FlyforYou

Ζήσε την στιγμή !

Home »  ενδυνάμωση »  Ζήσε την στιγμή !

Ζήσε την στιγμή !

Είναι ένα ανοιξιάτικο μεσημέρι και ο ήλιος λάμπει στον καταγάλανο ουρανό. Η φύση έχει ξυπνήσει για τα καλά από τον λήθαργο της και μας καλεί να την χαρούμε. Αισθανόμαστε μεγάλη ευγνωμοσύνη για την γενναιοδωρία της αυτή και νιώθουμε πως μπορούμε να ξαναγεννηθούμε μαζί της. Αυτές οι στιγμές τις απόλυτης ομορφιάς και ηρεμίας είναι πολύτιμες, γιατί ενωνόμαστε και πάλι με την ζωή. Είμαστε παρόντες, είμαστε ασφαλείς, είμαστε παντοδύναμοι. Ζούμε την στιγμή!
Κάπως έτσι θα ήταν ένα μεγάλο μέρος της πραγματικότητας μας, αν το επιτρέπαμε. Αν ήμασταν δεκτικοί με την ζωή, θα την γνωρίζαμε περισσότερο, θα την γευόμαστε σε βάθος. Αντίθετα καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια να την ζήσουμε και να την κατανοήσουμε, παραλείποντας πολλά από τα σημαντικά της οφέλη, όπως είναι η επαφή μας με το τώρα. Η αίσθηση του τώρα ορίζεται συνήθως από γεγονότα που κάνουν αισθητή την παρουσία τους στην αντιληψιμότητα μας και μας αναγκάζουν να ασχοληθούμε μαζί τους. Το τώρα το βιώνουμε σε πολλές διαστάσεις. Το βλέπουμε, το γνωρίζουμε, το αισθανόμαστε και ένα μεγάλο μέρος του δεν το αντιλαμβανόμαστε. Η κάθε μία από αυτές τις διαστάσεις έχει την χρησιμότητα και την σημασία που της δίνουμε.

Τι αμελούμε να δούμε στο τώρα;

Σε έναν κόσμο που συνεχώς τρέχει, υπάρχουν άνθρωποι που δεν αναγνωρίζουν τις ανάγκες τους. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν τις νιώθουν. Ένας αγώνας επικρατεί μέσα τους μεταξύ σημαντικού και ασήμαντου και τους αναστατώνει, αναζητώντας συνεχώς τρόπους που αυξάνουν την αποφασιστικότητα τους να αντισταθούν στις ενοχλητικές προκλήσεις. Η δυσκολία να επικεντρωθούν στο τώρα, δείχνει την δυσκολία τους να έρθουν σε επαφή με όσα τους προβληματίζουν. Με μειωμένη την παρουσία τους οι πιθανότητες να τα λύσουν ελαχιστοποιούνται ,όπως και η δυνατότητα για απόλαυση, μιας και πολύ συχνά χάνουν πολύτιμες στιγμές λόγω βιασύνης και μειωμένης διάκρισης ως προς αυτές. Η εστίαση στην στιγμή βοηθάει τους ανθρώπους να αποκτήσουν αίσθηση της αξίας και της συγχώρεσης. Επικεντρωμένοι στα συναισθήματα τους, αποκτούν μία ξεκάθαρη προσέγγιση σχετικά με το τι θέλουν να κρατήσουν και τι να απελευθερώσουν.

Τι σημαίνει η έκφραση «Ζω στο τώρα;»

Ζω στο τώρα σημαίνει ότι υπάρχω σε αυτό που μου συμβαίνει. Εστιάζω σε αυτό που κάνω. Δεν είμαι απλά θεατής, υπάρχω ως πρωταγωνιστής! Μόνο εγώ γνωρίζω τόσο καλά τι είναι πιο σημαντικό να βιώσω αυτή την στιγμή. Είμαι η καλύτερη εκδοχή μου, γιατί υπάρχω σε αυτή ολόκληρος. Αντιμετωπίζω την πραγματικότητα μου σαν κάτι που μπορώ να ακουμπήσω και την πλάθω όπως επιθυμώ. Της δίνω το σχήμα και αφήνομαι να εισχωρήσουν, άνθρωποι, εικόνες και εμπειρίες πολύτιμες σε γνώση και δίδαγμα.
Κάποιος που αρχίζει να ζει στο παρόν θα νιώσει πως ξυπνάει από έναν βαθύ ύπνο. Το καθημερινό άγχος και η πίεση του είχαν αποσπάσει την προσοχή και τον εμπόδιζαν να ζει φυσικά και παραγωγικά στο παρόν.

Τι κερδίζει κανείς όταν ζει στο τώρα;

Ο μοναδικός τρόπος να νικήσεις το άγχος και τον φόβο για το μέλλον είναι να ζεις περισσότερο στο παρόν. Ο πιο επιτυχημένος τρόπος να εγκαταλείψεις την συνήθεια του ελέγχου είναι να εστιάζεις στην στιγμή. Με αυτόν τον τρόπο αυξάνεις τον αυτοέλεγχο σου.
Ο χρόνος είναι πάντα αυτός που θα ορίσει αν τα πράγματα βιώθηκαν όπως τους αναλογούσαν. Η επιστροφή σε αυτόν είναι δύσκολη γιατί έχει ξεχαστεί η ένταση του προβλήματος και έχει πάρει ήδη άλλη μορφή. Η αίσθηση ότι υπάρχεις στο παρόν, σου δίνει δύναμη και αυξάνει την πίστη στον εαυτό σου. Επιλέγουμε υγιείς συναναστροφές γιατί δεν μας δημιουργούν περισπασμούς. Οι άνθρωποι που φροντίζουμε να έχουμε κοντά μας, είναι δίκαιοι με ότι μας δίνει νόημα και κίνητρο.
Θέλεις να αλλάξεις τον τρόπο που ζεις; Ζήσε στο Τώρα!

Σταυρούλα Χριστοπούλου
Life-Coaching / Συμβουλευτική κατεύθυνση και επίτευξη στόχων.

2 Σχόλια so far:

  1. Ο/Η Ελενα λέει:

    Σας ευχαριστώ για το άρθρο. Είστε η μοναδική που μου έδωσε ν καταλαβω τι σημαινει να ζεις στο τώρα.,παροτι διαβάζω χρόνια σχετικά. Συνεχίστε το υπέροχο έργο σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *