FlyforYou

Βρες το θάρρος και τόλμησε

Home »  αυτοβελτίωση »  Βρες το θάρρος και τόλμησε

Βρες το θάρρος και τόλμησε

Η λαχτάρα για ζωή διακόπτεται κάθε φορά που νιώθεις πως πρέπει να πατήσεις απότομα φρένο σε νέες καταστάσεις που σε φέρνουν σε επαφή με κάτι που σου προκαλεί ανησυχία και άγχος. Είτε το συνειδητοποιείς είτε όχι, το μεγαλύτερο ποσοστό των επιλογών σου υπαγορεύονται από το συναίσθημα του φόβου. Ενός φόβου που δεν σε αφήνει να είσαι ολοκληρωτικά χαρούμενη και ξέγνοιαστη και να αξιοποιείς στο έπακρο την ζωή σου. Κάθε φορά που φεύγεις τρέχοντας μακριά από ότι σε φοβίζει, η σκιά σου μεγαλώνει και διεισδύει στην αυτοεκτίμηση σου. Οι φόβοι σου αποκαλύπτουν τις βαθύτερες επιθυμίες και προτεραιότητες σου.
Βρες το θάρρος και τόλμησε χωρίς φόβο.

Πίσω από κάθε δική σου άμυνα υπάρχει κάτι σημαντικό για σένα που πρέπει να ζήσεις. Κάτι που δεν έχεις ακόμα καταφέρει αν και θα το ήθελες πολύ. Συχνά οι φόβοι έχουν να κάνουν με κάτι που συνεχώς αναβάλλεται. Με το ημιτελές! Έχεις παρατηρήσει πως κάθε φορά που γίνεσαι πραγματικά καλή σε κάτι ο φόβος εξαφανίζεται; Αυτό συμβαίνει γιατί νιώθεις δυνατή και η αίσθηση του φόβου εξαφανίζεται.

Όμως ο στόχος δεν πρέπει να είναι να μην έχεις καμία αίσθηση του φόβου. Στόχος είναι η σταδιακή ελαχιστοποίηση της ενόχλησης που προκαλεί η ύπαρξη του. Η έκθεση σε ότι σε φοβίζει είναι αυτό που αργά ή γρήγορα θα σε κάνει το άτομο που θα ήθελες να είσαι. Αλήθεια, τι θα έκανες αν δεν φοβόσουν;

Ο φόβος δεν υπηρετεί την ζωή

Στις συζητήσεις που κάνω με άλλους, συχνά ακούω να μου λένε πως θα ήθελαν να μην φοβούνται τίποτα! “Τι εννοείς;” ρωτώ με απορία. “Να μην με επηρεάζει τίποτα”, απαντούν. “Τι θα τολμούσες να κάνεις αν δεν φοβόσουν;” ρωτώ ξανά.

Και τότε ένα άλλο πρόσωπο φανερώνεται μπροστά μου, γεμάτο ενθουσιασμό και αυτοπεποίθηση να απαριθμεί όλα όσα θα ήθελε να δοκιμάσει αλλά στο κάλεσμα τους για λίγη περιπέτεια οπισθοχωρεί. Ο φόβος και η ανασφάλεια είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ευτυχία μας. Ο πιο γνωστός είναι αυτός της αποτυχίας ή ο φόβος για το άγνωστο. Φοβόμαστε αυτό που δεν μπορούμε να ελέγξουμε και να επηρεάσουμε. Τις περισσότερες φορές αξιολογούμε το μέλλον με βάση τις εμπειρίες του παρελθόντος. Δεν ζούμε την στιγμή. Συνήθως ταλαντευόμαστε μεταξύ του “πρέπει” και του “θέλω” αντί να βρισκόμαστε απόλυτα στο τώρα.

Σε κάποιο βαθμό ο φόβος έχει την δύναμη να ενεργοποιήσει την θέληση του κάθε ανθρώπου και να τον οδηγήσει να τον ξεπεράσει και να γίνει ξεχωριστός. Αλλά αυτό συμβαίνει όσο δεν τρέχει διαρκώς μακριά του, γιατί τότε μπορεί να χαθεί μέσα στις αμφιβολίες του και ο φόβος να γίνει η δεύτερη φύση του.

Μικρές νίκες τόλμης

Όταν ήσουν παιδί δεν γνώριζες ακόμα τον εαυτό σου, αλλά ήσουν ο εαυτός σου! Ακούγεται οξύμωρο αλλά αυτό ήταν το κλειδί της τόλμης σου. Αυτή ήταν η δύναμη σου. Δεν σημαίνει πως δεν φοβόσουν τίποτα, αλλά ο φόβος ήταν κάτι το φυσιολογικό, όπως ακριβώς και η τόλμη. Κάθε τι καινούργιο σου προκαλούσε ανησυχία αλλά παράλληλα και περιέργεια να το γνωρίσεις. Ζούσες με ενθουσιασμό και χρησιμοποιούσες την ενέργεια σου για να νιώσεις ο ξεχωριστός εαυτός σου. Το ίδιο συνέβη καθώς μάθαινες να κολυμπάς ή όταν μάθαινες ποδήλατο. Η στιγμή είχε σημασία, η χαρά επίσης. Το πρωτόγνωρο συναίσθημα είχε αξία γεμάτη νόημα. Ο φόβος ήταν μέρος της προσπάθειας και όχι ο τεράστιος βράχος που σου έφραζε τον δρόμο.

Χρησιμοποίησε τον φόβο προς όφελος σου

“Κάθε φορά που φοβάσαι, αγάπα τον εαυτό σου, λίγο περισσότερο.” Αυτή είναι μία φράση που μου αρέσει να χρησιμοποιώ κάθε φορά που κάποιος αισθάνεται περισσότερο ευάλωτος και λιγότερο δημιουργικός. Δεν είσαι άτρωτη, ούτε μπορείς να είσαι ατρόμητη. Αν όμως αναλάβεις τους φόβους σου μπορεί να έχεις μεγάλα κέρδη. Η αίσθηση εκπλήρωσης στην ζωή αξίζει να κοιτάξεις βαθιά μέσα σου και να αλλάξεις τον τρόπο που σκέφτεσαι για αυτούς. Πως;

Απέκτησε νοοτροπία πρόκλησης! Βρες το θάρρος και τόλμησε χωρίς φόβο. Εστίασε την ενέργειά σου τα δυνατά σου σημεία! Απλώς σκέψου πως θα ήθελες να ξεκινάς την ημέρα σου και τι θα ήθελες να σου συμβεί για να την ζήσεις ορμητικά. Αναλογίσου τι είναι αυτό που σε κάνει να χάνεσαι και να ξεχνάς την ανασφάλειες σου. Ξεκίνα με αυτά που σε κάνουν να νιώθεις δυνατή. Νιώσε τις αρετές σου και πάρε τες μαζί σου κάθε φορά που οι καταστάσεις απαιτούν μεγαλύτερο θάρρος. Μην περιμένεις πως θα αναπτύξεις πλήρη άνεση και σιγουριά μονομιάς. Αρκεί να περάσεις τα όρια του γνώριμου και να απλώσεις τα χέρια στο άγνωστο. Τότε μπορεί και να ρισκάρεις να ζήσεις ελεύθερη!

Άφοβα βήματα ζωής

Αποδέξου το παρελθόν σου και μην μετανιώνεις για τα μαθήματα που σου έδωσε. Ο φόβος είναι συνήθως συνδεδεμένος με αυτό και με μία πιθανή επανάληψη του.

– Μπες μέσα στον φόβο σου και βρες τις πιο σκοτεινές πλευρές του. Ερμήνευσε τους. Κατανόησε από που προέρχεται και που καταλήγει ο πανικός σου. Τόλμησε χωρίς φόβο.

-Αντί να αφιερώνεις όλη σου την ενεργητικότητα σε σκέψεις ανεπάρκειας που σε διχάζουν και σε εξουθενώνουν, έτσι απλά και χωρίς μεγάλες προσδοκίες μπες σε δράση!

-Πιο σημαντικό από τους φόβους σου είναι το να μην παραιτηθείς από τις αξίες και τα “θέλω” σου. Να μην αποσυνδέεσαι από τις έμφυτες ικανότητες σου. Τα ανεκπλήρωτα θέλω σου είναι αυτά που δημιουργούν τις περιττές φοβίες.

-Μην ανησυχείς τόσο για την γνώμη των άλλων. Για αυτούς δεν είσαι τίποτα. Για σένα είσαι τα πάντα.

Σταυρούλα Χριστοπούλου

Συμβουλευτική κατεύθυνση και επίτευξη στόχων

Δημοσιεύτηκε και στο beautemagazinegreece

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *