FlyforYou

Δες αλλιώς τις δύσκολες στιγμές.

Home »  αλλαγή »  Δες αλλιώς τις δύσκολες στιγμές.

Δες αλλιώς τις δύσκολες στιγμές.

 

Οι καθημερινές μας συνήθειες τελευταία άλλαξαν. Έγιναν επιβεβλημένα χαλαρές, ενώ το άγχος της αβεβαιότητας για το μέλλον που έρχεται, ζητάει συνεχώς τροφή και πληροφορία. Το ξαφνικό, το αναπάντεχο, η μεγάλη στροφή της ανθρωπότητας στην ανθρωπιά, χρειάζεται χρόνο και κατάλληλη προετοιμασία και οι περισσότεροι από εμάς δεν την είχαν. Και ας άκουγαν συχνά πως επίκειται αλλαγή και πως θα χρειαστεί να προσαρμοστούμε όλοι στην νέα τάξη πραγμάτων που έπρεπε να μας βρει συνειδητούς υπερασπιστές της ανθρώπινης φύσης. Η αντίδραση της τελευταία στιγμής που μας δυσκολεύει, είναι αυτή που μας φέρνει συχνότερα σε επαφή με ότι μας συμβαίνει.

Στις δύσκολες στιγμές, αναμετριόμαστε με τις σωματικές και ψυχικές μας αντοχές, την αντιληπτική μας ικανότητα και έχουμε δύο επιλογές:

Είτε να τα βρούμε με τον εαυτό μας, είτε να τον χάσουμε.

Μπορεί να τον χάσουμε στην προσπάθεια μας να συνδεθούμε με τους άλλους, με τα δικά τους άγχη και δεινά, την δική τους αντιληπτική πραγματικότητα ή να τον βρούμε παραμένοντας ρεαλιστικές και παρατηρητές μιας ήρεμης δράσης που χρειάζεται χρόνο για να αποδείξει το πραγματικό της πρόσωπο. ‘Όταν τα πράγματα γύρω μας αλλάζουν χρειαζόμαστε υπομονή και καθαρότητα νου για να κατανοήσουμε και να δεχθούμε την νέα τους μορφή. Είμαστε ανήσυχοι από φύση, όχι όμως και αποτελεσματικοί όταν απειλούνται τα κεκτημένα μας. Εκείνες τις στιγμές τα χάνουμε και ο πανικός μας χτυπάει την πόρτα.

Τι ζητάει; Προτεραιότητα.

Ζητάει να προηγηθεί, γιατί φοβάται πως ίσως τον κλειδώσουμε έξω από την πόρτα της καρδιάς και του μυαλού μας. Ανησυχεί πως θα ηττηθεί από άλλα πράγματα πιο ουσιαστικής και ζωτικής σημασίας. Αν δεν ασχοληθούμε με τον φόβο, αν δεν νιώσουμε την θλίψη της απώλειας για το παρελθόν, αν δεν θυμηθούμε όλες τις αποτυχίες και τα λάθη μας, αλλά ξεφύγουμε από παρόμοια σημάδια μίας καταθλιπτικής κατάστασης, πως θα εγκατασταθεί μέσα στα κύτταρα μας;
Βλέπετε αν παραμείνουμε σε εγρήγορση και υποστηρίξουμε τον εαυτό μας, δεν θα μπορεί να ενεργεί εκβιαστικά εναντίον μας. Ο πανικός δεν θα βρει τρόπο να μας κατηγορήσει πως τον αγνοήσαμε αν το πρόσωπο μας έχει αλλάξει, αν δεν μας βρει παγιδευμένους κάτω από την έντονη πίεση του άγχους. Θα σκοντάψει και θα πέσει αν είμαστε «άλλοι» άνθρωποι. Νέοι και εξελιγμένοι που δεν αγαπάμε τους εθισμούς και τις παγίδες, τις διακυμάνσεις της διάθεσης, το κλείδωμα στον εαυτό. Αν δεν μας βρει ακινητοποιημένους, θα σκύψει το κεφάλι από ντροπή, γιατί θα καταλάβει πως δεν πέσαμε θύματα του καταπληκτικού του κόλπου. Ίσως αυτή την φορά να είχαμε γρήγορο σχέδιο διαφυγής από τον παράλογο, τον υπερβολικό και τον αυτοκαταστροφικό τρόπο σκέψης, στον βολικό, τον ήρεμο και τον ασφαλή τρόπο αντίληψης . Εκείνον που δεν μας εξαντλεί ούτε μας απομακρύνει από τον εαυτό μας, αλλά βρίσκει τρόπους για να τα πει μαζί του.

Ε, εσύ ευαίσθητε άνθρωπε. Ίσως τώρα μέσα σε αυτή την ησυχία, βρεις τον χαμένο εαυτό σου.

Σταυρούλα Χριστοπούλου

Life-Coaching – Συμβουλευτική, κατεύθυνση και επίτευξη στόχων.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *