FlyforYou

Θέλω να σε έχω του χεριού μου !

Home »  συμπεριφορά »  Θέλω να σε έχω του χεριού μου !

Θέλω να σε έχω του χεριού μου !

Πόσες φορές έχετε νιώσει μία υπόγεια πίεση να κάνετε κάτι που δεν θέλετε πραγματικά;

Ακόμα και αν δεν σας έχει ζητηθεί ,υπάρχει διάχυτο στην ατμόσφαιρα σαν απαίτηση ,σαν κάποιος να σας αλλάζει τον ειρμό της σκέψης και του λόγου σας , να σας κουνάει τα χέρια ,να σας σπρώχνει αόρατα την πλάτη. ‘Όλοι λίγο ή πολύ έχουμε υπάρξει συνειδητά επηρεασμένοι ή ασυνείδητα εκφοβισμένοι να πράξουμε με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο προς όφελος κάποιου άλλου.

Η χειραγώγηση ξεκινάει συχνά από το περιβάλλον που μεγαλώνουμε ,γιαυτό και είναι δύσκολο να διακρίνουμε αν είναι κακοπροαίρετη ή καλοπροαίρετη .

Το κυρίαρχο συναίσθημα της είναι η ενοχή και κάτω από την πίεση της τα άτομα νιώθουν αμφιβολία για τον εαυτό τους , για τις επιθυμίες τους και για τις πράξεις τους , άρα ανασφάλεια .
Οι χειριστικοί συχνά παρουσιάζονται διαθέσιμοι και εξυπηρετικοί και άλλοτε επιδεικνύουν παθητική-επιθετική συμπεριφορά στις σχέσεις τους με τους ανθρώπους , ενώ έχουν βαθιά επιθυμία να εστιάσουν στον εαυτό τους και στα συμφέροντα τους .
Kάνουν τους άλλους να νιώθουν μειονεκτικά ασκώντας τους κάποια μορφή εξουσίας παρόλο που οι ίδιοι δεν έχουν καταφέρει να δεκτούν τον εαυτό τους όπως πραγματικά είναι , άρα και τις δικές τους αδυναμίες .

‘Όλοι είναι χειριστικοί σε κάποιο βαθμό . Αυτό που ορίζει την διαφορά μεταξύ της επιθυμίας και της απαίτησης , είναι να σας ζητούν να κάνετε κάτι που είναι καλό για τους άλλους αλλά κακό για εσάς  .
Όταν κάποιος σας χειρίζεται συναισθηματικά , θα σας κάνει να αισθανθείτε ενοχή για σχεδόν οτιδήποτε κάνετε, είτε καλό είτε κακό, αν δεν τον ευνοεί.

 

Πολλοί στοχεύουν στον έλεγχο του μυαλού μας και της ζωής μας .

Κάθε φορά που κάποιος έρχεται σε αλληλεπίδραση μαζί σας, μπορεί να σας επηρεάσει θετικά ή αρνητικά .
Γιαυτό και χρειάζεται να χρησιμοποιούμε πάντα την διαίσθηση μας και να απομακρυνόμαστε από αυτούς , μόλις καταλάβουμε πως πάμε να δημιουργήσουμε μία σχέση με ανισορροπία ισχύος μαζί τους .
Η πιο συχνή μορφή χειρισμού ,είναι η ψυχολογική – συναισθηματική εκμετάλλευση που συναντάμε συχνά στις σχέσεις . Η ανισορροπία μεταξύ δύο ανθρώπων που σχετίζονται , είναι συχνό φαινόμενο μια και σε μία στενή επαφή εντοπίζονται πιο εύκολα οι αδυναμίες και οι προσωπικές ανάγκες , και αυτό είναι το μέσο για να υπάρξει έπειτα προσωπική αμφισβήτηση και αρνητική επιρροή.

Η συναισθηματική χειραγώγηση είναι η τεχνική της αδικίας και ασκείται πάντα από τον χειριστικό εις βάρος του άλλου .

 

Κοινωνικός χειρισμός .

Ο ψυχολογισμός χειρισμός και η άσκηση εξουσίας ,είναι μία μορφή ελέγχου που έχει τις ρίζες της από πολύ παλιά .Οι άνθρωποι έχουν ζήσει αιώνες με τον φόβο της δύναμης κάποιου άρχοντα ή κάποιου ανώτερου τον οποίο και έπρεπε να υπακούν για το καλό τους.
Αυτό έχει επηρεάσει και τα δικά μας κριτήρια ,στον ποιον θεωρούμε ικανό να ηγηθεί και ποιον όχι . Άνθρωποι που έχουν την ικανότητα να επιβληθούν στους άλλους με φανερούς ή αφανείς τρόπους θεωρούνται κατάλληλοι να αναλάβουν υψηλές και απαιτητικές θέσεις.

  Συχνά μπερδεύουμε τον φόβο με τον σεβασμό!

Φαίνεται πως το να φοβόμαστε ,είναι κάτι πολύ γνώριμο προς εμάς.
Στις μέρες μας αρκετοί άνθρωποι έχουν καταλάβει πως κάτι τέτοιο είναι απαράδεκτο και μη λειτουργικό . Η εξαπάτηση και ο φόβος δεν δυναμώνει τους ανθρώπους ,αντίθετα τους κάνει να νιώθουν κατευθυνόμενοι και ανίκανοι . Στην καλύτερη περίπτωση ,καλοί εκτελεστές .
Δεν είναι περίεργο που τα τελευταία χρόνια ,άνθρωποι με ιδιότητες αλτρουισμού ,ενσυναίσθησης άρα και κοινωνικής νοημοσύνης , εμφανίζονται για να οδηγήσουν τους άλλους σε ένα καλύτερο αύριο ,ανοίγοντας δρόμους προσαρμοσμένους στις ανάγκες τους .

 

Απαλλαγή από τον χειρισμό.

Για να απαλλαγείτε από τον χειρισμό ,πρέπει να απαλλαγείτε από τις ενοχές σας !

Οι χειριστικοί θα προσπαθήσουν να σας ελέγξουν μέσω των ενοχών σας.
Είσαστε άνθρωποι που πιστεύουν πως πρέπει να ικανοποιούν τις αξίες και τις ανάγκες των άλλων ; Που θεωρούν συχνά πώς κάτι παρέλειψαν ή κάτι δεν έκαναν σωστά ;
Υπάρχουν άνθρωποι που νιώθουν πως χρήζουν μίας ιδιαίτερης προσοχής και φροντίδας και συχνά χρησιμοποιούν την αυτολύπηση για να σας τραβήξουν την προσοχή. Αν είσαστε άνθρωποι που νιώθουν πως είναι υπεύθυνοι για την συναισθηματική κατάσταση των άλλων , είσαστε ευάλωτοι στην συναισθηματική χειραγώγηση. Συνήθως εκείνοι δεν αναλαμβάνουν ευθύνη για ότι τους συμβαίνει ,κάποιος άλλος τους έχει φέρει σε αυτή την κατάσταση και αν δουν ότι δεν σας πείθουν για αυτό ,τότε και εσείς είσαστε ένας από αυτούς!

Μην ξεχνάτε! Τα προβλήματα τους είναι πάντα πιο σοβαρά !

Όταν κανείς έρθει σε επαφή με μία τέτοια συμπεριφορά του προκαλείται μία αμφισβήτηση της δικής του κατάστασης και αντίληψης και έτσι βάλλεται αργά αλλά σταθερά η προσωπική του ισορροπία και αρμονία .
Δοκιμάστε να διατηρείται μια ουδέτερη στάση στις σχέσεις σας για να μπορείτε να διακρίνεται τις πραγματικές ανάγκες και τα προσωπικά όρια του καθένα ξεχωριστά .Μπορούμε να επιλέγουμε μέχρι που θέλουμε να επιτρέπουμε να μας επηρεάζουν οι άλλοι.

 

Σταυρούλα Χριστοπούλου Personal Life -Coach

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *