FlyforYou

Εσωτερική ομορφιά

Home »  αυτοβελτίωση »  Εσωτερική ομορφιά

Εσωτερική ομορφιά

Υπάρχουν μερικές έννοιες που όσο και αν ακούγονται αφηρημένες, παραμένουν σταθερά επίκαιρες και πολύτιμες μέσα στον χρόνο. H ακεραιότητα και η ολιστική τους φύση να είναι αυτή που προστατεύει τον συμβολισμό τους και δημιουργεί την ανάγκη στους ανθρώπους να τις αναζητούν. Η εσωτερική ομορφιά είναι μία από αυτές, γιατί συνδέεται άρρηκτα με τα αθέατα κομμάτια του γνήσιου εαυτού μας.

Η αγνότητα, η αυθεντικότητα, η γλυκύτητα είναι λέξεις που φωτογραφίζουν το εσωτερικό μας φως. Αυτό που περιμένει υπομονετικά να το ανακαλύψουμε και να το αναδείξουμε προς τα έξω. Η ομορφιά εντός μας δεν γερνάει. Αντίθετα θεριεύουμε την δύναμη της, όσο την προσεγγίζουμε και την αναγνωρίζουμε. Συντηρούμε μία σταθερή κουλτούρα που αφορά στην ενίσχυση της εξωτερικής ομορφιάς. Η επένδυση χρόνου στην καλή εμφάνιση είναι εξαιρετικά μεγάλη και πολλές φορές δεν συνυπολογίζεται εξίσου σε αυτήν, ο χαρακτήρας και η φυσική ελκυστικότητα που εκπέμπει ένας άνθρωπος.

Δεν είναι αρκετό ένα όμορφο πρόσωπο

Ένα όμορφο πρόσωπο είναι πάντα όμορφο να το κοιτάς. Όμως αν δεν είναι εξίσου ελκυστικό και εσωτερικά, αργά ή γρήγορα σε απωθεί με τον τρόπο σκέψης του ή την συμπεριφορά του. Και όμως! Η ψυχική μας κατάσταση επηρεάζει και την φυσιολογία μας. Τα εξωτερικά φυσικά χαρακτηριστικά δεν μένουν ανεπηρέαστα από την εσωτερική μας ποιότητα και δραστηριότητα. Η άρτια και συνολική αντίληψη του εαυτού μας και η διεκδικητική μας δράση στην ζωή, είναι αυτή που επηρεάζει το τελικό αρμονικό και ορατό αποτέλεσμα. Η εξωτερική ομορφιά και άνεση είναι η ιδιότητα του να είσαι και να φαίνεσαι ο πλήρης εαυτός σου.

Μην μπλοκάρεις την εσωτερική σου χάρη

Η εσωτερική σύγκρουση είναι η αιτία. Ανάγκες που καταπνίγονται μέσω της λογικής.  Επιθυμίες που αρνείσαι γιατί φοβάσαι. Αντίπαλες δυνάμεις που παλεύουν να νικήσει η μία την άλλη. Όλες οι εσωτερικές συγκρούσεις αποτυπώνονται στην εξωτερική σου μορφή. Θέλεις να χαμογελάσεις αλλά παράλληλα δυσκολεύεσαι, κάνοντας το αποτέλεσμα να μοιάζει κάπως νευρικό. Θα ήθελες να είσαι πιο φιλική, αλλά η επιφυλακτικότητα σου για την διάθεση φιλικότητας των άλλων υπερτερεί. Προσπαθείς να προβάλλεις προς τα έξω την γυναικεία σου φύση, όμως η συνήθεια να είσαι πάντα ο άντρας του εαυτού σου είναι πιο ισχυρή. Προσέχεις την εμφάνιση σου αλλά δεν αγαπάς και δεν αποδέχεσαι τον εαυτό σου. Πιστεύεις σε σένα μόνο όταν είσαι αρεστή σε όλους τους άλλους. Η δυσαρμονία των συναισθημάτων σου αποτυπώνεται στις εκφράσεις του προσώπου σου και στις κινήσεις του σώματος σου. Κανένα μυστικό ομορφιάς δεν μπορεί να αποκρύψει τόσο αποτελεσματικά την δυσαρμονία που προκαλεί η αντιπαλότητα του εσωτερικού υπόβαθρου στην εξωτερική φύση.

Πρόβαλλε την προσωπική σου αισθητική

Η εσωτερική σου πραγματικότητα, δεν αποτελεί μόνο ένα προσωπικό καταφύγιο. Είναι ένας ολοκληρωμένος κόσμος που η ανακάλυψη του δημιουργεί δέος και δίνει το κλειδί για κάθε εξωτερική λειτουργία και χρήση. Το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της είναι πως στο επίκεντρο βρίσκεσαι πάντα εσύ! Ακούγοντας και κατανοώντας τις πολύτιμες επιθυμίες σου, δημιουργείς τις συνθήκες για δημιουργική δράση, κοινωνικοποίηση και στενούς δεσμούς, αλλά μπορείς να έλξεις και βιώματα με μορφές που σου ταιριάζουν και σου αποφέρουν ισορροπία και εσωτερική αρμονία. Το πιο σημαντικό είναι, πως είσαι σε θέση να διαθέτεις τον απαραίτητο ενθουσιασμό και την τόλμη να διεκδικείς και να εκδηλώνεις  πρωτοβουλίες. Εκείνο που προβάλλει την αισθητική, είναι η ικανότητα να συνειδητοποιείς την δύναμη της εσωτερικής σου αρμονίας και να την εξωτερικεύεις. Τότε είσαι σε θέση να βιώνεις με δέος τις δυνατότητες σου σε όλες τις στιγμές και εκφάνσεις της ζωής σου.

Λίγα λόγια για την “έλλειψη καλαισθησίας”

Πριν αποφασίσεις να βοηθήσεις κάποιον με σοβαρό πρόβλημα και αβέβαιη λύση, κάνε δύο βασικές ερωτήσεις στον εαυτό σου.

  • Μήπως δημιουργείς σχέσεις αλληλεξάρτησης;”
  • “Στα αλήθεια ενδιαφέρεσαι για αυτόν ή για το πρόβλημα του;”

Χρειάζεται να διακρίνεις το πραγματικό νοιάξιμο από το εξαρτητικό. Ένας άνθρωπος με πρόβλημα θα έχει συχνά την ανάγκη σου, αλλά σκέψου ότι ίσως αυτό να είναι το μέσο για να νιώθεις εσύ ασφαλείς. Κάθε σχέση για να δημιουργηθεί και να συντηρηθεί, βασίζεται σε έναν κοινό σκοπό, αλλά πέρα από αυτόν εξακολουθείς να είσαι μία ξεχωριστή προσωπικότητα με τα δικά τις χαρακτηριστικά και τις δικές τις ανάγκες. Μόνο ένας άνθρωπος που διαχειρίζεται σωστά τις ισορροπίες μπορεί να βοηθήσει κάποιον που έχει χάσει τις δικές του. Διαφορετικά ο συνδυασμός υπερ-προσφοράς και υπέρ ανάγκης μπορεί να εξελιχτεί σε αλληλοεξαρτώμενη φυλακή.

Τα “ναι” και τα “όχι” της κατάθλιψης

Οι άνθρωποι δεν ξέρουν πως να αντιδράσουν όταν ακούνε λέξεις όπως “ψυχική ασθένεια”. Φοβούνται πως μπορεί να κάνουν ή να πουν κάτι λάθος και να επηρεάσουν περισσότερο την ευαίσθητη ψυχολογία των ανθρώπων τους. Το μόνο που χρειάζεται να θυμούνται είναι πως η κατάθλιψη είναι ιάσιμη, αλλά χρειάζεται χρόνο.

– Αν θέλεις πραγματικά να βοηθήσεις, μην ταυτίζεις τον άνθρωπο σου με την ασθένεια του. Πολλές φορές μιλάει το πρόβλημα του και όχι αυτός. Αυτές τις στιγμές μην ξεχνάς πιο είναι το πραγματικό του πρόσωπο.

– Είμαι υποστηρικτικός, δεν σημαίνει γίνομαι πιεστικός. Για παράδειγμα, άφησε τον να αποφασίσει πότε θα ξεκινήσει θεραπεία.

– Την ώρα της κρίσης εκδήλωσης του προβλήματος, απέφυγε τις αναλύσεις και τις υποδείξεις.

– Μην συγκρίνεις την δική σου ζωή με την δική του ή με άλλες. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική.

– Απόσπασε του την προσοχή με πράγματα που τον διασκεδάζουν, όμως μην τον πιέζεις να έχει πολλές κοινωνικές δραστηριότητες. Οι άνθρωποι με κατάθλιψη νιώθουν ντροπή και προσπαθούν να αποφύγουν τον στιγματισμό.

– Το φως της ημέρας είναι ένα φυσικό φάρμακο με μεγάλη αξία. Οι βόλτες στον ήλιο, βοηθούν στην βελτίωση της διάθεσης και της ενέργειας, γιατί ο εγκέφαλος παράγει περισσότερη σεροτονίνη. Την ορμόνη της χαράς.

– Ο άνθρωπος σου βιώνει ένα συναισθηματικό χάος. Η εφαρμογή ενός σταθερού καθημερινού προγράμματος, είτε με την παρουσία σου, είτε όχι, θα τον βοηθούσε να μην το νιώθει τόσο βασανιστικό.

– Μην παραμελείς τον εαυτό σου. Βάλε όρια στο πόσο είσαι σε θέση να παρέχεις βοήθεια. Τα όρια βοηθούν και τους δύο. Και θυμήσου πως κανένα “δεκανίκι” δεν κατάφερε να μακροημερεύσει.

Σταυρούλα Χριστοπούλου

Συμβουλευτική κατεύθυνση και επίτευξη στόχων

Δημοσιεύτηκε και στο beautemagazinegreece

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *