FlyforYou

Θέλεις να μάθεις γιατί μαλώνω μαζί σου;

Home »  συμπεριφορά »  Θέλεις να μάθεις γιατί μαλώνω μαζί σου;

Θέλεις να μάθεις γιατί μαλώνω μαζί σου;

Είναι δύσκολο να βρίσκεσαι κοντά σε ανθρώπους που προβάλλουν πολεμικά την δυσαρέσκεια τους. Ο θυμός είναι ένα ανθρώπινο συναίσθημα, συχνά παρεξηγημένο, αλλά και υπερτιμημένο γιατί συχνά αναγκαζόμαστε να δείξουμε ανοχή στους ανθρώπους που έχουν την τάση να συμπεριφέρονται κυρίως θυμωμένα. Οι άνθρωποι που μαλώνουν συχνά με τους γύρω του μοιάζουν να έχουν μία ωρολογιακή βόμβα που δεν ξέρουν που θα εκραγεί. Στην ουσία δεν μπορούν να κατανοήσουν πως δημιουργώντας συνεχώς ένταση με το περιβάλλον τους τα πυρά εφαρμόζονται πρώτα επάνω τους και έπειτα στον παραλήπτη. Αντίθετα πιστεύουν πως έτσι θα νιώσουν καλύτερα και συνεχίζουν την μάχη με τον εαυτό τους.
Εκείνοι που επιτίθενται είναι συχνά άνθρωποι που δεν ξέρουν πώς να επικοινωνήσουν το πρόβλημα τους και υστερούν σε κατανόηση της βαθύτερης ανάγκης τους για θαλπωρή και αναγνώριση, δεν έχουν πάρει αγάπη και φροντίδα από το περιβάλλον τους και προσπαθούν να το φωνάξουν, εκτοξεύοντας μεγάλες κουβέντες με αλλοιωμένο νόημα. Ουσιαστικά προσπαθούν να νιώσουν γαλήνη και ηρεμία ζώντας με ένταση! Όταν δημιουργείς λεκτικές διαμάχες με τους γύρω σου δεν νικάς , δημιουργείς επιπλέον διαμάχες.
Παρόλα αυτά όλοι έχουμε υπάρξει θυμωμένοι με κυριότερη αιτία αυτή της αδικίας. Θυμώνουμε όταν διαπιστώνουμε πως κάποιος μας έβλαψε εσκεμμένα και επιπλέον το επιτρέψαμε. Όμως ο καθένας αντιλαμβάνεται και αντιδρά διαφορετικά στις αδικίες της ζωής. Άλλος τις πολεμάει και αποφασίζει να γίνει τιμωρός γιατί με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζει την ασφάλεια του και άλλος μαθαίνει από αυτές και γίνεται πιο σοφός και δυνατός. Κάποιοι συσσωρεύουν μέσα τους την οργή και ξεσπούν συχνότερα. Με την συχνή εκδήλωση του θυμού τους καταφέρνουν να νιώθουν κυρίαρχοι των καταστάσεων.

Ο θυμός εμφανίζεται σαν ένας οξύς συναισθηματικός πόνος που αιφνιδιάζει και αυτόματα αναστατώνει τον κάτοχο του, ο οποίος με την σειρά του πρέπει να αντιδράσει για να μην τον νιώθει. Αυτή η υπερδιέγερση του δίνει προσωρινά την αίσθηση πως έχει το πάνω χέρι της πραγματικότητας του. Αυτή η υπεροχή εγγυάται ασφάλεια, δύναμη και άμεση ανακούφιση γιατί αποσπά άμεσα την προσοχή από το κυρίως πρόβλημα. Ουσιαστικά, ο θυμός μπορεί να είναι ένα μέσο δημιουργίας μιας αίσθησης ελέγχου και εξουσίας ενόψει της ευπάθειας και της αβεβαιότητας.
Ο θυμωμένος αισθάνεται έντονα το αίσθημα της δικαιοσύνης, αλλά ως προς τον εαυτό του, αδιαφορώντας για την πλευρά του αποδέκτη και αυτός είναι ο λόγος που η ανακούφιση δεν διαρκεί. Δεν επιλύεται το πρόβλημα όταν παραβιάζονται τα όρια των άλλων. Αντίθετα σε ωθούν να μετανιώσεις για την συμπεριφορά σου.
Μία μέθοδος αντιμετώπισης της έντονης δυσαρέσκειας είναι να δίνουμε το δικαίωμα στον εαυτό μας να την εκφράζει χωρίς να ανησυχεί μήπως στεναχωρήσει τους άλλους ή θα απορριφθεί από αυτούς. Πολύ συχνά ο θυμός δείχνει συσσωρευμένο φόβο εγκατάλειψης που με την προκαλεί να συμβεί για να τον επιβεβαιώσει αλλά στην ουσία για να τον αντιμετωπίσει. Σε κανέναν δεν αρέσει να φοβάται, όμως η ήπια αντιμετώπιση του φόβου αποδυναμώνει την διάθεση για επιβολή. Με αυτόν τον τρόπο μαθαίνει κανείς πως δεν μπορεί να επιβάλλει τον θυμό του για να δείχνει δυνατός ή να μην εκφράζει αυτό που τον ενοχλεί για να μην χαρακτηρίζεται ευάλωτος.
Το να αισθάνεσαι συχνά θυμό μπορεί να είναι μια ριζωμένη συνήθεια για σένα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να εντοπίσεις τις βαθύτερες σκέψεις και τα συναισθήματα που κρύβονται από κάτω. Ο θυμός καταστρέφει τον κάτοχο του γιατί τον αποτρέπει από την δυνατότητα που έχει να ζει με Ειρήνη. Αντίθετα όταν κάποιος εκτοξεύει συχνά αρνητικά συναισθήματα, μετατρέπει την ζωή του σε ένα ρίνγκ που ο ισχυρότερος πάντα νικάει. Το περιβάλλον του νιώθει πως κοντά του κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να ζήσει βίες εκρήξεις οργής.
Σκοπός της ζωής μας είναι να βρούμε την Ειρήνη μέσα μας και να την φέρουμε στην επιφάνεια. Ένας άνθρωπος που συνεχίζει να ταλαιπωρεί και να ταλαιπωρείται από τα θυμωμένα του συναισθήματα, απομακρύνεται από αυτή, παρόλο που συνεχίζει να την ψάχνει απεγνωσμένα. Με τον εντοπισμό του συναισθήματος, μπορεί να καθορίσει πιο εύκολα μία πορεία δράσης για την επίλυση του προβλήματος. Μπορεί να παρατηρήσει αν οι ενέργειες ενός άλλου ανθρώπου είναι πραγματικά άδικες ή απλά είναι ευαίσθητες για το εγώ του.
Να θυμάσαι πως αυτό που έχει σημασία είναι να ακουστεί το αίτημα σου ,όχι ο θυμός σου.Η κατάκτηση της ηρεμίας στην επικοινωνία είναι βασική γιατί μόνο έτσι μπορούμε να αποτυπώσουμε επαρκώς όλα όσα θέλουμε.Η ανάγκη μας να μιλήσουμε είναι πιο βασική από την ανάγκη μας να τσακωθούμε.

*Για περισσότερη έμπνευση ,διάβασε την στήλη Fly Tips http://flyforyou.gr/fly-tips-2/

Σε ευχαριστώ που ήσουν εδώ. 

Σταυρούλα Χριστοπούλου

Personal Life-Coach / Συμβουλευτική κατεύθυνση και επίτευξη στόχων.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *