FlyforYou

Συμβιβασμός & Ηττοπάθεια

Home »  αυτοβελτίωση »  Συμβιβασμός & Ηττοπάθεια

Συμβιβασμός & Ηττοπάθεια

Λένε πως πρέπει να στοχεύεις ψηλά για να πετυχαίνεις τουλάχιστον τα μισά από όσα ονειρεύεσαι. Παρόλο που ακούγεται μία δυναμική τεχνική, εντούτοις αυτό που προσπαθεί πολλές φορές να εξασφαλίσει, είναι το χειρότερο προβλεπόμενο αποτέλεσμα. Ωστόσο για κάποιον που επιλέγει να καταπολεμήσει τις αρνητικές ανησυχίες μιας πιθανής αποτυχίας, ένας συμβιβασμός για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, είναι πάντα μία θετική στρατηγική, αρκεί να μην πηγάζει από ηττοπάθεια.

Είναι αλήθεια πως οι βιαστικές προσπάθειες και τα τολμηρά άλματα ξυπνούν τις ανασφάλειες. Όμως το ίδιο συμβαίνει και με τα διστακτικά και αμυντικά βήματα. Η έλλειψη αυτοπεποίθησης και ανθεκτικότητας τελικά καθορίζει και τις συχνές ήττες των ανθρώπων. Είναι σαν να έχουν πάντα έναν σκληρό αντίπαλο απέναντι τους που τους διαπερνά και επηρεάζει τις διαθέσεις τους. Πίσω από τα αποσυντονισμένα συναισθήματα, κρύβεται η πρόθεση τους για ανώφελες υποχωρήσεις. Για υποχωρήσεις που με την πάροδο του χρόνου γίνονται “συνήθεια”. Καθώς ο συμβιβασμός κυλάει αβίαστα στο αίμα τους, τους κάνει να πείθονται πως είναι λιγότερο σημαντικοί από τους άλλους και ενεργοποιεί την ηττοπάθεια.

Οι ηττοπαθείς είναι συνήθως απρόσωποι ως προς τις δικές τους επιθυμίες και γενναιόδωροι κάθε φορά που χρειάζεται να μετριάσουν τις αμφιβολίες των άλλων. Με άλλα λόγια τηρούν τα “πρέπει” αλλά υποχωρούν εύκολα στα δικά τους “θέλω”. Ίσως πιστεύουν πως αν αρνηθούν μία χάρη θα χάσουν παρά θα κερδίσουν. Αλλά αυτό καταλήγει να είναι μόνο η μεγάλη προσδοκία ενός συμβιβασμού! Πιστεύουν πως  μόνο αν καταστείλουν τα δικά τους συναισθήματα, θα αναγνωριστεί η αξία τους. Είναι στα αλήθεια έτσι;

Ηττοπάθεια, μια “περιττή” στάση ζωής

Στην ζωή του καθενός υπάρχουν πράγματα που βελτιώνονται και πράγματα που χειροτερεύουν. Ρόλο σε αυτές τις αλλαγές παίζουν οι εκάστοτε εξωτερικές συνθήκες, οι προσωπικές αντιλήψεις και οι προθέσεις που έχει κανείς σε σχέση με τη δική του πραγματικότητα. Αυτό που τελικά λειτουργεί σαν μέσο παρότρυνσης ή σαν μέσο αποθάρρυνσης, είναι οι προσωπικές εσωτερικές συνθήκες. Αν κάποιος επιλέγει να υποβιβάζει τον εαυτό του ας γνωρίζει ότι έτσι δίνει την χαριστική βολή στην επίτευξη των στόχων του. Όμως εάν μπορεί να αντιληφθεί μία καλύτερη εκδοχή του εαυτού του, έχει τη δυνατότητα να αποδεσμευτεί από τα περιττά δεινά της ηττοπάθειας.

Ίσως ακούγεται υπερβολικό με τόσα εμπόδια που συναντάμε, όμως εμείς οι ίδιοι επηρεάζουμε σε μεγάλο βαθμό τις θετικές η τις αρνητικές εξελίξεις στη ζωή μας. Εμείς έλκουμε την κατάσταση που επικρατεί μέσα μας. Την καταγεγραμμένη από τα χρόνια κατάσταση που συχνά παρουσιάζεται διογκωμένη εμπρός μας. Αυτό που πολλές φορές ονομάζουμε προκαθορισμένη μοίρα, είναι δικό μας κατασκεύασμα. Ένα κατασκεύασμα που άθελα ή ηθελημένα προσκαλούμε στην ζωή μας. Και η αίσθηση ήττας, αποτελεί πολλές φορές το δεκανίκι που στηρίζει την έλλειψη της αυτοεκτίμησης μας. Δίνει χώρο για να εισχωρήσει στη ζωή μας ο συμβιβασμός και η ηττοπάθεια.

Πότε να συμβιβάζεσαι και πότε να διεκδικείς

Ο συμβιβασμός και η διεκδίκηση είναι τέχνες και έχουν όμορφο αποτέλεσμα όταν δεν σε αφήνουν μετέωρη, ανικανοποίητη και με ροπή προς την ηττοπάθεια. Φρόντισε να σου δίνουν αίσθηση συνεργασίας και προσφοράς, χρησιμότητας και της ισορροπίας. Ένας άνθρωπος που μπορεί να διεκδικεί και να φροντίζει τον εαυτό του και τους άλλους, μπορεί να επιλέξει κατά βούληση τον υγιή συμβιβασμό από την ασήμαντη διεκδίκηση. Διαφορετικά η αρετή γίνεται ελάττωμα και εξυπηρετεί αποκλειστικά την εγωκεντρική του φύση. ΔΙΑΒΑΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ: https://www.beautemagazine.gr/well-being/symvivasmos-ittopatheia/

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *