FlyforYou

Όλα αυτά που σε κάνουν γυναίκα

Home »  Αλήθεια »  Όλα αυτά που σε κάνουν γυναίκα

Όλα αυτά που σε κάνουν γυναίκα

Γιόρτασε μαζί μας τη γυναικεία σου υπόσταση. Κάνε ένα διάλειμμα από την αλλόκοτη πραγματικότητα που σε επηρεάζει, σε περιορίζει, σε νευριάζει και στην ουσία σε αποδυναμώνει με το να σου απορροφά πολύτιμη ενέργεια. Εστίασε σε όλα αυτά που νιώθεις, που πρεσβεύεις και εκπροσωπείς. Ανάκτησε το κουράγιο σου. Βρες πάλι τη δύναμή σου μέσα από όλα αυτά που σε κάνουν Γυναίκα.

Τα κορίτσια ονειρεύονται πολύ. Και τις περισσότερες φορές γνωρίζουν από νωρίς ποια ιδανικά να κυνηγήσουν, όταν μεγαλώσουν. Να πως φαντάζονται συνήθως τον εαυτό τους: “Θα είμαι όμορφη και ευτυχισμένη. Θα ζήσω δυνατές εμπειρίες, θα έχω πολλές ευκαιρίες και αρκετά προσωπικά επιτεύγματα. Τελικά η πρόοδος μου, θα είναι η επισφράγιση της αξίας και της ασφάλειας μου.” Θυμάσαι τα δικά σου εφηβικά όνειρα;

Σαν παιδί ίσως να σου άρεσε να ρισκάρεις και να φτάνεις πέρα από τα όρια σου ή μπορεί να έβρισκες καταφύγιο στην οικογενειακή θαλπωρή και φροντίδα. Όποιος τύπος από τους δύο και να ήσουν, η συναισθηματική πορεία της ζωής σου, η αφοσίωση και η αγάπη σε κάτι ή κάποιον, ήταν ο φάρος σου. Τα κορίτσια αισθάνονται πως η συναισθηματική επαφή και το νοιάξιμο για τους άλλους, είναι το χάρισμα τους και ο προορισμός ζωής τους.

Παρουσία σαν χάδι

Μεγαλώνοντας τα κορίτσια, επιδιώκουν να γίνουν αυτοδύναμες γυναίκες και απολαμβάνουν την ατομική τους ελευθερία και ανεξαρτησία. Όμως η προστατευτική και συμπονετική τους φύση, αυτή που τις ενθαρρύνει να αναλαμβάνουν πάντα περισσότερα από όσα μπορούν, γίνεται συχνά και ο αυτοπεριορισμός τους. Η Louise Hay το έχει πει πολύ σοφά ως εξής: ” Όταν η γυναίκα καταπιέζεται, όλοι βγαίνουν χαμένοι. Όταν όμως εκφράζεται, δημιουργεί, συμμετέχει και διεκδικεί, τότε ο κόσμος γίνεται καλύτερος.” Η γυναικεία παρουσία είναι σαν το χάδι. Επιβιώνει σχεδόν σε όλους τους τομείς και με την υποστηρικτική της χάρη, διαμορφώνει την τελική εικόνα. Είναι γνήσια πηγή συναισθήματος, ικανή να κατευνάσει οποιαδήποτε ένταση. Αυτή είναι η δύναμη και η ομορφιά της. Η γυναίκα βρίσκεται παντού και παίζει τον ρόλο της ειρηνοποιού. Τουλάχιστον αυτό θα έπρεπε να κάνει.

Γυναικεία αξία

Για να καταλάβει κανείς τη γυναικεία αξία, χρειάζεται να μάθει περισσότερα για την ποιότητα της. Η δράση της γυναίκας κινητοποιείται μέσω του συναισθήματος. Χωρίς συναίσθημα δεν γεννιέται τίποτα. Η ενσυναίσθηση που διαθέτει, την βοηθάει να αναγνωρίζει αυτό που συμβαίνει και είναι σημαντικό για τους άλλους. Είναι ενάντια στην αδικία. Με συχνά ηρωικές πράξεις αλτρουισμού και συμπόνοιας, υποστηρίζει και ενθαρρύνει τον θετικό τρόπο συμπεριφοράς. Μπορεί να γίνει ιδιαίτερα μαχητική σε θέματα ανισότητας και δουλεύει μεθοδικά, μέχρι να διορθώσει και να οικοδομήσει τις απαραίτητες αλλαγές.

Συναίσθημα και αρμονία

Οι γυναίκες έχουν ανάγκη να επικοινωνούν τα συναισθήματα τους και αυτό τις κάνει φιλικές και κοινωνικές. Στην ελληνική γλώσσα συναντάμε πολλούς θηλυκούς όρους. Η προστασία, η αγκαλιά, η διατροφή, η φροντίδα, η ζεστασιά, η καλοσύνη, η κατανόηση, η ευγένεια, η συμπόνοια, η ασφάλεια είναι κάποιες από αυτές και όλες μας παραπέμπουν στις μητρικές μας  μνήμες. Γνωρίζει πως να δημιουργεί οικειότητα. Την αποζητά και αν δεν την βρει, φροντίζει να την χτίσει. Σκοπός της είναι η διασφάλιση της αρμονίας για αυτήν και το περιβάλλον της. Αυτό αναζητούν και οι άλλοι από εκείνη. Την ηρεμία και την γαλήνη που μπορεί να παρέχει. Σαν την μητέρα που προσέχει και αγαπάει το παιδί της και ποτέ δεν το εγκαταλείπει, έτσι και εκείνη υποδέχεται καθετί καινούργιο και διαφορετικό που μπορεί να οδηγήσει σε ένα μεγαλύτερο καλό.

Αντιμέτωπες με τα πρότυπα

Έχουμε μεγαλώσει με πολλά γυναικεία πρότυπα. Από πριγκίπισσες, μέχρι σταρ του Χόλιγουντ και ο συνδυασμός της επιτυχίας, είναι πάντα ο ίδιος. Εντυπωσιακή εμφάνιση, πολλά υποσχόμενη ζωή και αρκετή ευτυχία. Πολλές παραδειγματίστηκαν προσπαθώντας να μοιάσουν στα ινδάλματα τους, μέχρι που αγάπησαν την δική τους πραγματικότητα. Τελικά την πραγματική ομορφιά την διδαχτήκαμε από λιγότερο λαμπερούς ανθρώπους που μας έμαθαν πως πάνω από όλα, πρέπει να σεβόμαστε τον εαυτό μας. Το γυναικείο φύλο θεωρείται ιδανικό και όλες οι γυναίκες επιχειρούν να το πλησιάσουν. Οι άντρες συχνά εξιδανικεύουν τις γυναίκες και τότε εκείνες προσπαθούν να κατακτήσουν για αυτούς την απόλυτη τελειότητα. Έτσι πολλές γυναίκες επιδιώκουν την λαμπερή και άψογη εμφάνιση και απομακρύνονται από την φυσική μοναδική τους ομορφιά. Εκείνη που θαυμάζεται και από άντρες και από γυναίκες, ενώ παράλληλα κερδίζει και τον σεβασμό τους.

Οι διαφορές με το άλλο φύλο

Κανένα φύλο δεν είναι ανώτερο. Και τα δύο αντικατοπρίζουν με διαφορετικό τρόπο την μοναδικότητα της ψυχοσύνθεσης τους. Άρα δεν χρειάζεται να ανταγωνίζονται μεταξύ τους. Όμως είναι απαραίτητο να συνεργάζονται και να συνυπάρχουν. Η γυναίκα διαθέτει ανθεκτική εσωτερική δύναμη και βοηθά τον άντρα να νικάει και να επικρατεί στην κοινωνία. Αν το βέλος το ωθεί ο άντρας, τον στόχο τον εμπνέεται από την γυναίκα. Ωστόσο τα πράγματα δεν κυλούν πάντα τόσο ομαλά, γιατί οι μεν νιώθουν πως απειλούνται από τους δε. Αυτή η παρανόηση έχει στοιχίσει πολλούς μπελάδες, με τους άντρες και τις γυναίκες να δημιουργούν συχνά σχέσεις εξουσίας και ψυχολογικής χειραγώγησης με δυσάρεστες συνέπειες και για τις δύο πλευρές.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως μέσα μας έχουμε και τις δύο ιδιότητες. Και την θηλυκή και την αρσενική, τις οποίες χρειαζόμαστε για να είμαστε λειτουργικοί και να επιβιώνουμε. Φαντάσου τις γυναίκες να μην οδηγούσαν. Πως θα ήταν αλήθεια η ζωή τους;  Όταν υστερούμε σε κάποια από τις δύο ποιότητες, ερχόμαστε πιο συχνά σε σύγκρουση με το άλλο φύλο, γιατί δεν μπορεί ο ένας να κατανοήσει τον άλλον.

Η συναισθηματική νοημοσύνη της γυναίκας

Οι περισσότερες γυναίκες είναι από την φύση τους συμπονετικές. Η συναισθηματική νοημοσύνη που διαθέτουν τις βοηθάει να διακρίνουν πίσω από την ανάγκη του κάθε συνεργάτη ή συναδέλφου. Αν χρειαστεί, την εκπροσωπούν, προασπίζοντας την ασφάλεια του. Εκείνο που προσθέτει, αλλά παράλληλα αφαιρεί μέρος της δυναμικής τους, είναι η κυκλοθυμία με την οποία δρουν, αλλά και η ευθιξία τους. Τα στοιχεία της ιδιοσυγκρασίας τους, αυτά που τις κάνουν πιο συνεργάσιμες και παραγωγικές, τα ίδια μπορούν να δημιουργήσουν διακυμάνσεις στην απόδοση τους ή την επαφή τους με άλλους. Αυτό οφείλεται στην τάση που έχουν να προσκολλούνται σε σχέσεις και συνεργασίες για να νιώθουν ασφάλεια. Όταν αυτό δεν συμβαίνει, γίνονται αμυντικές. Χάνουν την ικανότητα που έχουν να εξισορροπούν τα πράγματα και να ενώνουν τους ανθρώπους μεταξύ τους.

Όταν ο έρωτας χτυπά την πόρτα

Η γυναίκα μπορεί να σε πείσει με το συναίσθημα της σχεδόν για τα πάντα, αλλά και η ίδια είναι εύπιστη. Πολλές φορές την συναντάς στον ρόλο του θύματος, γιατί της είναι δύσκολο να γυρίσει την πλάτη σε καταστάσεις που την βλάπτουν. Η ευαισθησία της, δείγμα ψυχικής δύναμης, καθώς και ο ζήλος της να κατανοήσει ή να σώσει τους άλλους, την κάνουν να συγχωρεί και να ξεχνά γρήγορα. Παρά τις υποχωρήσεις της, πάντα αναζητά έναν άντρα να την στηρίζει και να την αγαπά. Ευτυχώς έστω και αργά, αποφασίζει να φύγει. Δεν της αρέσουν οι σκληρές και οι επιθετικές συμπεριφορές, ακόμα και αν της έλκει, δεν την βοηθούν να νιώθει γυναίκα. Δεν θέλει να έχει το πάνω χέρι, έστω και αν πολλές φορές φαίνεται πως το επιδιώκει. Η αλήθεια είναι πως η ευκολία με την οποία καλύπτει τα τυχόν κενά της κάθε σχέσης, συχνά της δημιουργεί σύγχυση ως προς τον ρόλο της.

Η συμβολή της γυναίκας στην κοινωνία

Η γυναίκα είναι ανεκτίμητη και ο ρόλος της στην ζωή είναι ιδιαίτερα σημαντικός.

Ενθαρρύνει την κοινωνική ανιδιοτέλεια και ποιότητα ζωής. Πρόθεση και ευχαρίστηση της είναι να βλέπει τους ανθρώπους ευτυχισμένους.

Υποστηρίζει κάθε εποικοδομητικό σκοπό και αφοσιώνεται σε ότι της αναθέσουν μέχρι να υλοποιηθεί.

Συντηρεί το ήθος και είναι ενάντια σε ότι το αναιρεί. Όπως η βία και η αδικία.

Ανατρέφει ανθρώπους με ιδανικά. Δεν ασκεί δύναμη, όμως ασκεί επιρροή.

Ανταποκρίνεται πολύ γρήγορα σε πολλαπλά ερεθίσματα την κάθε φορά.

Και θυμήσου! Οι γυναίκες αναλαμβάνουν ανώτερες θέσεις, όχι για να παραγκωνίσουν τους άντρες. Το κάνουν για να συμβάλλουν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο στην κοινωνική ευαισθητοποίηση.

 

Σταυρούλα Χριστοπούλου

Συμβουλευτική κατεύθυνση και επίτευξη στόχων

Δημοσιεύτηκε και στο beautemagazinegreece

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *