FlyforYou

Τι μας γυρίζει στο παρελθόν

Home »  αγάπη »  Τι μας γυρίζει στο παρελθόν

Τι μας γυρίζει στο παρελθόν

Όταν συστηνόμαστε αυτό που βλέπουν οι άλλοι σε εμάς είναι μόνο ένα μέρος του εαυτού μας. Υπάρχουν πολλά επιμέρους κομμάτια του, που όταν ενωθούν μεταξύ τους, αποκαλύπτουν το σύνολο μας. Αυτό είναι φυσιολογικό αν σκεφτεί κανείς πως συγκεντρώνουμε όλες μας τις εμπειρίες. Όσα ζήσαμε έχουν αποτυπωθεί στο σώμα και την ψυχή μας. Η ζωή καθώς προχωράει δίνει την ευκαιρία σε όλους να βιώσουν κρυφές και φανερές πτυχές του εαυτού τους. Ταυτόχρονα η μνήμη κρατάει το δικό της αρχείο. Ανάμεσα μας υπάρχουν αρκετοί που ζουν ακόμα στο παρελθόν. Ορισμένοι το επιλέγουν για να μην κάνουν βήματα μπροστά. Ενώ άλλοι επιμένουν να δουν τους καρπούς των προσπαθειών τους στο εδώ και τώρα. Οι περισσότεροι απλά αποφεύγουν να αλλάξουν. Έχουν ανάγκη να μένουν στην ασφάλεια μίας γνώριμης εμπειρίας, παρά μίας άγνωστης με αμφίβολη κατάληξη. Ωστόσο όταν τις αφήνουν να επηρεάζουν την ζωή τους, ίσως υπάρχει κάτι με το οποίο δεν έχουν ακόμα συμφιλιωθεί.

                                                 Το αόρατο νήμα

Αυτό που μας συνδέει περισσότερο με τις προηγούμενες εμπειρίες μας, είναι τα συναισθήματα που νιώσαμε και μοιραστήκαμε με άλλους. Καθώς και όσα δεν εκδηλώθηκαν και έμειναν απωθημένα. Είναι η εμπιστοσύνη που χτίσαμε με πρόσωπα και καταστάσεις. Ο άνθρωπος έχει ανάγκη να νιώθει ασφάλεια, γιατί έτσι προσδιορίζει την αξία του. Ακόμα και όταν τον εξαπατούν ή τον πληγώνουν, θα αναπολεί για καιρό αυτό που πίστεψε. Συχνά η μνήμη τον βασανίζει και θέλει να ξεχάσει. Οι αναμνήσεις ξεπηδούν συνήθως απροειδοποίητα και ζητούν την προσοχή του. Η επιστροφή στα περασμένα διαρκεί όσο και η δυσκολία του να εμπιστευτεί ξανά. Η αρνητική προσέγγιση είναι αυτή που κρατάει το παρελθόν του ζωντανό. Καθώς και την επιθυμία του να το ξαναζήσει σε πιο σωστή βάση. Με τον καιρό μπορεί να ανακάμψει συναισθηματικά, ωστόσο προχωρά στο μέλλον όταν η ελπίδα επιστρέψει ξανά στην ζωή του.

                                           Εκτίμησε τις εμπειρίες σου

Όταν κοιτάζουμε πίσω, θυμόμαστε και στιγμές που μας δημιουργούν αμηχανία. Λάθη που δεν θέλουμε να επαναλάβουμε. Δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε. Πολλές φορές δεν μας αρέσει η παλιά εκδοχή του εαυτού μας. Όμως όταν αρνούμαστε το παρελθόν μας, αυτό μας φυλακίζει μέσα στις αναμνήσεις του. Ο λόγος που μας συμβαίνει αυτό, είναι γιατί δεν έχουμε μάθει από αυτές. Δεν έχουμε λάβει ακόμα το μήνυμα τους. Οι εικόνες εμφανίζονται ξανά στο μυαλό μας, οι διάλογοι ακούγονται πάλι στα αυτιά μας, σε μία προσπάθεια να εντοπίσουμε την κατάλληλη για μας γνώση. Αγωνιζόμαστε να κατανοήσουμε τις πράξεις μας και την συμπεριφορά μας με έναν τρόπο που θα έχει πρακτική αξία και δεν θα μας αιχμαλωτίζει στο χθες. Τελικά είμαστε πραγματικά ελεύθεροι να προχωρήσουμε με μεγάλα βήματα, όταν αναπτύξουμε μία καλή σχέση με όλα όσα ζήσαμε. Τότε μπορούμε να πάμε όπου θέλουμε.

                                              Προχώρησε με θάρρος

Κατά καιρούς μπορεί να νιώθουμε νοσταλγία για όσα πέρασαν και έμειναν πίσω. Το κλείσιμο κύκλων συμβαίνει αναπόφευκτα, αλλά κάποιοι χρειάζονται περισσότερο χρόνο να διαχειριστούν το τέλος μίας περιόδου. Αυτό που έχει σημασία είναι να ζούμε δυναμικά στο παρόν για να επενδύουμε με μεγαλύτερη δύναμη στο μέλλον. Το παρελθόν συμβάλλει σημαντικά σε αυτό που είμαστε σήμερα. Όμως δεν παίζει καθοριστικό ρόλο, αν δεν του το επιτρέψουμε. Αντίθετα μας βοηθάει να μάθουμε πως να διαχειριζόμαστε διαφορετικές καταστάσεις κάθε φορά. Έτσι με τον καιρό μπορεί να είμαστε ίδιοι, αλλά και διαφορετικοί. Άλλωστε δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να συνειδητοποιήσουμε την πρόοδο μας από το να κοιτάξουμε πίσω. Όσα ζήσαμε έχουν διαμορφώσει την εσωτερική μας δύναμη. Αυτήν νιώθουν όσοι έρχονται κοντά μας.

Να θυμάσαι! “Η ζωή δεν ενδιαφέρεται για τα λάθη που έκανες, αλλά για τα μαθήματα που πήρες.”

Σταυρούλα Χριστοπούλου

Life-Coaching – Συμβουλευτική, κατεύθυνση και επίτευξη στόχων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *