Διαφορετικές απόψεις, δεκτικότητα και σεβασμός
Όλες οι απόψεις δεν είναι ίδιες. Μερικές διατυπώνονται με λογική και επιχειρήματα, άλλες με γνώσεις και στοιχεία. Αρκετές εκφράζουν δυσαρέσκεια ή ασκούν κριτική. Και άλλες τα συμπεριλαμβάνουν ..όλα. Όλοι μιλούν και όλοι θέλουν να ακουστούν. Πιστεύουν πως είναι αρκετά ενημερωμένοι και αναλύουν με ακρίβεια τα γεγονότα εμμένοντας στην άποψή τους. Ίσως να είσαι και εσύ ένας από αυτούς.
Αλλά γιατί πρέπει πάντα να αποδεικνύεσαι εσύ ως ο πιο σωστός; Τον τελευταίο καιρό ακούμε και διαβάζουμε πολλά από πολλούς. Τόσα που αναρωτιέται κανείς πόσα από αυτά ανταποκρίνονται στην αλήθεια και πόσα είναι απλώς εκδοχές της. Έχουν όλοι κάτι να πουν που πρέπει να ακουστεί; Η απλά θέλουν όλοι να έχουν δίκιο;
Όταν οι απόψεις διίστανται
Κάθε άτομο έχει έναν σημαντικό ρόλο. Είμαστε όλοι διαφορετικοί και όλοι έχουμε δικαίωμα στη διαφορετικότητα. Αυτή είναι μία αλήθεια που δεν αντιμετωπίζεται από όλους με δεκτικότητα και σεβασμό. Ως εκφραστής του αληθινού εαυτού σου, ψάχνεις τρόπους να τον προσδιορίσεις και τον επαληθεύσεις. Αναζητάς με συνέπεια να ευθυγραμμιστείς με το αληθές, χωρίς να είναι σίγουρο πως το γνωρίζεις πάντα. Οι απόψεις σου προέρχονται από προσωπικά κίνητρα, συναισθήματα, βιώματα ή προτιμήσεις. Συχνά πιστεύεις πως βλέπεις τα πράγματα αντικειμενικά. Όμως για κάποιον άλλον η οπτική σου μπορεί να είναι ελλιπής και η γνώμη σου υποκειμενική. Οι ψυχολόγοι λένε πως η υποκειμενική άποψη, κάνει την επεξεργασία των γεγονότων πιο γρήγορη γι αυτό ακούγεται συχνότερα. Ωστόσο οι πολλές γνώμες μπερδεύουν και ωθούν αρκετούς να ψάχνουν την γνώση.
Ο Όσκαρ Ουάιλντ έχει πει πως, “Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι “άλλοι” άνθρωποι. Οι σκέψεις τους είναι οι απόψεις κάποιου άλλου. Οι ζωές τους είναι μια μίμηση.” Καλωσόρισες στον κόσμο της επικοινωνίας και των πολλαπλών απόψεων. Εκεί που τις περισσότερες φορές αυτό που παρουσιάζεται ως επιχείρημα, είναι απλά μία ακόμα πεποίθηση.
Επικοινωνιακό debate
Όσο περισσότερο έχεις εξιδανικεύσει τα πιστεύω σου, τόσο πιο πολύ τα υπερασπίζεσαι, κι αυτό είναι λογικό. Πολλές φορές όμως, ίσως το κάνεις χάνοντας το μέτρο και εκδηλώνοντας φανατισμό. Το debate των διαφορετικών απόψεων, διαδραματίζεται συνήθως σε κοινωνικά ζητήματα ή γεγονότα, που από την μία παρουσιάζουν την αντικειμενική αλήθεια και από την άλλη την ερμηνεία της. Οι πληροφορίες που λαμβάνουμε επηρεάζονται από τις απόψεις μας ή από εκείνο που εμείς προσωπικά θεωρούμε αληθινό. Αυτό που ερμηνεύει κανείς είναι η αντανάκλαση αυτού που αντιλαμβάνεται, προσδίδοντας της πολλές φορές ένα προκαθορισμένο αποτέλεσμα. Αυτό που πλησιάζει περισσότερο τις πεποιθήσεις του.
Ένας επικοινωνιακός πόλεμος έχει ξεσπάσει και τώρα, με τις γνώμες των ανθρώπων να διχάζονται σχετικά με την κρισιμότητα της πανδημίας και τους τρόπους προφύλαξης. Η χρήση μάσκας ή μη, ο φόβος ή η αφοβία, έχουν μετατραπεί σε έναν καθημερινό λεκτικό αγώνα επιβολής, που δεν εξυπηρετεί κανέναν. Απλά χάνεται πολύτιμος χρόνος από την κοινή μας δράση. Η διχογνωμία που αφορά στην πανδημία, επισημαίνει τις διαφορές στα συστήματα πεποιθήσεων, τις πολιτικές απόψεις και την οικονομική κατάσταση. Έτσι η ηθική μας στάση απέναντι στα πράγματα περνάει συνεχώς από εξετάσεις. Κάνοντας τους πιο επίμονους να ακούγονται πιο δυνατά και πυροδοτώντας τον διχασμό.
Προσκόλληση και εγωισμός
Και όμως! Η προσκόλληση σου σε μία γνώμη, δεν είναι τυχαία. Είναι μέρος της προσωπικότητας σου. Γι αυτό και είναι τόσο δύσκολο να την αποχωριστείς. Αν η γνώμη σου επιβεβαιωθεί, αυτό αυτόματα σημαίνει για σένα πως είσαι δυνατός. Το αντίθετο θα δήλωνε έλλειψη γνώσης και ισχύος, άρα αδυναμία. Έτσι η επικράτηση της άποψης σου σε κάνει να νιώθεις σημαντικός και ενδυναμωμένος. Ο λόγος κάποιων ανθρώπων είναι πιο έντονος. Τους είναι πιο εύκολο να ελέγξουν τις αντιλήψεις των άλλων και να τις επηρεάσουν. Ναι, κάποιοι ανθρώπου είναι πιο αβέβαιοι για αυτά που πιστεύουν, ενώ κάποιοι άλλοι αφιερώνουν αρκετό χρόνο και ευφάνταστα επιχειρήματα για να πείσουν τους υπόλοιπους. Αυτός είναι ένας τρόπος να ελέγχουν τις αντίθετες αντιλήψεις και να αυτοεπιβεβαιώνονται.
Πες αυτό που θέλεις και άκου εκείνο που δεν θέλεις να ακούσεις
Αυτό που ίσως σε κάνει κακό ακροατή είναι η αμυντική σου στάση απέναντι στον συνομιλητή σου. Αντίθετα, αυτό που σε καθιστά καλό ακροατή, είναι η δυνατότητα να παραμένεις ανοιχτός σε νέες προοπτικές. Μένοντας καλά οχυρωμένος πίσω από την δική σου γνώμη, δεν συνδέεσαι με τους άλλους και δεν μπορείς να δεις τι είναι αυτό που σε ενοχλεί να ακούσεις. Η κατηγοριοποίηση των απόψεων σε σωστές και λάθος γίνονται σχεδόν αυτοματοποιημένα. Αν οι απόψεις δεν είναι γνώριμες ή αν δεν συνάδουν με τα πιστεύω του ατόμου, τότε το άτομο τις αποκλείει. Έτσι η επικοινωνία καταλήγει να γίνεται ανούσια και παύει να εξελίσσεται. Μελέτες δείχνουν πως ο εγκέφαλος επεξεργάζεται αργά αυτά με τα οποία δεν συμφωνεί. Αντίθετα ανταποκρίνεται με ευκολία σε δηλώσεις που αντιπροσωπεύουν γνώριμες απόψεις ή γεγονότα. Ο σωστός τρόπος επικοινωνίας παίζει επίσης σημαντικό ρόλο. Οποιαδήποτε μορφή επιβολής, δημιουργεί αντιστάσεις στην άλλη πλευρά.
Το κλειδί είναι να εξετάζεις τις διαφορές σου με τους άλλους. Να σέβεσαι τις διαφορετικές απόψεις, δείχνοντας ειλικρινές ενδιαφέρον. Η ενότητα βασίζεται στην ειρήνη. Αν το κατανοήσεις αυτό, θα έχεις πετύχει να βρεθείς πιο κοντά με τον συνομιλητή σου. Ο Πλάτωνας έλεγε: “Μια καλή γνώμη, που γίνεται δεκτή απ’ όλους στην πολιτεία, γίνεται νόμος.”
Δες την μεγαλύτερη εικόνα
Τελικά η γνώμη που μετράει περισσότερο, είναι αυτή που καταφέρνει να μην διαλύει αλλά να ενώνει την πραγματική εικόνα μιας κατάστασης. Και το άτομο με την ισχυρότερη επιρροή, είναι αυτό που θα την αντιληφθεί και θα την μεταδώσει, χωρίς να προσπαθήσει να αλλάξει τους άλλους, αλλά εμπνέοντας τους να υιοθετήσουν την άποψή του. Να θυμάσαι πως έχεις το δικαίωμα να συνεχίσεις να μαθαίνεις και να ερευνάς. Καμία άποψη δεν είναι τελειοποιημένη, γιατί οι απόψεις επαναπροσδιορίζονται διαρκώς. Όπως ακριβώς κάνεις και εσύ.
Σταυρούλα Χριστοπούλου
Life-Coaching – Συμβουλευτική, κατεύθυνση και επίτευξη στόχων.
Δημοσιεύτηκε στο www.beautemagazine.gr