FlyforYou

Η κριτική και οι συνέπειες της.

Home »  συμπεριφορά »  Η κριτική και οι συνέπειες της.

Η κριτική και οι συνέπειες της.

Υπάρχουν στιγμές που παρακολουθείς τον εαυτό σου να κάνει πράγματα για τα οποία δεν είσαι περήφανος .Μία από αυτές τις στιγμές είναι όταν νιώθεις την επιθυμία ή σε παρακολουθείς να κρίνεις ή να κατηγορείς τους άλλους ,σχηματίζοντας εντυπώσεις από ήδη κατασκευασμένους  χαρακτήρες.Χαρακτήρες που ορίζονται συχνά με δύο επίθετα.
Με βάση αυτές τις γρήγορες εκτιμήσεις ,οι άνθρωποι συχνά αξιολογούν θετικές ή αρνητικές τις παρουσίες των άλλων. Δημιουργούν ξεχωριστές κρίσεις που δεν μπορούν όμως να σχηματίσουν την συνολική εικόνα ενός ανθρώπου που είναι πιο περίπλοκη .
judge
                                     Τι συμβαίνει εκείνη την στιγμή;
Στην ουσία προσπαθούμε να κάνουμε έναν μονόλογο για να έρθουμε σε συμφωνία με εμάς και με τις δικές μας αξίες και πεποιθήσεις ,ενώ την ίδια στιγμή ερχόμαστε σε ασυμφωνία ,γιατί όσο πιο αρνητικός είσαι με τους άλλους ,τόσο πιο πολύ πληγώνεις τον εαυτό σου.
 Νιώθουμε την ανάγκη να υπερισχύσει η άποψη μας ,ενώ παράλληλα παραβλέπουμε μία άλλη όψη των πραγμάτων. Τονίζουμε επίμονα την μία πλευρά και αγνοούμε μία άλλη.
Ουσιαστικά πρόκειται για μικρές προσωπικές κρίσεις θυμού. Αυτό που εκδηλώνουμε δεν είναι τίποτα άλλο από προβολές δικών μας συμπεριφορών ,που με τον σχολιασμό τρίτων προσπαθούμε να τις βολέψουμε ,να τις παραβλέψουμε ,κυρίως όμως να τις ακούσουμε, και να εντοπίσουμε τις ομοιότητες τους πάνω μας.
Η ανακούφιση μας είναι πάντα προσωρινή γιατί μέσα μας γνωρίζουμε παρόλο που πολλές φορές δεν το συνειδητοποιούμε πως παραλείπουμε να αναλάβουμε δικές μας ευθύνες και αναβάλλουμε να αλλάξουμε πλευρές του εαυτού μας που δεν μας βοηθούν να βελτιώσουμε και την δική μας ζωή.
Σαν  αποτέλεσμα αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας αδύναμο και δεν τον εκτιμούμε αρκετά.
judgem
Φαίνεται πως αυτό που κατηγορείται ή κρίνεται πιο αυστηρά εξακολουθεί να αφορά θέματα ηθικής. Παρόλο που ο κόσμος έρχεται πλέον πιο συχνά σε επαφή με τα δικά του λάθη γιατί τολμάει περισσότερο από όσο παλαιότερα ,έχει ανάγκη να μην τα βλέπει.
Εξακολουθούμε να αντιλαμβανόμαστε τους άλλους με βάση τις θετικές ιδιότητες που ορίζει η κοινωνία μας και κυρίως με τις ικανότητες και τα επιτεύγματα τους.
Οι άνθρωποι που κρίνουν και κατηγορούν ,είναι άνθρωποι που δεν τους αρέσει ο εαυτός τους. 
 Δεν μπορούν να δεχθούν τον εαυτό τους ,άρα και τους άλλους.
Όσο πιο πολύ κρίνεις ,περιορίζεις ή απορρίπτεις τους άλλους ,τόσο πιο πολύ φυλακίζεσαι.
                      Είσαι κάποιος που βλάπτει συχνά τον εαυτό του. 
Ακόμα και αν κάποιος παρουσιάζει τον εαυτό του ανώτερο και σωστότερο σε σχέση με κάποιον άλλον ,αυτόματα σημαίνει πως δεν το νιώθει. Η αξιοπιστία και η ειλικρίνεια είναι τα μοναδικά στοιχεία που χρειάζεται να έχει κάποιος για να μπορούμε να έρθουμε κοντά του ,σαν ίσος προς ίσο.
 Δες τι θα μπορούσε να σε βοηθήσει να βγεις από αυτή την συνήθεια:
Μην βιάζεσαι να μιλήσεις ,οι λέξεις που χρησιμοποιείς έχουν μία δυναμική που πρώτος θα τις νιώσεις εσύ .
Βάλε σε λειτουργία την εσωτερική σου πυξίδα. Αυτή θα σου δείξει με ποιον τρόπο κάνεις κακό στον εαυτό σου.
Νιώσε συμπόνοια για τον εαυτό σου και τους άλλους . Απελευθερώσου από την ανάγκη σου για τελειότητα. Όσο πιο άριστη απόδοση θέλεις να έχεις τόσο πιο αυστηρός θα είσαι με σένα.
curious
Γίνε πιο ευγενικός με τις ανάγκες σου για να νιώθεις ασφαλής με τον εαυτό σου.
Αντιμετώπισε τα θέματα αυτοεκτίμησης σου.
Αντικατέστησε τον άγχος και τον θυμό με την ευγένεια και την κατανόηση.
Νιώθοντας τους άλλους είναι σαν να αναγνωρίζεις και τον εαυτό σου μέσα σε αυτούς.
Οι άλλοι βλέπουν τον κόσμο μέσα από τον δικό τους μοναδικό φακό και το ίδιο κάνεις και εσύ. Αν το σκεφτείς έτσι θα μπορέσεις να κατανοήσεις πιο πολύ τις ατέλειες των ανθρώπων γύρω σου και θα αποδεχθείς τις δικές σου.
Έχουμε μάθει να εκφραζόμαστε, να αισθανόμαστε ,να αντιλαμβανόμαστε στα άκρα. 
Είναι όλα εκεί έξω ασπρόμαυρα; Αυτό από μόνο του είναι αρκετό για να νιώσεις πως δεν είσαι και τόσο δίκαιος ,με τους άλλους και σίγουρα ούτε με τον εαυτό σου.

*Για περισσότερη έμπνευση ,διάβασε την στήλη Fly Tips http://flyforyou.gr/fly-tips-2/
*Για ακόμη περισσότερα, μην παραλείψεις να ακούσεις την παρακάτω ραδιοφωνική εκπομπή με θέμα:«Κουτσομπολιό»

Σε ευχαριστώ που ήσουν εδώ. 

Σταυρούλα Χριστοπούλου

Personal Life-Coach / Συμβουλευτική κατεύθυνση και επίτευξη στόχων.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *