FlyforYou

Ανάγκη για επιβεβαίωση και πως να την ξεπεράσεις

Home »  αυτοβελτίωση »  Ανάγκη για επιβεβαίωση και πως να την ξεπεράσεις

Ανάγκη για επιβεβαίωση και πως να την ξεπεράσεις

Είναι γεγονός! Υπάρχουν πολλοί εκεί έξω που φωνάζουν “θέλω την προσοχή σου” και επιδιώκουν να την έχουν συνεχώς στην ζωή τουςΑναζητούν να νιώθουν σημαντικοί, να τους αγαπούν, να τους υπολογίζουν, να τους θαυμάζουν. Θα λέγαμε πως είναι κτητικοί με το περιβάλλον τους αλλά παράλληλα και στερημένοι από αυτό. Έχουν ανάγκη για επιβεβαίωση.

Σαν το βρέφος που κλαίει όταν του λείπει η αίσθηση της ικανοποίησης, έτσι και εκείνοι προσπαθούν επίμονα να ανακουφίσουν το εσωτερικό άγχος της αυτο-αμφιβολίας που είναι βαθιά ριζωμένο μέσα τους. Συχνά καταφέρνουν να κρατούν την δημοτικότητα τους ψηλά, όμως η ευημερία τους είναι ελλειμματική, γιατί οι ίδιοι δεν πιστεύουν αρκετά στον εαυτό τους. Στην ουσία ψάχνουν απεγνωσμένα να ακούσουν καθησυχαστικά σχόλια που τονώνουν την αυτο-αξία τους ή αλλιώς να “ψαρέψουν” κομπλιμέντα. Από την άλλη η γενικευμένη νοοτροπία πως τα άτομα που αγνοούνται είναι κατώτερα και μειωμένης ποιότητας από τα υπόλοιπα, κάνει τους περισσότερους ανθρώπους να ζουν συνεχώς “έξω” από τον εαυτό τους, αγνοώντας ποιοι πραγματικά είναι.

Άλλες φορές επιδεικνύουν την μοναδική προσωπικότητα τους και τα ταλέντα τους ή εξιστορούν μεγάλες δραματικές ιστορίες που τραβούν το ενδιαφέρον. Μπορεί να κάνουν συνεχώς αστεία ή να χρησιμοποιούν ακόμα και το φλερτ για να τραβήξουν την προσοχή. Ακόμα και ο θυμός είναι ένας τρόπος να γίνει κάποιος περισσότερο ορατός. Είναι αλήθεια ο εαυτός τους ή μία κατασκευασμένη εκδοχή του; Χρειάζονται αγάπη ή έπαινο;

Ανάγκη για επιβεβαίωση στο διαδίκτυο

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θεωρούνται τόσο διαδεδομένο μέσω επικοινωνίας γιατί βασίζονται ακριβώς στην ανάγκη πολλών ανθρώπων για άμεση ανταπόκριση. Μέσω του διαδικτύου λαμβάνουν την επιβεβαίωση που έχουν ανάγκη με τον πιο εύκολο τρόπο. Πως; Προβάλλοντας κυρίως την πιο ιδεατή πλευρά του εαυτού τους. Έτσι οι περισσότεροι νιώθουν πως μπορούν να κρύψουν τις ανασφάλειες τους και να ξεχωρίσουν ευκολότερα.

Όσο πιο ελκυστικά φαίνονται τα προφίλ τους, τόσο το καλύτερο για τις εντυπώσεις που δημιουργούν και τις προσωπικές τους αλληλεπιδράσεις με άλλους. ‘Οσο μεγαλύτερη είναι η έκθεση τους τόσο λιγότερο αποκαλύπτεται η χαμηλή αυτοεκτίμηση τους. Πολλές φορές πίσω από την υπερέκθεση κρύβεται μία αδύναμη προσωπικότητα που πολλές φορές στερείται ταυτότητας. Ωστόσο η υπερβολική εξάρτηση οδηγεί αναπόφευκτα σε μεγαλύτερη απογοήτευση. Αργά η γρήγορα τα άτομα έρχονται σε επαφή με τον πραγματικό εαυτό τους και ανακαλύπτουν πως αντικειμενικά διαφέρουν από τον εικονικό.

“Χρειάζομαι την προσοχή σας”

Η ανθρώπινη συμπεριφορά καθοδηγείται από την ανάγκη της να συνδεθεί με τους άλλους. Αλλά πιο συχνά συναντάμε την ανάγκη να τραβήξει κάποιος την προσοχή σε άτομα με χαμηλή αυτοπεποίθηση. Όσοι αισθάνονται καλά με την αξία τους και αγαπούν τον εαυτό τους δεν αποζητούν όλα τα “φώτα” πάνω τους. Ούτε αισθάνονται μοναξιά όταν τυγχάνει να στερούνται κάποιας κοινωνικά αποδεκτής ταυτότητας. Για παράδειγμα χάνεις την δουλειά σου και αισθάνεσαι πως αποσυνδέεσαι από ένα περιβάλλον που για πολύ καιρό αναγνωριζόσουν με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Στην μία περίπτωση έχουμε τους ανθρώπους που νιώθουν αποσυντονισμό και έλλειψη εμπιστοσύνης στον εαυτό τους. Και εκείνους που συνεχίζουν να πιστεύουν πως αξίζουν κάτι καλύτερο και θα το βρουν. Σε ζητήματα υπερβολικής ανασφάλειας το κλειδί κρύβεται πάντα στις παιδικές ανεπιθύμητες εμπειρίες. ‘Ενας γονιός μπορεί απλά να μην μπόρεσε να προσφέρει την άνευ όρων αγάπη και την προσοχή που άξιζε στο παιδί του. Αρκετοί γονείς δεν είναι συναισθηματικά διαθέσιμοι καθώς μεγαλώνουν τα παιδιά τους. Έτσι εκείνα μεγαλώνοντας προσκολλιούνται σε άλλους για να ξεπεράσουν την συμπεριφορά που αναζητά προσοχή, άρα επιβεβαίωση.

Άλλο ενθάρρυνση, άλλο έγκριση

Είναι πραγματικά σημαντικό να έχεις τουλάχιστον ένα άτομο που σε αγαπά και σε νοιάζεται. Διαφορετικά μπορεί να προσελκύσεις την αρνητική προσοχή στην ζωή σου. Να ζεις επιφανειακά και να δημιουργείς ρηχές και χωρίς νόημα σχέσεις. Υπάρχουν άνθρωποι που ζουν χωρίς να αναζητούν την επιβεβαίωση, όμως ακόμα και αυτοί έχουν κάτι στην  ζωή που τους δίνει χαρά. Μία δημιουργική εργασία ή ένα χόμπι μπορεί να γίνει τρόπος σύνδεσης με άλλους ανθρώπους και με τον εαυτό τους. Ένας καλός λόγος ή η αίσθηση πως μπορείς να μοιράζεσαι παρόμοιες εμπειρίες σε κάνει να νιώθεις πιο όμορφα. Αν όμως νιώθεις πως χρειάζεσαι την έγκριση των άλλων ή αν συντηρείς μία ανταγωνιστική διάθεση για να ξεχωρίζεις, τότε τα επίπεδα αυτοπεποίθησης και εμπιστοσύνης που διαθέτεις είναι αποσταθεροποιημένα.

Πως να ξεπεράσεις την ανάγκη για επιβεβαίωση

Εκείνο που αναζητάς από τους άλλους μέσω της προσοχής είναι να καλύψουν τις ανάγκες σου. Ωστόσο εκείνοι δεν τις γνωρίζουν. Μπορούν μόνο να τις μαντέψουν με μεγάλα ποσοστά αστοχίας. Θυμήσου πως όταν αναγνωρίζεις πραγματικά ποιος είσαι, γνωρίζεις τις ανάγκες σου. Έτσι η ανάγκη για επιβεβαίωση είναι μικρότερη.

-Επικεντρώσου στην αγάπη που νιώθεις για τον εαυτό σου και άκουσε τις ανάγκες του. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ένδειξη προσοχής που μπορείς να προσφέρεις στον εαυτό σου.                        

-Η σύγκριση με άλλους βλάπτει σοβαρά την ευημερία σου. Κανένας δεν μπορεί να επικυρώσει την αξία σου όσο εσύ.

-Απέφυγε τις αρνητικές σκέψεις. Να είσαι ευγενική και συμπονετική με τον εαυτό σου για να αυξάνεται η αυτοεκτίμηση σου.

-Παρατήρησε το τώρα. Αποδέξου τα πράγματα όπως είναι ΤΩΡΑ με έναν τρόπο πιο ανοιχτό και λιγότερο προσκολλημένο. Αυτό θα σε βοηθήσει να μην είσαι τόσο επικριτική με τον εαυτό σου.

Σταυρούλα Χριστοπούλου

Συμβουλευτική κατεύθυνση και επίτευξη στόχων

Δημοσιεύτηκε και στο beautemagazinegreece

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *