζούμε αυθεντικά έλκουμε πολλά θετικά γεγονότα. Όταν αποδεχόμαστε τον εαυτό μας, τις ανάγκες του και τα συναισθήματα του, η ευτυχία ρέει. Αν πιστεύουμε πως δεν την αξίζουμε, την μπλοκάρουμε. Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ενοχικοί, αν και λίγοι το συνειδητοποιούν. Αρνούνται το φως της θετικότητας που μπορεί να δώσει λάμψη στην ζωή τους. Μία σειρά από περιοριστικές πεποιθήσεις επηρεάζουν την κρίση τους και δεν τους επιτρέπουν να είναι ξέγνοιαστοι και δεκτικοί. Πως μπορούμε να απαλαχτούμε από τον αρνητισμό; Nα σκεφτόμαστε συχνά, τι δεν μας βοηθάει πια και να επαναπροσδιορίζουμε την σχέση μας μαζί του. Χαρά είναι να καταφέρνεις να νιώθεις καλά. Ευτυχία, να νιώθεις καλά χωρίς ενοχές.

Το μυστικό της ευτυχίας

Είμαστε προορισμένοι να ζούμε πολλές χαρούμενες στιγμές. Όποτε αυτές μας επισκέπτονται, να λέμε ένα μεγάλο «ναι». Η ευτυχία δεν επιτυγχάνεται με όρους. Τίποτα δεν έρχεται απρόσκλητο στην ζωή μας. Σε ένα μεγάλο ποσοστό ζούμε αυτό που θέλουμε να ζήσουμε. Αν αυτό ακούγεται παράξενο, αρκεί να τεστάρεις τους όρους που θέτεις κάθε φορά που παρουσιάζεται μία ευκαιρία για ανανέωση. Πολλοί από αυτούς είναι περιττοί και αντίθετοι με την αρχική σου επιθυμία. Η ποιότητα ζωής χρειάζεται σαφήνεια. Αυτό που θέλεις να είναι κατανοητό στο μυαλό και την καρδιά σου. Αυτό είναι το μυστικό κλειδί που ανοίγει την πόρτα στις επιθυμίες σου και σε πολλές στιγμές ευτυχίας.

Σταυρούλα Χριστοπούλου

Life-Coaching – Συμβουλευτική, κατεύθυνση και επίτευξη στόχων.

Δημοσιεύτηκε στο www.beautemagazine.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *