Πάρε την ευθύνη του εαυτού σου
Ξυπνάς μία μέρα και συνειδητοποιείς πως όλα γύρω σου έχουν αλλάξει μορφή. Οι άνθρωποι που άλλοτε ήταν το στήριγμα της ασφάλειας σου, έχουν γλιστρήσει αθόρυβα από κοντά σου, λες και κάτι τους αναγκάζει να υπάρχουν από απόσταση. Πολλά από αυτά που έμοιαζαν να σε ευχαριστούν δεν είναι πια το ίδιο συναρπαστικά και κάτι σίγουρα δεν είναι πια αρκετά ή αναγκαία, όσο πριν. Όχι δεν είναι κακό όνειρο, ούτε χρειάζεται να αλλάξεις πλευρό για να το σταματήσεις. Είναι η ώρα να πάρεις την ευθύνη του εαυτού σου. Είναι η στιγμή που συμβαίνει ένα μεγάλο κλικ και επιτέλους φωτίζεται πλήρως η επικρατούσα ψυχολογική σου κατάσταση!
Πρόκειται για μία αντίδραση του εαυτού σου σε όσα δεν τον δικαιώνουν και δεν του ταιριάζουν όσο πίστευε ως τώρα. Μία στάση της ζωής που ζητά από σένα να διαμορφώσεις αλλιώς τα βήματα σου μέσα σε αυτή. Να προσεγγίσεις την δυναμική σου από μία νέα ματιά που θα ευθυγραμμίζεται περισσότερο με την προσωπικότητα σου. Αυτές τις ευκαιρίες τις ονομάζω εμπειρίες προόδου και συνήθως κάνουν αισθητή την παρουσία τους περίπου στα τέλη κάποιας εξιδανίκευσης, θέλοντας να εκφράσουν συσσωρευμένη δόση αλήθειας που αξίζει να ερμηνευτεί!
Αν βρίσκεσαι σε ένα παρόμοιο μονοπάτι εύρεσης συναισθηματικής κάλυψης και αναζήτησης απαντήσεων και λύσεων, σου προτείνω να εξοικονομήσεις όσο περισσότερο προσωπικό χρόνο μπορείς, για να ασχοληθείς συνειδητά με τις ασάφειες της ζωής σου ή αλλιώς με την ευθύνες που σου αναλογούν και προάγουν την σχέση που έχεις με τον εαυτό σου.
Ότι κάνουμε έχει επιπτώσεις, ότι δεν κάνουμε επίσης
Ακούς συχνά να λένε: ” Έχω τα υπαρξιακά μου”. Προφανώς η φράση σου είναι γνωστή, όχι όμως και τι την δημιουργεί. Ένας ξαφνικός προβληματισμός που κάνει την εμφάνιση του σαν ηλεκτρικό ρεύμα, έρχεται να σε μεταμορφώσει, αφού πρώτα σε βάλει να αναλογιστείς τις αληθινές προθέσεις της ζωής σου. Ο στόχος σου είναι να διερευνήσεις με ακρίβεια την διαφορετικότητα σου. Γεννιέσαι με την προδιάθεση απόλυτης αφοσίωσης, υπηρεσίας και κατανόησης της ατομικής σου αξίας. Οι πρώτες εμπειρίες ουσιαστικής σχέσης με τον εαυτό σου συμβαίνουν όταν πια πάρεις την ευθύνη για αυτά που κάνεις και εκείνα που δεν κάνεις. Και φυσικά όταν δεν θεωρείς περισσότερο υπεύθυνους τους άλλους για αυτό. Τότε αισθάνεσαι αισθητή από εσένα την ίδια και αναγνωρίζεις όλο και πιο πολύ την ποιότητα από την οποία είσαι φτιαγμένη.
Αυτά τα έντονα συναισθήματα σε οδηγούν αναπόφευκτα στην αφύπνιση και ως ανεξάρτητος παρατηρητής, αναζητάς τρόπους να ταυτιστείς και να εκφράσεις τον εαυτό σου, μέσα από πιο υπεύθυνες επιλογές. Τότε όλα αρχίζουν να κινούνται σε έναν ασυνήθιστο ρυθμό.
Μεγάλα ερωτήματα, μοναδικές απαντήσεις
Η ανώτερη εξέλιξη του κάθε ανθρώπου δεν είναι αυτή που του έμαθαν και αυτός είναι ο κύριος λόγος που η ζωή του είναι τόσο πολύπλοκη. “Υπάρχει κάποιος που μπορεί να του πει ποιος πραγματικά ευθύνεται για την ανικανοποίητη φύση του, αφού αυτή μοιάζει να είναι η φυσιολογική;” Και όμως! Η αγωνία του να κατακτήσει όλο και περισσότερα ουδεμία σχέση έχει με την ισχυρή θέληση να κατακτήσει τον εαυτό του.
Η οικογένεια και η κουλτούρα που χτίζεται μέσα σε αυτή, δεν είναι πάντοτε ενθαρρυντική με την ατομική του ελευθερία και τα αυθόρμητα συναισθήματα του. Περισσότερο δίνει προσοχή και συντονίζεται να ικανοποιήσει τις ανάγκες των άλλων, παρά του εαυτού του. Αυτό που πιθανό τον εμποδίζει να ενδιαφερθεί για τις ανάγκες του είναι ότι μαθαίνει να νιώθει εξαρτημένος, ενοχικός και άτολμος. Φαίνεται πως οι παραδόσεις και οι οικογενειακές αξίες, παρόλο που θεωρούνται πολύτιμες και σε ένα βαθμό είναι, μπορεί να του δημιουργήσουν υποσυνείδητα πίεση και αμυντική συμπεριφορά. Όταν τελικά εκφράσει τις σκέψεις και τα συναισθήματα του ξεκάθαρα, θα προσπαθήσει να επεξεργαστεί τα παρακάτω εσωτερικά ερωτήματα:
-Που αρχίζουν και που τελειώνουν οι δυνατότητες μου;
–Πως μπορεί να προσδιοριστεί πλήρως η αυτοεικόνα μου;
–Με ποιον τρόπο θα καταφέρω να νιώσω ισορροπία και πληρότητα;
Υπαρξιακά ερωτήματα που στο πέρασμα του από την ζωή, φέρει την ευθύνη για χάρη του εαυτού του, να εντοπίσει τις σωστές απαντήσεις ! ΔΙΑΒΑΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ: https://www.beautemagazine.gr/well-being/psychologia/pare-tin-eythyni-toy-eaytoy-soy/