FlyforYou

Έτσι θα διαχειριστείς την απόρριψη

Home »  αλλαγή »  Έτσι θα διαχειριστείς την απόρριψη

Έτσι θα διαχειριστείς την απόρριψη

Είναι συνηθισμένο να αυτο-προσδιορίζεται κανείς μέσω της έγκρισης ή της απόρριψης που εισπράττει από τους άλλους και να θεωρεί το αποτέλεσμα αυτό, τελικό και αμετάκλητο. Ο “εκφοβισμός” που επικρατεί στις σχέσεις, υπό την απειλή της μη αποδοχής είναι μία παλιά τακτική. Tο μόνο που αναλαμβάνει να πετύχει, είναι να κρατάει τους ανθρώπους “μισο-άδειους” ή “μισο-γεμάτους”. Μόνο που αυτό το παιχνίδι φτάνει ευτυχώς στο τέλος του. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να δυναμώνουν την προσωπικότητα τους, να ελευθερώνονται από την ανάγκη τους να αρέσουν σε όλους και να εμπιστεύονται πιο πολύ τον εαυτό τους.

Ο χρόνος που επενδύεις σε έναν άλλον άνθρωπο με σκοπό να σε εκτιμήσει και να σεβαστεί τις ανάγκες σου, είναι χρήσιμος και πολύτιμος μια και ουσιαστικά σε βοηθά να δημιουργήσεις μία καλύτερη σχέση με τον ίδιο σου τον εαυτό. Δεν έχει μακροπρόθεσμο όφελος, να ευχαριστείς ή να εντυπωσιάζεις όποιον βρεθεί μπροστά σου.

Να είσαι σίγουρη πως οι καλές εντυπώσεις έχουν μικρή διάρκεια. Όμως ο φόβος να μην απογοητευτείς, κρατάει πολύ περισσότερο και αποσταθεροποιεί την αυτοπεποίθηση σου. Η προσπάθεια σου να βελτιώνεσαι δεν είναι το πρόβλημα, η υπερβολή όμως είναι. Βελτιώνω τον εαυτό μου, σημαίνει πως δεν επαναλαμβάνω τα ίδια λάθη. Οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση, δρα εναντίον σου και όχι υπέρ σου. Η απόρριψη είναι γένους θηλυκού και μπορεί να γίνει φίλη σου. Τουλάχιστον αυτό πραγματεύεται αυτό το άρθρο.

Κοινωνική απόρριψη

 Η πρώτη κοινωνικοποίηση συμβαίνει στο σχολείο. Υπάρχουν πολλά παιδιά που έχουν βιώσει την οδυνηρή εμπειρία του κοινωνικού αποκλεισμού. Εμπειρία που στιγμάτισε τα πρώτα αθώα τους βήματα και τους ακολούθησε και στα επόμενα. Αρνητικές επιπτώσεις όπως αυτές του άγχους, της μοναξιάς και της χαμηλής αυτοεκτίμησης, μπορεί να διαρκέσουν για χρόνια. Αν δεν αντιμετωπιστούν από τους γονείς ή το στενό περιβάλλον, τα τοξικά συναισθήματα μπορούν να γίνουν βαθιές πεποιθήσεις, που δύσκολα θα αποχωριστεί ένα παιδί. Υπάρχουν παιδιά που δεν αποκλείεται να αρχίσουν να προσποιούνται πως είναι κάποιοι που δεν είναι, για να αρέσουν. Κάτι που τελικά αποδεικνύεται πραγματικά επιζήμιο στην πορεία της ζωής τους.

Ακόμα και στις εργασιακές σχέσεις υπάρχει συστολή στην συμπεριφορά πολλών ανθρώπων κάτω από τον φόβο μίας αποτυχίας που μπορεί να πλήξει πτυχές της ταυτότητας τους και να επηρεάσει τον βαθμό εμπιστοσύνης που έχουν για τον εαυτό τους. Όμως είναι πιο εύκολο να το διαχειριστούν,  γιατί ως ενήλικες επαναπροσδιορίζουν συνεχώς την αξία τους. Ως παιδιά, ακόμα την χτίζουν.

“Γιατί σε εμένα”

Αυτό που κάνει την απόρριψη βασανιστική, είναι η αντίληψη που ακολουθεί εκείνους που την γεύονται. Τις περισσότερες φορές είναι σίγουροι πως οι άλλοι θα τους απορρίψουν. Αισθάνονται πως έχουν κάτι άξιο να απορριφθεί. Και πολλές φορές δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες που θα τους φέρουν σε επαφή με αυτόν τον κρυμμένο φόβο. Είναι άνθρωποι με αίσθημα της αυτοπροστασίας τόσο ισχυρό που το φορούν διαρκώς σαν πανοπλία. Για να φανερώσουν ελεύθερα τον αληθινό τους εαυτό, καταφεύγουν σε όσους νιώθουν οικείους. Εξωτερικοί και εσωτερικοί παράγοντες έχουν συμβάλλει στον να απομακρύνονται από εμπειρίες που δίνουν νόημα και σκοπό στην ζωή τους, γιατί νιώθουν ανίσχυροι να αντιμετωπίσουν μία πιθανή απογοήτευση. Αν νιώθεις πως ζεις συνεχώς την ίδια εμπειρία σε επανάληψη, μπορείς να πάρεις την κατάσταση στα χέρια σου, αξιολογώντας τον τρόπο που επιλέγεις τα άτομα που εμπιστεύεσαι. Μήπως προσελκύεις άτομα που είναι πιθανό να σε προδώσουν; 

Δείτε ολόκληρο το άρθρο πατώντας εδώ: https://www.beautemagazine.gr/well-being/aporripsi/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *