FlyforYou

Υπερανάλυση: Βάλε τάξη στις σκέψεις σου

Home »  αυτοβελτίωση »  Υπερανάλυση: Βάλε τάξη στις σκέψεις σου

Υπερανάλυση: Βάλε τάξη στις σκέψεις σου

Πόσο θα ήθελες να αδειάσεις το μυαλό σου και να χαλαρώσεις χωρίς να σκέφτεσαι τίποτα. Μα οι σκέψεις είναι ακόμα εκεί και σου αποσπούν την προσοχή. Τα σενάρια διαδέχονται το ένα το άλλο, χωρίς να λογαριάζουν την ανάγκη σου να ξεχαστείς και να ασχοληθείς με αυτά που σου αρέσουν.

Το άγχος έχει έναν μοναδικό τρόπο να εισχωρεί στην καθημερινότητα σου και να την αποσυντονίζει. Ένα ανήσυχο μυαλό παγιδεύεται πολύ εύκολα στην προσπάθεια του να τα ελέγξει όλα. Κυρίως όλα όσα τον κάνουν να νιώθει άβολα ή τον εκθέτουν συναισθηματικά. Υπάρχουν άνθρωποι που τους αρέσει να σκέφτονται. Είναι εκείνοι που έχουν το χαρακτηριστικό της περιέργειας, ίσως και τις φιλομάθειας. Με αυτόν τον τρόπο, προσπαθούν να γνωρίσουν γρήγορα τον κόσμο και να εμπλουτίσουν την κρίση τους. Ακόμα και να αποκτήσουν μεγαλύτερη γνώση πάνω στα προβλήματα τους. Όμως πρόκειται για μία συνήθεια που είναι προορισμένη να αποτύχει ως προς τον αρχικό της σκοπό. Τελικά οι πολλές σκέψεις τείνουν να προκαταβάλουν τα άτομα που τις κάνουν. Και σαν αποτέλεσμα τα προβλήματα να φαίνονται πάντα μεγαλύτερα από ό,τι είναι πραγματικά.

Η υπερανάλυση των γεγονότων είναι μία μολυσματική ασχολία, γιατί είναι ικανή να απορροφήσει όλη την χαρά από την καθημερινότητά σου και από τη ζωή σου. Η προδιάθεση για υπερανάλυση θα σε κάνει να στέκεσαι επικριτικά απέναντι σε αυτά που αναλύεις. Και μερικές φορές να στέκεσαι επικριτικά ακόμα και απέναντι στον ίδιο σου τον ευατό. Θα σε κάνει να ανησυχήσεις, να πανικοβληθείς και τελικά να νιώσεις σύγχυση. Αυτό που σίγουρα όμως θα σε δυσκολέψει περισσότερο, είναι το συναισθηματικό κενό που αφήνει αυτή η εξαντλητική διεργασία. Ο εγκέφαλος σου δεν έχει σκοπό να σταματήσει να υπερ λειτουργεί, προτού κάνεις μία στάση και ασχοληθείς σοβαρά με τα συναισθήματα σου.

Λιγότερη διαπραγμάτευση, περισσότερη δράση

Η υπερβολική σκέψη δεν καταλήγει πουθενά. Στην ουσία αυτός που την εξασκεί συχνά, ψάχνει έναν τρόπο να εκτονωθεί νοητικά. Αναλύοντας όλες τις πλευρές μίας κατάστασης δεν σημαίνει πως τις έχουμε κατανοήσει σωστά. Στην ουσία εστιαζόμαστε περισσότερο στις όποιες εκδοχές της και λιγότερο στον τρόπο που αυτές λειτουργούν. Τις περισσότερες φορές στην προσπάθεια να αποφύγουμε την ουσιαστική δράση, δηλαδή εκείνη που έρχεται σε άμεση επαφή με το βασικό πρόβλημα, μπαίνουμε σε μία κατάσταση ατελείωτης διαπραγμάτευσης. Ψάχνοντας την πιθανή αιτία και την λύση ενός ζητήματος με όχημα την υπερανάλυση, συχνά οδηγούμαστε σε μεγαλύτερο χάος.

Για να μετριαστούν οι σκέψεις σου, πρέπει να κατανοηθεί ο μηχανισμός με τον οποίο επιλέγεις να σκέφτεσαι, αλλά και ο λόγος της ύπαρξης του. Με άλλα λόγια να γίνει ξεκάθαρο αυτό από το οποίο νιώθεις απειλή και που σε κάνει να ανησυχείς μονίμως για την εξέλιξη του. Πολλές φορές πίσω από την ανάγκη μιας περιπλανώμενης σκέψης που εκφράζεται με την υπερανάλυση υπάρχει ο φόβος της κοινωνικής απόρριψης. Όμως τίποτα δεν είναι τόσο προβλέψιμο και απειλητικό όσο εκείνο που προσπαθούμε να αποφύγουμε με κάθε τρόπο.

Υπερανάλυση και νοητικοί διάλογοι

Η ζωή είναι γεμάτη προκλήσεις και κάποιες από αυτές ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ:http://www.beautemagazine.gr/well-being/yperanalysi-vale-taxi-stis-skepseis-so/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *