FlyforYou

Οι άνθρωποι του “όλα ή τίποτα”

Home »  αυτοβελτίωση »  Οι άνθρωποι του “όλα ή τίποτα”

Οι άνθρωποι του “όλα ή τίποτα”

Η ζωή είναι ένα πολύπλοκο ταξίδι με πολλά χρώματα. Διαφορετικά θα ήταν μία βαρετή και γκρίζα προσπάθεια επιβίωσης. Το φαινομενικά “καλό”, σχεδόν πάντα έχει μία σκιά, όπως και το αντίστροφο. Τα θετικά και τα αρνητικά χαρακτηριστικά και συναισθήματα συνυπάρχουν καθώς ενσωματώνονται σε όλες σου τις εμπειρίες. Κανείς δεν είναι προορισμένος να βιώνει μόνο ευτυχία ή μόνο δυστυχία, μόνο επιτυχία ή μόνο αποτυχία. Στην προσπάθεια τους να μην πληγωθούν ή να μην απογοητευτούν, πολλοί συντηρούν έναν διαχωριστικό τρόπο σκέψης που χρησιμοποιείται ως αμυντικός μηχανισμός έναντι του συναισθηματικού πόνου. Είναι οι άνθρωποι του “όλα ή τίποτα”.

Γνωστοί για τον ακραίο τρόπο που αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα, παραβλέπουν το κύριο νόημα και την προοπτική της κάθε κατάστασης που βιώνουν. Αυτό που επιδεινώνει τον τρόπο που βλέπουν τον κόσμο είναι, πως δεν δίνουν την ευκαιρία στον εαυτό τους να αξιολογήσει γόνιμα και αποτελεσματικά τις καταστάσεις. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να ξεπεράσεις την σκέψη του “όλα ή τίποτα”. Το πιο σημαντικό είναι να έχεις ισχυρή βούληση και δέσμευση πως θα το κάνεις.

Ζωή .. υπό όρους

Θυμήσου τα σχολικά σου χρόνια. Ήταν άραγε διασκεδαστικά; Απολάμβανες την διαδρομή της γνώσης και της κοινωνικοποίησης; Ή μήπως αγωνιούσες συνεχώς για την αξιολόγηση σου από δασκάλους και συμμαθητές; Έτσι ζει κάποιος που εστιάζει συνεχώς στα θετικά και αρνητικά αποτελέσματα. Το μυαλό του βαθμολογεί τα πάντα με συν και πλην.  Όχι πως η ζωή δεν είναι αθροιστική, αλλά έχει μεγαλύτερη αξία να την ζεις παρά να την υπολογίζεις. Ένας άνθρωπος που φοβάται να αφεθεί στην ροή της ζωής, είναι κάποιος που δεν διαθέτει το αίσθημα της πίστης. Σαν αποτέλεσμα προσπαθεί να διασφαλίσει όσο περισσότερο μπορεί την θετική της εξέλιξη. Με άλλα λόγια όποτε νιώθει αβοήθητος, ψάχνει να βρει την δύναμη του.. στα άκρα.

Τα μεγάλα ναι και τα μεγάλα όχι που μόνος του επιβάλλει στον εαυτό του τον οδηγούν συχνά να αποκλείει πολλές από τις ενδιάμεσες δυνατότητες που του δίνονται. Έτσι αυξάνει το άγχος του και μειώνει την ευημερία του. Ο απολυταρχικός τρόπος σκέψης σε συνδυασμό με την διάθεση ελέγχου υπεραπλουστεύει την ζωή, κάνοντας την ταυτόχρονα βαριά και περιοριστική.

Πρώιμη συναισθηματική μάθηση και ευελιξία

Μεγάλο μέρος της συναισθηματικής μάθησης, ανθεκτικότητας και ευελιξίας συμβαίνει κατά την διάρκεια των πρώτων χρόνων της ζωής ενός ανθρώπου. Από τις πρώτες κιόλας εμπειρίες μαθαίνει να αντιμετωπίζει το άγχος του. Να νιώθει την αξία του, να εξερευνά τον εσωτερικό του κόσμο. Αργότερα όλα αυτά γίνονται συνειδητά και του επιτρέπουν να επεξεργάζεται τα πράγματα και έπειτα να λαμβάνει αποφάσεις. Όταν αυτό δεν γίνεται, τότε αποκτά προκαταλήψεις και γίνεται επιφυλακτικός, άρα μη ευέλικτος.

Η επιβίωση είναι ζήτημα εξερεύνησης, ώθησης και καινοτομίας. ΔΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ: https://www.beautemagazine.gr/well-being/psychologia/oi-anthropoi-toy-ola-i-tipota/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *