FlyforYou

Διαχείριση της επιθετικότητας

Home »  θυμός »  Διαχείριση της επιθετικότητας

Διαχείριση της επιθετικότητας

Μνήμες, αντιμετωπίζοντας τον επιθετικό

Μπορεί να σου έχει συμβεί προσωπικά. Στο σούπερ μάρκετ περιμένοντας στην ουρά για το ταμείο ή στον διπλανό σου καθώς περπατούσε αμέριμνος στον δρόμο. Κάποιος μέσα στο πλήθος ξαφνικά να δημιουργεί αναστάτωση και να σε παρασύρει μέσα στην ένταση της υπερβολικής συνήθως απαίτησης του. Ίσως να ήταν ένας φίλος σου ή ακόμα και ο σύντροφος σου. Κάποιες άλλες φορές θα το δεις σε ένα άτομο της οικογενείας σου. Η βία βρίσκεται παντού. Η μνήμη κρατάει τις αιφνιδιαστικές στιγμές δυσαρέσκειας που προξένησαν παρόμοια γεγονότα. Εχθρικές συμπεριφορές που αναπόφευκτα αποσυντόνισαν και το δικό σου μυαλό. Οι επιθετικοί συχνά παρουσιάζονται ιδιαίτερα παρορμητικοί και επαναστατικοί με τις ανάγκες τους και δεν μας αφήνουν τον χρόνο να προετοιμαστούμε για αυτό που θα ακολουθήσει. Η δυσκολία τους να εκφράσουν αυτό που τους πνίγει, τους κάνει απρόβλεπτους και εμείς δεν προλαβαίνουμε πάντα να σταματήσουμε αυτό τον πόλεμο. Ναι, είναι δύσκολο να καταλάβεις τους λόγους που είναι θυμωμένοι κάθε φορά.

Επιθετικότητα

Η επιθετικότητα είναι μία αμυντική τακτική ανθρώπων που θέλουν να ελέγχουν και να καταστέλλουν τις αντιδράσεις άλλων ανθρώπων. Έτσι προστατεύονται από εκείνους και τα δικαιώματα τους, διασφαλίζοντας πως δεν χρειάζεται να αλλάξουν συμπεριφορά. Είναι δύσκολο να βρίσκεσαι κοντά σε όσους προβάλλουν πολεμικά την δυσαρέσκεια τους. Έλεγχος, κυριαρχία, θυμός, συναισθήματα συχνά παρεξηγημένα, αλλά και υπερτιμημένης ισχύς, κυρίως γιατί υποχρεωνόμαστε να δείξουμε ανοχή σε αυτούς που έχουν την τάση να μας επιτίθενται άδικα. Οι άνθρωποι που συνήθως μαλώνουν με τους γύρω τους μοιάζουν να έχουν μία ωρολογιακή βόμβα που δεν ξέρουν πότε θα εκραγεί. Η επιθετικότητα τους εκδηλώνεται χωρίς σκέψη, είναι ενστικτώδης, άρα έντονη. Η συμπεριφορά αυτή θυμίζει εκείνη των ζώων την ώρα που προσπαθούν να εξασφαλίσουν την επιβίωση . Και ενώ στην φύση αυτό μπορεί να φέρνει την φυσική αρμονία, στην ζωή την διαταράσσει.

Κατανοώντας τον επιθετικό

Για να κατανοήσεις τον θυμωμένο πρέπει να παραμείνεις ήρεμος. Ουσιαστικά βλέπεις την αντίδραση αλλά όχι την αιτία. Αυτά τα ενοχλημένα μεγάλα και μικρά παιδιά έχουν στερηθεί την στοργή και την φροντίδα. Νιώθοντας πως δεν μπορούν να είναι αγαπητοί, υιοθέτησαν μία αποκρουστική συμπεριφορά. Εκείνοι που επιτίθενται είναι συχνά άνθρωποι που δεν ξέρουν πώς να επικοινωνήσουν το πρόβλημα τους ούτε να κατανόησουν της βαθύτερης ανάγκης τους για αγάπη και αναγνώριση. Αυτό που δεν έχουν πάρει από το περιβάλλον τους προσπαθούν να το φωνάξουν, εκτοξεύοντας μεγάλες κουβέντες με αλλοιωμένο νόημα. Ουσιαστικά επιχειρούν να βρουν γαλήνη ζώντας με ένταση! Ωστόσο όταν δημιουργείς λεκτικές διαμάχες με τους γύρω σου δεν νικάς , δημιουργείς επιπλέον διαμάχες και το αρχικό σου πρόβλημα δυναμώνει.

Ανακούφιση μικρής διάρκειας

Ο θυμός εμφανίζεται σαν ένας οξύς συναισθηματικός πόνος που αιφνιδιάζει και αυτόματα αναστατώνει τον κάτοχο του, ο οποίος με την σειρά του πρέπει να αντιδράσει για να μην τον νιώθει. Αυτή η υπερδιέγερση του δίνει προσωρινά την αίσθηση πως έχει το πάνω χέρι της πραγματικότητας του. Αυτή η υπεροχή εγγυάται ασφάλεια, δύναμη και άμεση ανακούφιση γιατί αποσπά γρήγορα την προσοχή από το κυρίως πρόβλημα. Ουσιαστικά, ο θυμός μπορεί να είναι ένα μέσο δημιουργίας μιας αίσθησης ελέγχου και εξουσίας ενόψει της ευπάθειας και της αβεβαιότητας.
Ο θυμωμένος αισθάνεται έντονα το αίσθημα της δικαιοσύνης, αλλά ως προς τον εαυτό του, αδιαφορώντας για την πλευρά του αποδέκτη και αυτός είναι ο λόγος που η ανακούφιση δεν διαρκεί. Δεν επιλύεται το πρόβλημα όταν παραβιάζονται τα όρια των άλλων. Αντίθετα σε ωθούν να μετανιώσεις για την συμπεριφορά σου.
Ο θυμός καταστρέφει τον κάτοχο του γιατί τον αποτρέπει από την δυνατότητα που έχει να ζει με ειρήνη. Αντίθετα όταν κάποιος εκτοξεύει συχνά αρνητικά συναισθήματα, μετατρέπει την ζωή του σε ένα ρινγκ που μόνο ο ισχυρός νικάει. Επιπλέον σπέρνει τον φόβο γιατί το περιβάλλον του νιώθει πως κοντά του κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να ζήσει βίες εκρήξεις οργής.

Τα αίτια του θυμού

Όλοι έχουμε υπάρξει θυμωμένοι με κυριότερη αιτία αυτή της αδικίας. Θυμώνουμε όταν διαπιστώνουμε πως κάποιος μας έβλαψε εσκεμμένα και επιπλέον το επιτρέψαμε. Όμως ο καθένας αντιλαμβάνεται και αντιδρά διαφορετικά στις αδικίες της ζωής. Άλλος αποφασίζει να γίνει τιμωρός γιατί με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζει την ασφάλεια του και άλλος μαθαίνει από αυτές και γίνεται πιο δυνατός. Υπάρχουν και αυτοί που συσσωρεύουν μέσα τους την οργή και ξεσπούν. Με την συχνή εκδήλωση του θυμού τους καταφέρνουν να νιώθουν κυρίαρχοι των καταστάσεων.

Βρες την ηρεμία σου

Βασικός σκοπός της ζωής μας είναι να βρούμε την ειρήνη μέσα μας και να την φέρουμε στην επιφάνεια. Ένας άνθρωπος που συνεχίζει να ταλαιπωρεί και να ταλαιπωρείται από τα θυμωμένα του συναισθήματα, απομακρύνεται από αυτή, παρόλο που συνεχίζει να την ψάχνει απεγνωσμένα, όμως με λάθος τρόπο. Με την κατανόηση του βίαιου συναισθήματος, μπορεί να καθορίσει πιο εύκολα μία πορεία δράσης για την επίλυση του προβλήματος. Μπορεί να παρατηρήσει αν οι ενέργειες ενός άλλου ανθρώπου πραγματικά τον αδικούν ή είναι απλά ευαίσθητες για το εγώ του.
Να θυμάσαι πως αυτό που έχει σημασία είναι να ακουστεί το αίτημα σου. Η κατάκτηση της ηρεμίας στην επικοινωνία είναι βασική γιατί μόνο έτσι μπορούμε να αποτυπώσουμε επαρκώς όλα όσα θέλουμε. Η ανάγκη μας να μιλήσουμε για αυτά είναι πιο βασική από την ανάγκη μας να τσακωθούμε.

Σταυρούλα Χριστοπούλου

 Life-Coaching / Συμβουλευτική κατεύθυνση και επίτευξη στόχων.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *