FlyforYou

Μήπως ζεις με τις αναμνήσεις σου;

Home »  αγάπη »  Μήπως ζεις με τις αναμνήσεις σου;

Μήπως ζεις με τις αναμνήσεις σου;

Το παρελθόν σου είναι η ιστορία σου και η διαδρομή σου μέσα στον χρόνο. Ό,τι σώζεται από αυτόν τον λαβύρινθο στιγμών, ονομάζεται ανάμνηση και σου ανήκει. Γίνεται η κεκτημένη σου γνώση που σε βοηθάει να προχωράς χωρίς φόβο στο άγνωστο μέλλον. Το παρελθόν είναι το βιωμένο κομμάτι του εαυτού σου. Συχνά το μνημονεύεις, το νοσταλγείς και πολλές φορές το εξιδανικεύεις, όπως συμβαίνει με όλα όσα ξέρεις πως δεν μπορείς να έχεις ξανά. Μαθαίνεις να ζεις χωρίς αυτά, αλλά δεν τα ξεχνάς πάντα. Υπάρχουν ευτυχισμένες στιγμές που αξίζει να θυμάσαι και άλλες λιγότερο ευχάριστες που σε βαραίνουν και σε στεναχωρούν. Μπορεί να άφησες πίσω κάποιον ή κάτι και να μετάνιωσες για αυτό. Δεν έχει σημασία αν ήταν συναρπαστικό ή λυπηρό αυτό που συνέβη. Αν σου δημιουργεί ενοχή ή λύπη η θύμηση του, αν τώρα αισθάνεσαι τραυματισμένη ή αδικημένη, αλλά το πως αυτά τα συναισθήματα σου καθορίζουν το παρόν. Όπως λέει και ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες : “Αυτό που έχει σημασία στη ζωή δεν είναι τι σου συμβαίνει, αλλά τι θυμάσαι και πώς το θυμάσαι.”

Περασμένα ναι, ξεχασμένα όχι

Αυτό που σε συνδέει περισσότερο με τις προηγούμενες εμπειρίες σου, είναι τα συναισθήματα που ένιωσες και μοιράστηκες με άλλους. Καθώς και όλα όσα δεν εκδηλώθηκαν ή έμειναν απωθημένα. Είναι η εμπιστοσύνη που έχτισες με πρόσωπα και καταστάσεις και οι όμορφες στιγμές που μοιράστηκες μαζί τους. Ο άνθρωπος έχει ανάγκη να νιώθει αποδοχή και ασφάλεια γιατί έτσι προσδιορίζει την αξία του. Αυτός είναι ο λόγος που του αρέσει να θυμάται αναμνήσεις από την παιδική του ηλικία. Συμβαίνει όμως κάποιες φορές να ζει και να υπάρχει κυριολεκτικά μέσα από το παρελθόν. Να συναναστρέφεται κυρίως με τους παλιούς του φίλους, να μην αποχωρίζεται την περιοχή που γεννήθηκε ή να μην δοκιμάζει καινούργια πράγματα. Δεν τον συνδέει κάτι δυσάρεστο με τα περασμένα, αλλά δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει ισχυρούς δεσμούς με το παρόν.

Μνήμες και παρελθόν

Σε αυτή την περίπτωση το παρελθόν έχει ακόμα τον κύριο λόγο στην ζωή του. Ίσως να είναι ένα άτομο που δυσκολεύεται να θέσει στόχους ή να κάνει όνειρα. Μπορεί να αντιμετωπίζει το μέλλον με δυσπιστία και να συμβιβάζεται σε ένα επαναλαμβανόμενο παρόν. Άλλες φορές η μνήμη είναι βασανιστική. Οι αναμνήσεις ξεπηδούν απροειδοποίητα και ζητούν την προσοχή του, κυρίως εκείνες που ήταν δύσκολες συναισθηματικά. Ίσως γιατί υπάρχει κάτι ακόμα εκεί με το οποίο δεν έχει συμφιλιωθεί. Ασυνείδητες επιλογές που μπορεί να οδήγησαν σε λάθη, ζητούν να κατανοηθούν και να ελευθερώσουν το παρόν. Συχνά η αρνητική προσέγγιση είναι αυτή που κρατάει το παρελθόν ζωντανό. Καθώς και την επιθυμία του ανθρώπου να το ξαναζήσει σε πιο σωστή βάση.

Μήπως ανήκεις σε κάποια από τις παρακάτω κατηγορίες;

Οι άνθρωποι που ζουν με τις αναμνήσεις τους, χαρακτηρίζονται από εσωστρέφεια. Δεν τους αρέσουν οι αλλαγές. Κρατούν αντικείμενα με τα οποία είναι συναισθηματικά δεμένοι, ανησυχούν για τα αγαπημένα τους πρόσωπα και είναι πάντα δίπλα τους. Είναι αυτό που ονομάζουμε ήρεμη δύναμη, όμως είναι συντηρητικοί από τη φύση τους. Επίσης υπάρχουν άνθρωποι που απλά δεν ξεχνούν. Κρατούν θυμό και δεν συγχωρούν ούτε τον εαυτό τους, ούτε τους άλλους. Αυτή η κατηγορία είναι η πιο επίφοβη από πλευράς υγείας, γιατί μαζί με τις αναμνήσεις, δεν αποχωρίζονται και τα αρνητικά τους συναισθήματα. Για κάποιους άλλους οι αναμνήσεις είναι ένα μέσο φυγής και όχι ένα μέσον προσκόλλησης η εμμονής.  Είναι οι ονειροπόλοι, εκείνοι που αναζητούν το ιδανικό. Για εκείνους όσο πιο εξιδανικευμένη είναι η ανάμνηση, τόσο περισσότερο αυτο-αποσύρονται και την αναπολούν.

Πες αντίο στα περασμένα

Η ζωή είναι πάντα μπροστά. Αφήνοντας πίσω τα περασμένα, σημαίνει πως επιτρέπεις στον εαυτό σου να αλλάξει. Κυρίως του προσφέρεις την ευκαιρία να ζήσει. Οι άνθρωποι που ξεπερνούν το χθες, είναι αυτοί που αναγνωρίζουν την αξία τους και θέλουν να έχουν μία ικανοποιητική ζωή. Αν μετατοπίσεις την εστίαση σου θα έχεις κάνει και εσύ ένα πολύ σημαντικό βήμα για να βρεις την δική σου. Σκέψου, πως κάθε φορά που νιώθεις ολόκληρη και χωρίς αντιπερισπασμούς, κάνεις πράγματα που κυριολεκτικά σε μεταμορφώνουν. Δες πως μπορείς να κάνεις μία νέα αρχή:

  • Δες κατάματα την ζωή σου. Τι συμβαίνει και τι νιώθεις αυτή την στιγμή; Πολλές φορές το μόνο που χρειάζεται είναι να αντιληφθείς την πραγματικότητα σου.
  • Εστίασε σε στόχους που θα ήθελες να πετύχεις. Η ζωή είναι μία, δούλεψε να την κάνεις μοναδική.
  • Αντικατέστησε τις παλιές σου αναμνήσεις με νέες. Με αυτόν τον τρόπο δίνεις ώθηση στον εαυτό σου να ονειρευτεί ξανά.
  • Ασχολήσου περισσότερο με την περιποίηση του εαυτού σου. Η αυτο-φροντίδα θα διώξει τις περιττές σκέψεις και θα σε κάνει να νιώσεις αγαπητός.
  • Κάνε ένα πλάνο ζωής. Πως θα ήθελες να είσαι σε 5 χρόνια από τώρα;
  • Πάρε την ευθύνη της ευτυχίας στα χέρια σου. Το αβέβαιο μέλλον θα σου φανεί πιο φιλικό.
  • Αποδέξου τα γεγονότα και ανακάλυψε νέες διεξόδους. Η λύση βρίσκεται πάντα εκεί που δεν κοιτάς.

Εργαλείο δύναμης

Οι πιο διαχρονικές στιγμές του κινηματογράφου γράφτηκαν την ώρα που λεγόταν το μεγάλο αντίο στο χθες. Όσο πόνο και αν κρύβει μία τέτοια απόφαση, με το πέρασμα του χρόνου εξελίσσεται σε ισχυρό εργαλείο δύναμης για την ψυχική σου υγεία. Η ικανότητα να κλείνουμε κύκλους είναι πολύ γοητευτική. Σκέψου μόνο πόσο δυνατοί φαίνονται οι άνθρωποι που μπορούν να προχωρούν μπροστά. Μόνο θαυμασμό μπορεί να νιώσει κανείς για αυτούς. Έχουν νικήσει ένα μεγάλο βραβείο. Τον σεβασμό μας.

Σταυρούλα Χριστοπούλου

Life-Coaching – Συμβουλευτική, κατεύθυνση και επίτευξη στόχων.

Δημοσιεύτηκε στο www.beautemagazine.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *